Autor Wątek: jak 'oszukać' rozmiar ramy?  (Przeczytany 949 razy)

Offline Mężczyzna barz

• Miasto: Beskid Niski/Kraków
  • Na forum od: 12.06.2013
jak 'oszukać' rozmiar ramy?
« 9 Kwi 2015, 08:35 »
Cześć,

taki problem:

Mam okazję kupić fajny rower trekingiwy, damka, rozmiar 53 cm(przez sprzedającego rozmiar określony jako M). Dokładnej geometrii nie znam.

Pytanie brzmi czy będzie to pasować na zawodniczkę o wzroście 165 cm? Ewentualnie jakimi sztuczkami polecacie 'zmnieszyć' ramę? Coś typu siodełko do przodu, krótki mostek....?

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: jak 'oszukać' rozmiar ramy?
« 9 Kwi 2015, 08:49 »
Siodełko do przodu i skrócenie mostka "skróci" ramę, niestety zmieni też geometrię i sprawi że rower będzie się narowiściej prowadził.

Można też dobrać kierownicę z większym zagięciem ramion, być może nie wpłynie to tak bardzo na charakterystykę ramy jak skrócenie mostka:

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 9 Kwi 2015, 11:02 »
Można bardzo boleśnie odczuć zsiadanie, szczególnie w sytuacji awaryjnej. I kobiet też to dotyczy. M.in. z tego powodu mojej zawodniczce o podobnym wzroście będę zmieniał ramę z 18 cali na 15.5 co by znowu się nie poobijała łapiąc równowagę na lodzie :P Obie ramy praktycznie nie różnią się długością. Jedyna różnica to niżej schodząca górna rura i minimalnie obniżony support.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 9 Kwi 2015, 11:14 »
Jak wiadomo, że rower za duży to nie kupuj. Co z tego, że okazja, jak jazda nie będzie sprawiała żadnej przyjemności. Lepiej kupić rower niższej klasy ale wygodny.
Rama jest najważniejsza i to właśnie na nią przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę. Cała reszta jest łatwa do wymiany.
Wg wzrostu to ta rama jest 2 rozmiary za duża a to już bardzo dużo.
Jedyna opcja to jeżeli warto kupić ten rower i osobno drugą ramę, do której wszystko będzie pasować (małe szanse ale nie zerowe).

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 9 Kwi 2015, 12:53 »
Zmiana kierownicy może być sensownym rozwiązaniem w pewnym zakresie. Geometria ramy, gięcie kierownicy, siodełko i długość ramion korby to elementy najbardziej wpływające na komfort jazdy, osprzęt jest istotny. Tak jak pisze qbab, lepiej kupić coś nawet niższej klasy, ale odpowiedniego rozmiarowo. 53 cm to 21 cali, czyli przeważnie rower na 1,8 m wzrostu.
« Ostatnia zmiana: 9 Kwi 2015, 14:37 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 9 Kwi 2015, 13:00 »
Oszukać ramę można w górę o 2 rozmiary, ale w dół ciężko o 1 rozmiar.
Swoją drogą, dawniej Ukrainy były chyba w jednym rozmiarze, a wszyscy jeździli niezależnie od wzrostu;)

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 9 Kwi 2015, 13:11 »
Można bardzo boleśnie odczuć zsiadanie, szczególnie w sytuacji awaryjnej. I kobiet też to dotyczy. M.in. z tego powodu mojej zawodniczce o podobnym wzroście będę zmieniał ramę z 18 cali na 15.5 co by znowu się nie poobijała łapiąc równowagę na lodzie :P Obie ramy praktycznie nie różnią się długością. Jedyna różnica to niżej schodząca górna rura i minimalnie obniżony support.

Ale to Ci chodzi o rower z ramą "męską" ? Bo damki mają bardzo nisko tą rurę...

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 9 Kwi 2015, 13:47 »
Oszukać ramę można w górę o 2 rozmiary, ale w dół ciężko o 1 rozmiar.

Dokładnie. Przerabiałem to u swojej żony.
Przemęczycie się przez rok i dojdziecie do wniosku że jednak rama za duża i trzeba zmienić rower. Lepiej kupić raz a dobrze.
Wymiana ramy jest utrudniona bo bardzo często coś nie pasuje, a to suport, a to sztyca, a to widelec. Później okazuje się że tylko koła da się przełożyć.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
« 9 Kwi 2015, 15:17 »
Przepraszam, że pozwalam sobie "odezwać" się bez przywitania na forum  :icon_redface: ,          ale czuję się wywołany do tablicy ze względu na mój wzrost. Jestem z tych niskopiennych całe 163,4 cm  :P . Mam rower złożony na ramie Accent Nordkapp i braki nadrabiam giętą kierownicą    ( Accent Profi 640 mm )i bardzo krótkim mostkiem ( Uno 5 cm). Jednak moja rama ma 16 cali , a wygląda to tak :    https://plus.google.com/u/0/photos/110387840312069677615/albums/6135723150755218993                                               
P.s. Braki w wychowaniu i regulaminie ( brak przywitania nadrobię w najbliższym czasie )
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 9 Kwi 2015, 23:30 »
Ale to Ci chodzi o rower z ramą "męską" ? Bo damki mają bardzo nisko tą rurę...
No, w damce to by trzeba niezły "słowiański przykuc" zaliczyć, by rury dotknąć.. O męskiej mowa, jasne. ;D W damce bardziej ma znaczenie efektywna długość ramy, a nie sam rozmiar (zmienia się praktycznie tylko punkt przecięcia górnych widełek ze sztycą, co ma dla geometrii znaczenie żadne ;)

Offline Mężczyzna ziulko

• Miasto: Piotrków Tryb.
  • Na forum od: 13.06.2009
« 29 Kwi 2015, 13:13 »
Żonie jak składałem rower to kupiłem męską ramę mtb - była na promocji kilka lat w tył a szpeju walało się po piwnicy dużo .. Rozmiar chyba 16” i wstawiłem krótki mostek o wysokim skosie i siodełko jest przesunięte do przodu. Generalnie damskie ramy są krótsze. Ze względu na budowę kobiet.  Ale daje radę i mówi że jeździ jej się dobrze. Rama accenta moo1.
.alleluja i do przodu.

Offline Kobieta Ann88

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 27.08.2014
« 3 Maj 2015, 14:45 »
Tutaj rozmiar rzeczywiście ma znaczenie ;)
Ja jestem podobnego wzrostu co "zawodniczka" i jeżdżę na rowerze 17" (rama męska).
Kiedyś jak zapomniałam przesunąć siodełko do przodu, to podczas jazdy wyglądałam mniej więcej jak Superman w locie ::) ;D

Tak więc też uważam, że lepiej odpuścić okazjonalny zakup i dobrze dobrać rozmiar ramy.

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 9 Maj 2015, 13:11 »
Jeżeli rama ma służyć do startów w maratonach to lepiej rozmiar ciut mniejszy,a jeśli turystycznie to wtedy taką jak ma być,ale każda i tak będzie inaczej leżała.Dobrym miejscem na przymiarki jest nie wątpliwie Zlot bo wtedy jest co przymierzać i wybierać z różnej maści naszych sprzętów i już nie jedna osoba tak zrobiła.A tego żaden sklep Ci nie zapewni, szczególnie ilości dostępnego sprzętu w jednym miejscu.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum