Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 17:35
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Rama, suport, mostek, kierownica, amortyzator, widelec i stery
»
Suport - porady praktyczne
Strony: [
1
]
2
3
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Suport - porady praktyczne (Przeczytany 5938 razy)
Borafu
Moderator Globalny
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
Suport - porady praktyczne
«
13 Kwi 2015, 00:00 »
Interesuje mnie suport na kwadrat i widzę że są np Shimano BB-UN26 za ca. 30PLN i BB-UN55 za jakieś 2 razy więcej.
Cenową różnicę już znam, a jak wygląda różnica praktyczna między nimi?
tomek
Miasto: Warszawa
Na forum od: 01.06.2014
Odp: Suport - porady praktyczne
«
13 Kwi 2015, 05:47 »
BB-UN55 ma OIDP metalowe mufy gwintowe vs plastikowe w BB-UN26.
Podobno też różnią się materiałem osi (Cr-Mo vs zwykła stal) i łożyskami.
Kupowałem zwykle 26 i zakładałem metalowe mufki ze starych
qbab
Miasto: łódzkie
Na forum od: 25.12.2011
«
13 Kwi 2015, 07:13 »
Ja kupiłem FSA/RPM, po tym jak Neco zaczął chrobotać po raptem 1kkm.
Tak więc Neco zdecydowanie odradzam a FSA jeszcze nie wiem ale słyszałem dobre opinie i to w różnych miejscach.
FSA kosztuje tyle co tańszy Shimano a oś ma CR-mo i łożyska niby podwójnie uszczelniane.
Nie wiem dokładnie jaki ale podobny do tego FSA mam w starym rowerze i tam od 10 lat bez problemu.
Aha, no i zdecydowanie odradzam plastikowe gwinty, raz musiałem taką wydłubywać po kawałku po tym jak ząbki za które łapie klucz przestały spełniać swoją rolę.
P.S.
Po nieco wcześniejszych problemach z odkręcającym się suportem, polecam zastosować klej anaerobowy (do gwintów) "niebieski".
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
«
13 Kwi 2015, 08:01 »
@Borafu,niedawno włożyłem do siebie ten droższy suport Shimano. Jak poczuję różnice to dam Ci znać.
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
Borafu
Moderator Globalny
«
13 Kwi 2015, 08:17 »
Yoshko, ja chcę ten suport wymienić w tym miesiącu
skolioza
Miasto: kraków
Na forum od: 01.04.2009
«
13 Kwi 2015, 08:21 »
Jeśli wkręcać, to suport z metalowymi szalkami - szkoda nerwów i rzeźby przy mufie
Ja osobiście staram się wyszukiwać suporty starego LXa lub XT (BB-UN50/1/2 lub BB-UN70/1/2) - na nowe nie ma szans, ale używki w super stanie się trafiają I te suporty są bardzo długowieczne
Tym tropem idąc (choć generalnie trend ponoć jest zniżkowy jak o jakość komponentów idzie) brałbym BB-UN55 jako kontynuację sprawdzonego starego LXa
www.RetroMTB.pl
RetroMTB na Facebooku
www.Skolioza.RowerPower.org
worek_foliowy
Miasto: Kraków
Na forum od: 11.02.2012
«
13 Kwi 2015, 10:40 »
Ja bym chyba wolał wydobywać resztki plastikowego sportu niż mordować się z zapieczonym metalem..
Dobre opinie miały suporty VP. Prawdopodobnie VP i Neco umożliwiają wymianę samych łożysk.
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
m.arek
Na forum od: 17.03.2014
«
13 Kwi 2015, 10:44 »
Dokładnie.
Plastik w metalu można usunąć w parę sekund. Aluminiowa miska w aluminiowej ramie może być problemem.
qbab
Miasto: łódzkie
Na forum od: 25.12.2011
«
13 Kwi 2015, 10:48 »
Usunięcie plastiku nie trwa parę sekund, no chyba że już nigdy nie zamierzasz nic wkręcać do danej ramy.
worek_foliowy
«
13 Kwi 2015, 10:55 »
Ja musiałem oddawać do serwisu żeby do mojego Dura Ace dospawali klucz, inaczej nie dało się tego ruszyć. Operacja ta kosztowała mnie 50 zł. Wolę już dwugodzinne skrobanie plastiku.
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
Borafu
Moderator Globalny
«
13 Kwi 2015, 11:33 »
Dzięki worek za radę, ale moje doświadczenie mechaniczne jest dość mocno odmienne ;-)
Gwinty zwykle zabezpieczam i od czasów liceum nie pamiętam żebym miał poważny problem z odkręceniem czegoś w swoim rowerze w warunkach warsztatowych.
A że moje czasy licealne odległe jak mezozoik to skuszę się raczej na wariant metalowy.
globalbus
Na forum od: 03.05.2011
«
13 Kwi 2015, 11:37 »
Cytat: worek_foliowy w 13 Kwi 2015, 10:40
Dobre opinie miały suporty VP. Prawdopodobnie VP i Neco umożliwiają wymianę samych łożysk.
Same się "wymienią". Po prostu, po jakimś czasie, te dziadostwo wyjmuje się już w kawałkach.
Mam u siebie UN55, jak na razie działa najdłużej z przelatanych suportów. W tej chwili coś rzęzi, ale jeszcze nie ustaliłem skąd, więc nie chce wskazywać, że ten suport się już rozleciał.
My home is where my bike is.
worek_foliowy
«
13 Kwi 2015, 11:49 »
Nie upieram, że lepsze, piszę tylko o moich doświadczeniach. Trwałości plastiku nie miałem okazji zweryfikować, bo nie przejechałem na mim wystarczająco dużo kilometrów. O ile dobrze pamiętam w turystycznej szosówce mam VP i od 5 tys. km nic się nie dzieje, coś więcej będę mógł powiedzieć gdy przejadę drugie tyle. Problemy z zapiekaniem pojawiają się głównie wtedy gdy kupuje się używany rower, w którym suport nigdy nie był wykręcany.
Janus:
skolioza
Miasto: kraków
Na forum od: 01.04.2009
«
13 Kwi 2015, 15:23 »
Po kolei
Worek:
- ganisz miski metalowe (nota bene BB-UN55 będzie miał stalowe a nie alu moim zdaniem), a polecasz suport VP z wymiennymi łożyskami, które siłą rzeczy nie są bynajmniej osadzone w plastikowych miskach
To jak w końcu, hę?
M.arek i Worek
- jeśli ktoś wkręca suport na sucho, i do roweru w ogóle nie zagląda to faktycznie może się zdarzyć problem z wykręceniem zapieczonego suportu po X latach Sam takie wypadki miewałem Jednocześnie - ze wg na kulturę serwisową i dbałość o sprzęt - nigdy nie miałem problemu z wykręceniem suportu, który sam montowałem Tu rozpatrujemy przypadek nr2 realizowany przez Borafu a nie rozprawiamy o struclu z reichu który trzeba rozebrać
www.RetroMTB.pl
RetroMTB na Facebooku
www.Skolioza.RowerPower.org
globalbus
Na forum od: 03.05.2011
«
13 Kwi 2015, 16:05 »
UN55, który montowałem, miał fabrycznie michy posmarowane środkiem przeciwko zapiekaniu. Czy były alu? Nie pamiętam, całość była dość ciężka (w porównaniu do chinoli VP/Neco)
My home is where my bike is.
Drukuj
Strony: [
1
]
2
3
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt