Autor Wątek: Ochrona namiotu w nocy przed niedźwiedziem  (Przeczytany 55776 razy)

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
Ależ nie oblewasz octem namiotu 😀. Kropisz nim tylko wokół w odległości ok 1-2 metrów. Poza Kamczatką (gdzie niedźwiedzi widzialam kilkanaście, a świeżych śladów miejscami mnóstwo) nie stosowałam żadnych zabezpieczeń antymisiowych 😀
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Bardziej niebezpieczne są w naszym rejonie krowy, bo jest ich po prostu więcej, ale zostawmy statystyki bo doszli byśmy do wniosku, że statystycznie najwięcej osób umiera w szpitalu...

https://youtu.be/7oTSG0GWU0U?t=880

W zależności od organizmu i okolicy niebezpieczeństwa są bardzo różne. W Polsce groźne są kleszcze, osy i inne popularne u nas stworzenia. Na jednym z szkoleń dla opiekunów wypoczynku dowiedziałem się, że nie mamy szans w starciu z bobrem, łabędziem lub łosiem. Wszystko zależy od wielu okoliczności.

Z doświadczenia wiem, że warto stosować metody lokalsów w sytuacja zagrożenia.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
Że co? Z łabędziem?

• Poland on bike
Z łabędziem?

Łabędź w chwili zagrożenia np. kiedy opiekuje się młodymi może zaatakować. Uderzeniem skrzydła może złamać kość udową dorosłego człowieka.

atak na owcę - https://icelandnews.is/wiadomosci/z-kraju/nie-zadzieraj-z-labedziem?cn-reloaded=1

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
I jeszcze tasiemiec morduje ludzi. Ja bym nie wychodził z chałupy, wcale. Jak bym sie miał bać łabędzi :-)

• Poland on bike
Ja bym nie wychodził z chałupy, wcale.

Oczywiście nawet trzeba wychodzić, byle tylko głowa nie została w domu.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny

Z łabędziem?

Łabędź w chwili zagrożenia np. kiedy opiekuje się młodymi może zaatakować. Uderzeniem skrzydła może złamać kość udową dorosłego człowieka
No cóż...
Nie mam twardych danych ale w razie "W" zaryzykowałbym.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
W takim razie warto podszkolić się przed biwakiem w technice obrony przed łabędziem.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Tu nie ma miejsca na żarty - trzeba zachować ostrożność. Niektóre niewinnie wyglądające zwierzęta mogą być piekielnie niebezpieczne.
Na przykład króliki:

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Z królikiem to wiadomix , a co do łabędzia to mniej więcej tak to mi się widziało.
Na kajakach próbowałem być wobec nich delikatny to robiły awantury, ale jak machnąłem wiosłem zatrzymując je tuż przed łbem to od razu potrafiliśmy ustalić  że ja boczkiem i mu nie przeszkadzam a on drugim boczkiem i się nie awanturuje.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Mój prześladowca dał się łatwo przekupić kromką i wrócił do swoich:

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
jak machnąłem wiosłem zatrzymując je tuż przed łbem to od razu potrafiliśmy ustalić  że ja boczkiem i mu nie przeszkadzam a on drugim boczkiem i się nie awanturuje.

Podejście zdroworozsądkowe.

W końcu każdy pilnuje swego rewiru, czy też młodych i dobrze znaleźć jest jakiś kompromis.

Offline Mężczyzna kubah

• Miasto: Kirkbb in Ashfield
  • Na forum od: 08.03.2015
Jakie macie praktyczne wskazówki w zakresie ochrony namiotu w nocy przed wizytą niedźwiedzia w Bieszczadach lub innych częściach świata?
Pastuch, drut, kolczaste gałęzie, jakieś formy potykacza z odstraszaniem dźwiękowo-głosowym, spluwa?

Oczywiście, futer trzymamy na drzewie co najmniej 20 m od namiotu.

Zagadnienie dość ciekawe. Maj - miesiąc niedźwiedziej rui, maj, czerwiec - mało pokarmu w lesie i miśki szukają szamunku.

Znam tylko jeden nardzo  skuteczny sposob na dobry i bezpieczny sen w lesie z niedzwiedziami.

Potrzeba namiot lub hamak ktory rozwiesisz pomiedzy dwoma drzewami na wysokosci okolo 4m nad ziemia.
do obu pni pod miejscem gdzie mocujesz uprzeze od namiotu przyczepiasz solidny pas najlepiej na grzechotke z wbitymi gesto gwozdziami na zewnatrz tak ze niedzwiedz wspinajac sie po pniu nie bedzie w stanie dosiegnac twojego mocowania namiotu bo sie porani o wystajace gwozdzie,

Offline Mężczyzna liggy

• Miasto:
  • Na forum od: 12.10.2020
Można też zaminować teren wokół namiotu mało używanymi minami z Agencji Mienia Wojskowego.

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Tylko jeśli chcesz się wyspać, to nie można zapomnieć o stoperach do uszu

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum