Autor Wątek: Spinka do łańcucha  (Przeczytany 36352 razy)

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Odp: Spinka do łańcucha
« 13 Maj 2017, 00:33 »
Czyli doświadczenia są różne.
Ja w poprzednim rowerze, w napędzie dziewięciorzędowym, używałem spinek sram. Do łańcucha shimano, tylko już nie pamiętam, jaki miał symbol. W sumie byłem z nich zadowolony, ale to było już kilka lat temu, więc od tego czasu mogło się coś zmienić.

Offline Mężczyzna anu

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.05.2009
« 20 Maj 2020, 12:48 »
Czy któraś z innych spinek niż - WIPPERMANN CONNEX - rozpina się bez narzędzi, w rękach, bez użycia grama siły?

Sama spinka WIPPERMANN CONNEX jest tu pod tym względem bezkonkurencyjna, rozpina się właściwie pod wpływem ciążenia, nie ma żadnego klikania przy zapinaniu, a potem mocowania przy rozpinaniu.

Tylko nieco mnie obecnie zaskoczyła cena. Zawsze były nieco droższe niż inne konstrukcje, ale w granicach rozsądku i przede wszystkim było warto, bo kultura i łatwość obsługi nieporównywalna do innych. Natomiast obecnie z jednej strony potaniały. 8-9 rzędów około 15 zł.10 rzędów około 25 zł (i warto dać przeciętnie około 2 razy więcej niż za konkurencję). Natomiast potrzebuję 11 rzędów i tu nastąpił odlot cenowy - minimum 65 zł, a i po 70-80 zł...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Maj 2020, 13:04 »
Na 12 rzędów w ogóle nie da się kupić

Oglądałem spinki i nie robiłbym sobie wielkich nadziei na znalezienie alternatywy. Wszystkie mają taki kształt, że trzeba mieć jakieś narzędzie do rozpinania.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Maj 2020, 13:18 »
Connexy rzeczywiście się dobrze rozpinały, ale to testowałem do 10 rzędów. Im węższy łańcuch tym o to trudniej, więc nie wiem czy i Connex na 11rz zdejmie się w palcach, a nie kupowałem, bo obecnie Shimano już daje spinki razem z łańcuchem, a cena spinek Connexa jest z księżyca, niewiele mniej od samego łańcucha. Ale tego się nie robi przecież na trasie, więc wygodniej kupić obcążki do zdejmowania spinek za 20zł i będzie taka sama wygoda jak ze spinką Connexa

« 20 Maj 2020, 14:04 »
Zamiast wozić ciężkie szczypce, można wykorzystać kawałek linki.

https://m.youtube.com/watch?v=z4aHi7jxY2I
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Maj 2020, 15:11 »
Tak łatwo jak na tym filmiku to nie zawsze schodzi, szczególnie jak już spinka trochę stażu ma ;). Ale też i zdejmować łańcuch na trasie bardzo rzadko kiedy jest potrzeba.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 20 Maj 2020, 15:28 »
Ktoś, kto jeździ w systemie wielołańcuchowym (ja w 2) - zmienia na wyprawach. Zazwyczaj robiłem to bez narzędzi ale zawsze się namordowałem, ubrudziłem, nakląłem. Więc kupiłem te szczypce i ... zgubiłem w zeszłym roku (nawet wiem, gdzie) po takiej wymianie. Teraz mi ich brakuje, przerobiłem niewielkie nożyczki na wzór i podobieństwo - parę rozpięć już wytrzymały.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 20 Maj 2020, 16:19 »
Ale to już jest wielka rzadkość, wożenie łańcucha na wyprawę. To nie jest zegarmistrzowska robota, nawet w systemie na 2-3 łańcuchy nie trzeba tego super-precyzyjnie zmieniać. Jak ja jeździłem na 3 łańcuchy to zmieniałem je co 3 tysiące, więc na wyprawę nie miałem potrzeby wozić się z dodatkowym łańcuchem

« 20 Maj 2020, 16:29 »
Jazda na trzy łańcuchy przy obecnych cenach używanych kaset nie ma wielkiego sensu. Kaset 10-rz zaczynają się od 30 zł, a co tańsze 11-rz kosztują około 100 zł.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Maj 2020, 16:36 »
tylko łańcuch łatwiej się wozi na zapasie od kasety, zwłaszcza takiej 11-12 rzędów z wielkimi zębatkami :P

My home is where my bike is.

« 20 Maj 2020, 17:58 »
Można przejechać 7 tys. km, wymienić łańcuch na nowy i jechać dalej. Bardziej chodziło mi o to, że nie widzę ekonomicznego sensu w jeździe naprzemiennej.

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
« 20 Maj 2020, 18:08 »
Ja zakupiłem i używam szczypce z Chin:

https://a.aliexpress.com/_dVD3vEX
Na ramionach mają miejsce do przechowywania spinek.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Maj 2020, 18:42 »
Można przejechać 7 tys. km, wymienić łańcuch na nowy i jechać dalej. Bardziej chodziło mi o to, że nie widzę ekonomicznego sensu w jeździe naprzemiennej.
Nie no, jak zmienisz po 4-5 tys, to po kolejnych 4-5 tys da się z powrotem założyć stary :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 8 Maj 2024, 11:46 »
Czy istnieje na rynku spinka do wielokrotnego rozpinania na 12 rzędów? Zawsze używałem spinek KMC, ale widzę, że do 12s robi tylko jednorazowe.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 8 Maj 2024, 12:49 »
Czy istnieje na rynku spinka do wielokrotnego rozpinania na 12 rzędów? Zawsze używałem spinek KMC, ale widzę, że do 12s robi tylko jednorazowe.

What? Mam w Marinie 12 rzędowe deore i łańcuch KMC ze spinką, rozkuwałem do mycia wielokrotnie i zapinałem i nic się nie urwało.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum