Autor Wątek: Przerzutka tylna i maksymalna wielkość trybu kasety.  (Przeczytany 1590 razy)

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
Pytanie do tych co się znają bardziej lub przerabiali temat.

W szosowce mam 2 blaty (50/36) z przodu i 9 (12-25) z tylu. Na takim zestawie objeżdżałem w zeszłym roku Tatry i tylko czasem musialem wstawać. Jednak chciałbym się trochę bardziej oszczędzać na MP i pomyślałem o założeniu większej kasety.

Przerzutka tylna 105 wg specyfikacji obsługuje maksymalnie 28T. Jako, że jestem ciekawski przełożyłem kasetę z mtb z 32T. Niby działa ale wszystko w warunkach warsztatowych. I tu pytanie wlasciwe:
Czym może grozić założenie i jazda z kaseta np. (11-30), poza słabszym ćwiczeniem nóg;)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
chyba emes miał ostatnio podobne dylematy.
I tu pytanie wlasciwe:Czym może grozić założenie i jazda z kaseta np. (11-30), poza słabszym ćwiczeniem nóg;)
Niczym. Sprawdź jeszcze działanie pod obciążeniem, czy nie wydobywają się niepokojące dźwięki. Jeśli jest ok, to nie ma się czym martwić.
Teoretycznie jeśli masz jakąś strasznie wylajtowaną piastę, to może to jej zaszkodzić. Shimanowskim piastom nic nie będzie.

Przerzutka tylna 105 wg specyfikacji obsługuje maksymalnie 28T.
Te limity są mocno dyskusyjne. Liczą się też inne parametry, np rozmiar małej tarczy z przodu. Z dużą przednią, chętniej działają duże tylne.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna lunatyk

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.03.2012
To w sumie pokrywa się z tym co myślałem. Jak zajdzie potrzeba przetestuję na trasie i dam znać czy wszystko grało.
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
przede wszystkim, czy da się ustawić, tak żeby obsługiwała dużą koronkę (żeby się dało odpowiednio odsunąć od kasety)
U mnie na XT która powinna obsługiwać do 36.. zębatkę 36 obsługuje dość słabo (czasami terkocze kółeczkiem po kasecie przy zrzucaniu, pomimo praktycznie maksymalnego wkręcenia śrubki)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum