Autor Wątek: Sakwy tylko z przodu na Transcontinental race  (Przeczytany 1946 razy)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Witam
Trochę mnie zdziwiło, ale na wyścigu Trans-continental team Awol ma sakwy tylko na przednim kole, a na tylnym bagażniku nic. Jakie może być tego uzasadnienie ? Aerodynamika ?

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Przedni bagażnik lżejszy :P Tylko po co tylny wozi :D
Ewentualnie żeby rower mniej narwiście się sterował, jak jedzie na lemondzie?

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Z wątku o awolu:
[...]Powiedział też, że załadowany tylko z tyłu mocno się buja. W sensie że mu się rama gnie. Dlatego ciężary wozi z przodu - i rzeczywiście, tył miał goły a na widelcu dwa duże ortlieby.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
sakwy z tyłu na pewno są bardziej aerodynamiczne

Niekoniecznie, tu wyszło że np. torba na kierownicy jest bardziej aero niż ta za siodełkiem:

https://janheine.wordpress.com/2012/05/02/aerodynamics-of-real-world-bicycles/

[edit]

O, i dosłownie:

Front panniers (on low-rider racks) were more aerodynamic than rear panniers.
« Ostatnia zmiana: 4 Maj 2015, 23:33 Alek »

jendrzych

• Gość
EDIT: Masz Ci los... Alek mnie ubiegł.
Nie tylko torba na kierownicy. Przednie sakwy mają być ponoć bardziej aerodynamiczne od tylnych.
cyt.:
"[...] Perhaps more surprising to many, front bags were more aerodynamic than rear ones. A handlebar bag was more aerodynamic than a Carradice saddlebag that extended just slightly beyond the hips of the rider (see photo at the top of this post). Front panniers (on low-rider racks) were more aerodynamic than rear panniers.[...]"

EDIT 2:
Tu jeszcze ciekawa dyskusja traktująca o bagażu na przednim kole: LINK.

« Ostatnia zmiana: 4 Maj 2015, 23:34 jendrzych »

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
Coś w tym musi być,trzeba chyba wypróbować,na pewno na podjazdach i jeździe na stojąco lepsza jest kontrola nad rowerem.No i przód dociążony to nie dźwiga koła do góry.
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

jendrzych

• Gość
Jest jedno "ale" - obie sakwy musisz mieć obciążone w miarę równomiernie. Jazda z jedną sakwą na lowriderze nie należy do komfortowych...

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Jest jedno "ale" - obie sakwy musisz mieć obciążone w miarę równomiernie. Jazda z jedną sakwą na lowriderze nie należy do komfortowych...

Ja i takich widziałem ;) Teraz nie pamiętam czy druga się tej osobie zepsuła czy po prostu do kompletu potrzebował tylko jedną z przodu :P

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Ja tego zupełnie nie kupuję.
Ale co, będziesz jeszcze kłócił się z pomiarami robionymi w tunelu aerodynamicznym na UCZELNI? Na stanowisku projektowanym dla Armstronga? No wybacz.
Poza tym oczywiste jest, że mała podsiodłówka stawia inny opór niż duża torba carradice, sądzę, że autorom chodziło o porównanie dużej torby na kierownicy i dużej podsiodłówki. Z tego co kojarzę ze zdjęć, w stanach modne są takie poprzeczne torby. U nas modne są rafałówki :P i faktycznie nie można tego bezpośrednio porównywać. Ale sądzę, że zawieszenie dużej torby carradice na kierownicy może dawać mniejszy opór niż zawieszenie jej za siodełkiem.
Co do drugiej części Twojej wypowiedzi: atomowe, mordercze ;) wiatry zdarzają się rzadko, także nie ma co generalizować na podstawie tego, że kiedyś tam, jakiś silny boczny wiatr przeszkadzał.
Może lepiej najpierw spróbować pojeździć z sakwami z przodu i na zmianę z tyłu, zrobić samemu eksperyment w zwykłych warunkach pogodowych?

Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
ja robiłem.
Opór z sakw przodu wydaje się byc wiekszy natomiast jak się ich nie rpzeładuje to rower prowadzi się lepiej  znimi i tylnymi niz samymi tylnymi.

szkoda że typowych zestawów sakwiarzy nie porównywali - sakwy tylne mało wystają poza obrys rowerzysty, przednie natomiast robią opór powietrza w miejscu gdzie sa chude jak patyki nogi, więc nie dość że powierchnia czołowa jest większa to jeszcze obrys jest szerszy niż następujące po nich nogi ;)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
kwa na kierownicę własnie jest bardzo nisko i jest dużo bardziej aero niż typowa sakwa na kierownicę,

Zdjecie pokazuje tylko jeden z wariantow jakie probowali - okazalo sie ze robil wieksze opory niz zwykla kwadratowa torba.

Poza tym oni mierzyli tylko opory, nie wplyw na prowadzenie.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Michał, takiej odpowiedzi się nie spodziewałem. Takiej stonowanej i w sumie skłaniającej do dyskusji, a nie w starym dobrym wilkowym stylu. To teraz ja podejdę na spokojnie do tego co napisałeś.
Otóż - ciekawe jest że coś tam zostało pomierzone. Można przypuszczać, że skoro bawili się z tym 2,5 dnia to na spokojnie pomierzyli różne konfiguracje.
Ja zdaję sobie sprawę, że diabeł tkwi w szczegółach (np. różne kształty podsiodłówek), ale takie pomiary dla mnie są bardziej wiarygodne niż odczucia. Takie pomiary powinny otwierać umysły. Nie chcę w to bezkrytycznie wierzyć, tylko spróbować samemu.

Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum