Autor Wątek: Zachowanie kierowców na drodze względem rowerzystów  (Przeczytany 24118 razy)

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Bezpieczniej czuję się na jezdni niż na ścieżce. Kierowcy, przynajmniej w większości, wiedzą co chcą zrobić, nie ma tam nieprzewidywalnych pieszych. No i jeśli jestem na drodze z pierwszeństwem to to pierszeństwo mam zawsze. Nie mówiąc już o lepszej nawierzchni.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Cytat: "Daniel"
Kierowcy, przynajmniej w większości, wiedzą co chcą zrobić

Tak, na przykład niektórzy z nich, stojąc w korku, celowo blokują przejazd przy prawym krawężniku. Wiedzą, co chcą zrobić, są w miarę przewidywalni, tylko co z tego wynika :D
Dobrze wykonana droga rowerowa ma nawierzchnię równie dobrą, jak jezdnia, a jej podstawowa przewaga jest taka, że znacznie trudniej odnieść tam poważne obrażenia, bo nieprzewidywalny pieszy jest jednak mniej groźny, niż niejeden przewidywalny kierowca.

Offline JD

• Miasto: Ząbki
  • Na forum od: 03.04.2009
Cytat: "Remigiusz"
Cytat: "Daniel"
Kierowcy, przynajmniej w większości, wiedzą co chcą zrobić

bo nieprzewidywalny pieszy jest jednak mniej groźny, niż niejeden przewidywalny kierowca.

Problem w tym, że wyjeżdzający z bramy, parkingu, oraz parkujący na chodniku kierowca nie zauważa czegoś takiego jak ścieżka rowerowa i niestety jest zdecydowanie groźniejszy od pieszego.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Jest w Nowym Sączu taka jedna ścieżka rowerowa wzdłuż ulicy Lwowskiej. Co chwileczkę dochodzi do niej boczna uliczka - najczęściej wszystko to obsadzone jest żywopłotami (na prywatnych posesjach, za ogrodzeniem). Auto zbliżające się do ścieżki jest niewidoczne dla rowerzysty, kierowca też n ie widzi roweru - masakra. Ktoś powinien za takie wynalazki siedzieć w więzieniu, bo wyrzucił masę publicznych pieniędzy w błoto, a do wypadków dojść tam musi. Nasi lokalni władcy i projektanci decydujący o budowie ścieżek rowerowych nie traktują rowerów jak pojazdów. Zachowują się jakby budowali place zabaw na których przecież rowerzysta może się co chwila zatrzymać, sprawdzić czy za krzakami auto nie pędzi, poczekać, ustąpić itd... Tak pojęte ścieżki to utrapienie i przekleństwo i tak też je traktuję :twisted:

Cytat: "transatlantyk"
Nasi lokalni władcy i projektanci decydujący o budowie ścieżek rowerowych nie traktują rowerów jak pojazdów. Zachowują się jakby budowali place zabaw na których przecież rowerzysta może się co chwila zatrzymać, sprawdzić czy za krzakami auto nie pędzi, poczekać, ustąpić itd... Tak pojęte ścieżki to utrapienie i przekleństwo i tak też je traktuję

Niestety masz całkowitą rację. Spotykam się z tym problemem na codzień (z racji mej nowej pracy) i muszę przyznać, że zrozumienie zasad funkcjonowania komunikacji rowerowej jest po prostu nikłe.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Dla mnie najlepsze byłyby ścieżki rowerowe prowadzone po asfalcie, na jezdni, oddzielone od pasa ruchu samochodów linią ciągłą. Tylko co np ze skrzyżowaniami (samochód skręca w prawo, czy ja rowerzysta skręcający w lewo?).
Wracam do jeżdżenia.

Takie rozwiązania są najlepsze i powszechnie stosowane w Europie Zachodniej. U nas jak zwykle wszystko rozbija się o brak przepisów, których nikt nie jest w stanie stworzyć.
Na skrzyżowaniach, przed linią pojazdów wyznacza się tzw. śluzy rowerowe (czyli wydzielony fragment jezdni), z których rowerzyści, po zmianie świateł, łatwo mogą wykonać skręt w lewo, bo stają przed sznurem samochodów. Wkrótce pierwsza, pionierska śluza ma powstać we Wrocławiu, ale tu oczywiście są potrzebne rozwiązania powszechne, a nie eksperymentalne :) Z upowszechnieniem się tych rozwiązań chyba trzeba będzie zaczekać na zmianę prawa.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Wkrótce pierwsza, pionierska śluza ma powstać we Wrocławiu,

możesz przybliżyć w którym miejscu wrocławia?:>

Cytat: "dudi_"
możesz przybliżyć w którym miejscu wrocławia?:>

A żebym to ja wiedział. Daniel Chojnacki pokazywał mi to miejsce, ale nie pamiętam nazwy ulicy. Zwykły wyjazd z bocznej uliczki na główną, nic istotnego.

Offline Mężczyzna mordimer

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 15.06.2006
    • http://www.wyprawy.yoyo.pl
Tak, na przykład niektórzy z nich, stojąc w korku, celowo blokują przejazd przy prawym krawężniku. Wiedzą, co chcą zrobić, są w miarę przewidywalni, tylko co z tego wynika :D

Ja miałem taką sytuację... Niemiec mi zajechał drogę, ale ponieważ nie miałem już ochoty wchodzić na dość wysoki krawężnik i wciskać się na jezdnię to olałem sprawę... ale doprawdy... to było takie powiedzmy lekceważące i odpychające, żeby blokować mnie, bo kierowca tamtego samochodu miałbym problem mnie minąć po raz drugi...

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Pamiętajcie, że wyprzedzanie stojących w korku samochodów z prawej strony w zdecydowanej większości przypadków jest nielegalne.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Szeli

• Miasto: miasto Świętej Wieży
  • Na forum od: 18.03.2010
    • http://www.szeli.ayz.pl
Cytat: "arkadoo"
Pamiętajcie, że wyprzedzanie stojących w korku samochodów z prawej strony w zdecydowanej większości przypadków jest nielegalne.

na szczęście już niedługo  :wink:

Słodko - gorzki smak każdej chwili poznać.

Życie to podróż, nie dom.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Cytat: "szeli"
na szczęście już niedługo  

Jak na razie jest to projekt zmian. Musi być przedyskutowany i zatwierdzony  w komisji sejmowej, ze trzy razy czytany na posiedzeniu plenarnym, przegłosowany przez Sejm, zatwierdzony przez Senat (poprawki Senatu to powrót projektu do komisji sejmowej i cała zabawa od nowa)no i jeszcze podpisany przez Prezydenta RP, a obecny lubi nie podpisywać :D  Niedługo ???  :D

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cytat: "transatlantyk"
podpisany przez Prezydenta RP, a obecny lubi nie podpisywać :D

na szczęście już niedługo :D
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy