Autor Wątek: Fenix BT10 zakłóca pracę Sigmy 16.12 STS  (Przeczytany 570 razy)

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
Mam problem z lampką i licznikiem.

Fenix BT-10 po włączeniu zakłóca pracę bezprzewodowego Sigma 16.12 STS. Nie dzieje się tak jednak od razu. Początkowo lampka pali się i wszystko działa bez zarzutu. Po około godzinie pracy lampki ale tylko w trybach 200 i 350 lumenów nagle licznik zawiesza się i przestaje działać. Funkcjonuje tylko pomiar temperatury i zegar. Nie działają funkcje prędkości i kadencja. Sigma jest zamontowana na mostku a Fenix na kierownicy w odległości około 10 cm. Dodam, że lampka w ogóle nie zakłóca pracy Garmina 800, też mocowanego blisko na kierownicy. Po wyłączeniu lampki praca licznika wraca samoczynnie, ale nie od razu, dopiero po kilkunastu minutach. Problem powtórzył mi się już kilkukrotnie i kompletnie nie wiem jak sobie z tym poradzić.

Wiem, że wiele osób na forum używa Fenixa BT-10 i czy macie podobne, dziwne zjawiska.

Pozdrawiam
Krzysztof

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Po około godzinie pracy lampki ale tylko w trybach 200 i 350 lumenów nagle licznik zawiesza się i przestaje działać.
Już o tym wspominałem w którymś wątku, to napiszę jeszcze raz.
Aby zachować stałą emitowaną moc świecenia, w trakcie wyładowywania się baterii, przetwornica pracuje ze zmienną częstotliwością. Częstotliwość ta jest tym mniejsza, im bardziej wyładowane są baterie. W skrajnych przypadkach można zauważyć miganie lampki.
Niektóre transmisje danych są wrażliwe na tego typu zakłócenia. Niestety, jedyna opcja to zmiana miejsca zamontowania lampki i/lub licznika. Bądź wymiana licznika na taki z transmisją, którą ciężko zakłócić.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Keto

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 10.06.2009
Generalnie to mało pocieszające. Nie za bardzo mam możliwość zmiany miejsca położenia obu komponentów. Maksymalna odległość do uzyskania to około 15-20 cm. Tylko czy to coś pomoże.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Wzbudzana energia zakłóceń nie jest liniowo zależna od odległości, więc odsunięcie licznika na dwa razy większą odległość powinno sporo dać. No, ale póki nie sprawdzisz, to się nie dowiesz.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
W razie desperacji można ekranować lampkę :P Do tego celu nadaje się zwykła folia aluminiowa lub farba grafitowa. Nie wiem tylko czy jest to realne przy jej konstrukcji.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
a nie prościej skundlić rower drucikiem do licznika ??

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum