Autor Wątek: Nowy napęd - przeskakuje  (Przeczytany 6627 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Odp: Nowy napęd - przeskakuje
« 9 Maj 2015, 14:51 »
Takie przeskakiwanie bębenka, spowodowane "przyklejeniem" się zapadek do korpusu, lub słabymi sprężynami, zdarza się najczęściej po długim zjeździe, gdy zapadki długo nie są zazębione.
Gdy zaczynamy kręcić, następują wtedy takie luźne obroty korby - bardzo nieprzyjemne, jeśli trwają dłużej niż ćwierć obrotu.
Po tym można poznać przeskakujący bębenek (w stanie przedzawałowym).

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 9 Maj 2015, 19:57 »
Takie przeskakiwanie bębenka, spowodowane "przyklejeniem" się zapadek do korpusu, lub słabymi sprężynami, zdarza się najczęściej po długim zjeździe, gdy zapadki długo nie są zazębione.
Gdy zaczynamy kręcić, następują wtedy takie luźne obroty korby - bardzo nieprzyjemne, jeśli trwają dłużej niż ćwierć obrotu.
Po tym można poznać przeskakujący bębenek (w stanie przedzawałowym).

U mnie to zazwyczaj działo się po prostu w lesie na prostej. Albo pedałowałem, zrobiłem przerwę na czas zmiany biegu i CIACH. Albo przestałem pedałować podczas wybierania jakiś dziur i CIACH.

No w każdym razie kolejne 80km dziś i nic. Ładna pogoda była. Muszę się temu przyjrzeć w kolejnych dniach od środka.

Offline Mężczyzna marcin_

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 14.10.2020
« 30 Paź 2023, 17:13 »
Pozwolę sobie odkopać temat, bo mam taki sam problem w rowerze Giant Roam, kupionym w 2021 roku. W zasadzie od nowości coś w nim nieregularnie strzela w napędzie, w podobnych okolicznościach jak opisuje autor tematu. Problem występuje na tyle nieregularnie, że serwisy nie potrafią sobie z nim poradzić. U nich nic się nie dzieje, a przecież serwisant nie będzie jeździł 60km żeby przekonać się, że jakiś problem jednak jest.
Ciekaw jestem czy autorowi tematu udało się znaleźć przyczynę problemu.

Offline Mężczyzna anghan

• Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
« 3 Lis 2023, 18:53 »
Cześć,
nie umiem sobie przypomnieć konkretnego wypadku w tym rowerze niestety. Na pewno rozwiązałem to jakoś, bo jeździłem jeszcze na tym rowerze w 2018 roku. Mogę się jednak podzielić podobnymi dochodzeniami, które znalazłem apropo łańcuchów przez kolejne rowery i napędy:
  • Po pierwsze zapamiętaj kombinację biegów na której są skoki i potem testuj sprawdzaj ten układ
  • Sprawdź czy hak przerzutki nie jest krzywy, choć wtedy przeskoki powinny być bardziej regularne
  • Generalnie nie jestem już fanem mieszania komponentów różnych producentów. Kiedyś tak robiłem, bo mi w jednym sklepie powiedzieli, żeby SRAM wytrzymalszy... Szkoda zachodu i kombinowania, a już tym bardziej jak trzeba dopłacić
  • Jak masz kombinację przełożenia to pokręć trochę pedałami do tyłu może zauważysz jakiś przeskok
  • Skoro już pisałem o komponentach i producentach, to kolejnym problemem była spinka. Nie używaj starej, nie rozpinaj za często, spróbuj zamienić nową. Stara spinka potrafiła mnie doprowadzić do furii, a praca łańcucha była daleka od ideału
  • No a teraz do zostaje Ci oglądanie całego napędu, czy czasem coś nie jest krzywe uszkodzone, czy jakieś ogniwo nie jest zatarte itd. Ostanio zdarzyło mi się przejechać 20km z zerwanym ogniwem... Po prostu... Po serwisie wyjechałem z domu i musiała blaszka pęknąć na pierwszym kilometrze, bo działało i nagle przestało
  • No, a potem do już suporty piasty... Ale zakładam że to nie jest od nowości uszkodzone

Powodzenia!

Offline Mężczyzna alex62

• Na forum od: 11.01.2015
« 16 Sty 2024, 18:14 »
To może mi ktoś pomorze .
Mam lekko luźną kasetę 11 rz w Meridzie i na wertepach ona po prostu dzwoni , jak położę na niej stopę / blokuje luz / to jest cisza .
Próbowałem ją dokręcić ale się nie da .
Jakiś pomysł ?

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 16 Sty 2024, 19:34 »
Prawdopodobnie nie masz na bębenku podkładki.
Nigdy nie pamiętam na jaki bębenek w jakiej kombinacji kaset co się zakłada, ale mam tak w jednym rowerze.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna alex62

• Na forum od: 11.01.2015
« 19 Sty 2024, 06:48 »
Jest to możliwe że nie ma od nowości ?

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 19 Sty 2024, 10:24 »