Autor Wątek: Specialized Awol Elite -proszę o opinie  (Przeczytany 4993 razy)

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Pytanie czy we wszystkich warunkach? Chyba nie za bardzo.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Mozna kupic widelec pod tarcze, ale przy ostrym hamowaniu z bagazem moze to zaszkodzic ramie jesli nie byla specjalnie pod to projektowana.

http://www.pardo.net/bike/pic/fail-001/FAIL-017.html

Offline Mężczyzna byczys

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 30.09.2013
    • Moje relacje z ultramaratonów rowerowych
Dziękuję za sugestie i uwagi.

Znalazłem ten podstawowy model z rocznika 2016 (który niby nie jest dostępny w Europie) na niemieckiej stronie sklepu o tutaj:
http://www.biker-boarder.de/shopware/shopware.php?sViewport=detail&sArticle=99288

Czy wart jest tej ceny, około 5000 zł?

Może bym ugrał jakiś rabat  10-15% (4500 zł).

Warto? Zakres przełożeń mi w koncu pasuje,  odpowiedni rozmiar kół no i hamulce tarczowe.  Pytanie czy stosunek jakości / klasy osprzętu do ceny jest ok. Osobiście  jestem raczej laikiem w tym temacie.
Jak juz wcześniej wspomniałem zależy mi na wszechstronności i trwałości. Dodatkowo niezbyt wysoka grupa osprzętu też jest chyba plusem biorąc pod uwagę dalszą eksploatację?
Nie chucham i nie dmucham na rower i wolę np. raz w roku wymienić napęd niż czyścić go po każdej jeździe w deszczu, błocie  itp.
Czyjest szansa że  ten rower spełni moje oczekiwania? :)  czekam na wszelkie uwagi :)

Edit:

Tutaj pełna specyfikacja:
http://www.specialized.com/us/en/bikes/adventure/awol/awol#specs
« Ostatnia zmiana: 6 Paź 2015, 20:46 byczys »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Jak juz wcześniej wspomniałem zależy mi na wszechstronności i trwałości. Dodatkowo niezbyt wysoka grupa osprzętu też jest chyba plusem biorąc pod uwagę dalszą eksploatację?
Mając wyższą grupę osprzętu możesz po prostu wymieniać na elementy niższej klasy - zamontowany gorszy osprzęt nie przyniesie oszczędności.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Za takie pieniądze to sam złożysz rower na najwyższej grupie. Kupisz ramę widelec - nawet będzie cię stać na pomalowanie jej w profesjonalnym zakładzie na zadany kolor... 5000zł za taki goły rower? tylko dlatego, że to spec? PLIS:P

Przykład:

* rama przełajowa alu - 700-1000zł
* widelec alu przęłaj 300-700zł
* koła tarcze na piastach maszynowych - 300 - 600zł
* pełna grupa napędu
niech wyjdzie nawet 900zł

Mamy sporo mniej.... nawet po dodaniu detali sztyc mostków kierownic opon....

Inna opcja - zakup uzywki w dobrym stanie i wymiana napędu:) gwarqantuje, że zmieścisz się w 3tysiącach:D
« Ostatnia zmiana: 7 Paź 2015, 12:57 Księgowy »
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Jeśli jednak nie musi to być Spec, tylko rama cromo + tarczówki to zobacz jeszcze Charge Plug:
http://www.wiggle.co.uk/charge-plug-3-2015/
Prawie połowa ceny speca.

blondas

• Gość
Awol z ubiegłego roku to jednak zupełnie inna bajka. Zrezygnowano z ruchomych haków które sporo wnoszą. Na dobre wyjdzie zapewne zmiana hamulców z Avida na TRP - bardzo fajny model.
Natomiast moim zdaniem kiepsko wybrali korbę. Przy sakwach minimalne przełożenie 30/32 to trochę słabo zwłaszcza w górach i nie na asfalcie. Ja bym tam widział trekingową 48/36/26.
Plusem w Awolu jest możliwość używania szerokich opon, a nie każdy przełaj da radę.
Nie obawiaj się składania. Ramę i koła wybierz porządne, resztę wcześniej czy później będziesz zmieniał.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Rama bardzo ciekawa i wielu alternatyw nie ma. Praktycznie wszystkie ramy pod baranka nie pozwolają ma założenie aż tak szerokich opon. Do tego rama ma długą rurę sterową, dzięki czemu kierownicą jest wysoko (moim zdaniem dobrze). Dziwną cechą jest długa górna rura - może być przydatna jeśli chce się mieć błotniki.

Z alternatyw dla niej to Salsa Vaya (opony max około 45c) i Salsa Fargo (tył 2,3, przód 3 cale). Ewentualnie składanie roweru na ramie od 29era Cube. Oczywiście należy brać o rozmiar mniejszą! Najlepiej nadają się te z Acid, Attention, Analog i Aim z 2015 roku. Starsze są dłuższe o 1 cm, podobnie wyższe modele.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 25.05.2011
Ma ktoś jakiś pomysł jak go zdobyć, lub jakies namiary na tego Awola z 2015 roku?
http://www.metrobikes.pl/pl/p/Specialized-AWOL-Elite-Cr-Mo/22013

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

http://www.metrobikes.pl/pl/p/Specialized-AWOL-Elite-Cr-Mo/22013
Genialnie dobrana kolorystyka strony ;D

Aha. W korbie powinno dać się wymienić najmniejszą zębatkę na 28 lub 26 i wtedy przełożeń brakować nie powinno.

blondas

• Gość
Genialnie dobrana kolorystyka strony ;D
Co z tego jak tych rowerów nie ma ;)

Rzeczywiście nie ma jak dodać do koszyka, można sobie za to polajkować ;)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
No i po co dawać takie rady? To można odnieść do połowy zakupów nowych rowerów

Faktycznie WIlku, po prostu jakoś mnie tak to strasznie tknęło że 5 tysięcy za takie  "nic" nawet kupująć uzywkę dająć do warsztatu na wymianę części na super top" powinno wyjść taniej.

Składanie roweru na podzespołach - jeśli chodzi o speca - zawsze wychodzi taniej niż kupienie roweru. Przynajmniej w ich rowerach 3tyś w górę;)
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum