Autor Wątek: Nowe wkładki do kasku -gdzie jak?  (Przeczytany 2435 razy)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Nowe wkładki do kasku -gdzie jak?
« 10 Maj 2015, 10:31 »
Cześć,

wkładki gąbki w moim kasku są już trochę wysłużone.
Mam kask Bell Venture. Nie mogę nigdzie w sklepach (polskich, ebay, amazon) znaleźć wymiennych wkładek.
Pisałem do dystrybutora i ten w USA ma wkładki i może je sprzedać, ale wysyłka tylko w USA.

Znalazłem inną opcję wymiany wkładek na uniwersalne:
http://ctbike.pl/effetto-mariposa-octoplus-kit-zestaw-wkladek-do-kasku-rowerowego.html

czy ktoś z Was coś takiego ma? Czy faktycznie pasuje do wszystkich kasków?

Czy w ogóle dotrzegacie potrzebę wymiany w swoich kaskach wkładek gąbek co jakiś czas? A może macie jakiś inny pomysł na zmianę komfortu noszenia kasku?

Pozdrawiam
Paweł
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Odp: Nowe wkładki do kasku -gdzie jak?
« 10 Maj 2015, 17:09 »
Wystarczy jeździć w MTB. Wtedy kaski się częściej łamie, niż zużywa ;D

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
« 22 Maj 2015, 13:21 »
Mam jedno hełmidło od 661 już 10 rok. Skorupa jest w całości, mimo użytkowania w mtb i kilku OTB.
Rozpadła mi się, wyłącznie z nadmiaru potu, wkładka czołowa. Jak już zaczęła gryźć rzepem w czoło - to ją oderwałam.
Teraz używam hełmu wyłacznie z chustą - jest ok.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 23 Maj 2015, 03:05 »
a nie jest już po terminie używalności?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
« 23 Maj 2015, 06:09 »
Termin używalności - marzenie producentów. Wyobraź sobie, że pralka/lodówka ma termin używalności 5 lat i automatycznie blokuje się po upływie tego okresu. Można do tego każdą teorię przypiąć, najlepiej dotyczącą bezpieczeństwa: żeby czynnik chłodniczy nie wyciekł, bo wtedy jedzenie się zepsuje i grozi poważnym zatruciem. Podskórnie czuję, że to samo dotyczy kasków.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Drzewo

• Miasto:
« 23 Maj 2015, 11:22 »
Mówię to jako osoba która przydzwoniła starym kaskiem w samochód, jako ktoś kto używał 1 kasku przez 7 lat, ktoś kto borykał się z przepoconymi do granic możliwości taśmami w kasku. Nawet jeśli nie wierzysz, że kask po kilku latach zachowuje się inaczej, to chociaż weź pod uwagę, że to na dłuższą metę jet po prostu niehigieniczne.

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 23 Maj 2015, 16:07 »
Gdyby kaski miały określony czas używalności to pewnie byłoby o tym głośno i na samym kasku byłby porządne ostrzeżenia. A nie ma, przynajmniej na moim Bellu i Kelys.

Nowe wkładki do np. mojego Bella Venture z USA kosztują w stanach 9 USD, przesyłka itp. i w Polsce koszt wychodzi 90 zł. Połowa ceny nowego kasku.

Kupiłem te wkładki
http://ctbike.pl/effetto-mariposa-octoplus-kit-zestaw-wkladek-do-kasku-rowerowego.html
 i po weekendzie będą u mnie, więc dam znać czy są dobre.
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
    • moje forum miejskie
« 9 Cze 2015, 13:15 »
kask po kilku latach zachowuje się inaczej[...] na dłuższą metę jet po prostu niehigieniczne.
Nie dyskutuję z problemem używania trachniętego kasku,  przepocone wkładki kasku wywaliłam, bandanę piorę, gdzie tu brak higieny ?
małe OT, czy buty też mają higieniczny termin używalności ? Moje przepocone spd-ki shimano nie chcą się rozlecieć od 6 lat...  :icon_confused:

Offline Drzewo

• Miasto:
« 9 Cze 2015, 18:39 »
Miałem na myśli nieodpinane paski pod brodą(tam gdzie zapinasz kask). O ile w przypadku butów skarpety się pierze i nie jest to problemem o tyle w przypadku tych pasków odczuwałem dyskomfort. Zwłaszcza jak byłem świeżo po goleniu.

Płukanie i mycie niewiele dawało. trochę jak z tanimi rękawiczkami po 20000km - pranie już im nie pomaga i po 2km zapach wraca.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
    • moje forum miejskie
« 10 Cze 2015, 09:01 »
Rozumiem. Nie znam problemu golonych policzków. Taśmy w moim hełmidle nadal wyglądają jakby wyszły ze sklepu, ale ja nie zapinam ich ściśle przy twarzy.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 10 Cze 2015, 09:40 »
Ja tylko troche jeździłam w kasku, ale te paski o ktorych Dziad pisze to rzeczywiście u mnie sie usyfiły i przepociły bardzo szybko, i rzeczywiście cięzko je było jakoś doprowadzić do stanu w którym zapinanie ich nie byłoby wstrętne.:)
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum