Autor Wątek: Balkany 2015  (Przeczytany 2667 razy)

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
Odp: Balkany 2015
« 28 Cze 2015, 19:41 »
Znalazłem informacje, że wjazd na Sv. Jure jest płatny ( 50 kun ), dobrze ja to wyczytałem ?? Czy to tylko dla samochodów ?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 28 Cze 2015, 20:09 »
Jest płatny, to rezerwat przyrody (podobnie jak Lovcen w Czarnogórze). Nie mniej są to jakieś grosze. Ile dokładnie, musiałbym zajrzeć do notatek.
Zatankujcie w Makarskiej duuuużo wody. Bagaże można rzucić gdzieś w krzaki przed bramką ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 28 Cze 2015, 22:10 »
Właśnie wróciłem, to też coś dorzucę, ale najpierw:

Przelatuje się przez miasteczko Virpazar i znów wzdłuż jeziora. Niestety nie ma do niego dostępu bo droga leci jakieś 200-300 metrów ponad jego brzegami...

Czasem nawet prawie 500 :P

Dobrze furman, że tak ładnie potrafisz kłamać/zapominać, bo jakbym wiedział co mnie tam czeka, to nie wiem czy bym się wybrał, a już na pewno nie miałbym z sobą towarzystwa :P Na szczęście jednak nie wiedziałem, a trasa choć wymagająca, to jest FENOMENALNA i jak dla mnie to chyba nr 1 z tego co widziałem w Czarnogórze. Czerkaw koniecznie tamtędy jedźcie.

Poza tym w Virpazarze, przy zjeździe na ową drogę stoi restauracja z hotelem Pelikan, których właściciel/pracownik zapewnił nam darmowy prysznic w hotelu i miejsce na namiot obok nad kanałem. Co prawda najpierw oferuje spanie w hotelu lub płatny camping, ale jak odmówiliśmy, to propozycja stała się od razu lepsza. Francuscy rowerzyści, którzy trafili tam dzień wcześniej nie mieli tyle szczęścia. Albo za łatwo się poddali :P

Kanion Tary mnie rozczarował. Wzdłuż drogi głównie krzaki i niewiele widać. Pewnie z dołu, płynąc pontonem znacznie lepiej, ale wy raczej nie tamtędy będziecie się przemieszczać.

Przepiękny jest za to kanion Pivy i Jezioro Pivsko.

Jadąc przez Durmitor weźcie dużo wody, bo po drodze o nią ciężko.

To pewnie nie dla was info, ale wbrew informacji uzyskanej przez informację kolejową, my nie mieliśmy problemu z zabraniem rowerów, do pociągu IC Bar-Belgrad o 9:00. Może komuś się przyda to info kiedyś, więc piszę.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 28 Cze 2015, 22:23 »
Na szczęście jednak nie wiedziałem, a trasa choć wymagająca, to jest FENOMENALNA
Oj tak, zgadzam się. Akurat tam mieliśmy świetną pogodę.

Poza tym w Virpazarze, przy zjeździe na ową drogę stoi restauracja z hotelem Pelikan, których właściciel/pracownik zapewnił nam darmowy prysznic w hotelu i miejsce na namiot obok nad kanałem.
Cóż za zbieg okoliczności! My też w tych okolicach spaliśmy, tylko nie bawiliśmy się w zjazd do cywilizacji i kimnęliśmy na górze - o na tej łące.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 28 Cze 2015, 23:35 »
Dobrze furman, że tak ładnie potrafisz kłamać/zapominać, bo jakbym wiedział co mnie tam czeka, to nie wiem czy bym się wybrał, a już na pewno nie miałbym z sobą towarzystwa :P Na szczęście jednak nie wiedziałem, a trasa choć wymagająca, to jest FENOMENALNA i jak dla mnie to chyba nr 1 z tego co widziałem w Czarnogórze. Czerkaw koniecznie tamtędy jedźcie.

Poza tym w Virpazarze, przy zjeździe na ową drogę stoi restauracja z hotelem Pelikan, których właściciel/pracownik zapewnił nam darmowy prysznic w hotelu i miejsce na namiot obok nad kanałem. Co prawda najpierw oferuje spanie w hotelu lub płatny camping, ale jak odmówiliśmy, to propozycja stała się od razu lepsza. Francuscy rowerzyści, którzy trafili tam dzień wcześniej nie mieli tyle szczęścia. Albo za łatwo się poddali :P

Kanion Tary mnie rozczarował. Wzdłuż drogi głównie krzaki i niewiele widać. Pewnie z dołu, płynąc pontonem znacznie lepiej, ale wy raczej nie tamtędy będziecie się przemieszczać.

Przepiękny jest za to kanion Pivy i Jezioro Pivsko.

Jadąc przez Durmitor weźcie dużo wody, bo po drodze o nią ciężko.

To pewnie nie dla was info, ale wbrew informacji uzyskanej przez informację kolejową, my nie mieliśmy problemu z zabraniem rowerów, do pociągu IC Bar-Belgrad o 9:00. Może komuś się przyda to info kiedyś, więc piszę.

A udało się wam pojechać jeszcze na Kanion rzeki Moraca ??

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 29 Cze 2015, 09:29 »
A z tym kłamstwem to co -    pisałem, że ładnie i jest ładnie :)   a że ciężko..na wyprawie też musi boleć :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 29 Cze 2015, 20:56 »

A udało się wam pojechać jeszcze na Kanion rzeki Moraca ??

Tylko króciutko przed Podgoricą. Jechaliśmy tą drogą, którą wy macie w planie, czyli przez Matesevo, z tym że w drugą stronę niż wy planujecie, czyli w kierunku Podgoricy. Kanionów już parę mieliśmy zaliczonych, a droga naprawdę świetna, w dużej mierze widokowa, mało cywilizacji i ruch znikomy. Tylko nawierzchnia bardzo kiepska, a jadąc tą drogą w waszym kierunku macie baaardzo długi podjazd. Choć może lepiej taką trasą podjeżdżać niż zjeżdżać, bo i tak się specjalnie nie rozpędzicie. Na główną jadącą końcowym odcinkiem kanionu wjechaliśmy przed stolicą i ilość TIRów mocno odstrasza, więc trzymajcie się tego co macie w planie.

A z tym kłamstwem to co -    pisałem, że ładnie i jest ładnie :)   a że ciężko..na wyprawie też musi boleć :)

Pewnie, że musi. Zwłaszcza jak się po drodze źle skręci i niepotrzebnie nadkłada 4 km mega podjazdu :P

Trasa super, dobrze że się tam wybrałem.

Tak na marginesie, to w miejscu gdzie droga nad jeziorem jest najbliżej granicy albańskiej (kilkaset metrów zdaje się) stoi taka tablica

od razu mi "na oko" (a właściwie na nogę) nie pasowała wysokość i bikemapy itp. oczywiście pokazują niecałe 500m npm w tym miejscu, więc skąd się to tam wzięło?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 29 Cze 2015, 21:11 »
Ty a wiesz, że ja się z kumplem kłóciłem o to miejsce. Też mi to nie leżało i to zarówno jeśli chodzi o wskazania mapy i GPS jak i odczucia. Nic nie ujmując temu podjazdowi to pokonanie prawie 900 metrów różnicy poziomów inaczej czuje się w nogach.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

« 29 Cze 2015, 21:36 »
Zerkam jeszcze teraz na twoją galerię momentami jadąc wzdłuż jeziora miałem podobne skojarzenia co ty w podpisie:

"Czuję się ..ja wiem..może jak w Chinach. Chociaż sam nie wiem, nie byłem nigdy...ale to zdaje się nie być Europa."

Mnóstwo zieleni, seledynowa momentami woda, pływające po jej powierzchni rośliny i jeszcze to ciągłe cykanie świerszczy. Bardziej jakaś Azja płd-wsch niż spalone słońcem Bałkany ;)

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 29 Cze 2015, 22:00 »
Spojler alert :D

« 29 Cze 2015, 22:37 »
Dopóki nie przesuniesz trasy znad morza trochę wyżej na północ, będziesz miał więcej takich "spontanicznych" wspominek :P

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 29 Cze 2015, 22:38 »
Dopóki nie przesuniesz trasy znad morza trochę wyżej na północ, będziesz miał więcej takich "spontanicznych" wspominek :P
No nic - trza odłączyć internety :D

• We are infinite
    • Awesome Nomad
« 30 Cze 2015, 10:15 »
Okolice jeziora Szkoderskiego- polecam wąską dróżkę wzdłuż brzegu po południowej stronie.  Kilka kilometrów z Cetinje trzeba skręcić w prawo i wpadamy na rewelacyjną dróżkę z obłędnymi widoczkami na jezioro. Przelatuje się przez miasteczko Virpazar i znów wzdłuż jeziora. Niestety nie ma do niego dostępu bo droga leci jakieś 200-300 metrów ponad jego brzegami...ale i tak opłaca. Palce lizać.

Droga Cetinje - Virpazar jest tak bajeczna, czy mowa o calym zachodnim brzegu :) ?
Prosilbym o odpowiedzi bez zdjec ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 30 Cze 2015, 11:26 »
Moim zdaniem najładniejszy jest fragment za Virpazaarem. Skręt za Cetinje idzie (jeśli mówię o tym, samym co Furman - my tego dnia jechaliśmy tak), jeśli dobrze pamiętam, ostro w dół i łatwo go było przegapić - jest tutaj. Zakupy zrób w Cetynii albo zrobisz je dopiero w Virpazaarze - my tego nie wiedzieliśmy i usiłowaliśmy je zrobić w miejscowości Rijeka Crnojevica - był tam tylko jeden, maleńki i biedny sklepik (do tego udało się to cudem, było późni, ale właściciel zszedł na dół i otworzył jakiemuś lokalesowi, więc wbiliśmy i my). Kupiliśmy tam tylko ciastka i wodę, bo tyle było.

martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 30 Cze 2015, 12:31 »
Tak przy okazji, to południowy brzeg jez. Szkoderskiego zaraz obok Szkodry jest świetną miejscówką na biwak. Wystarczy wyjechać zaraz za Shirokę. Bezludzie, czysta woda, ładne widoki.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum