Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
21 Lis 2024, 16:47
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Siodełka i sztyce
»
Siodło do roweru trekkingowego na dłuższe dystanse
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Siodło do roweru trekkingowego na dłuższe dystanse (Przeczytany 8569 razy)
frigodaw
Miasto: Tychy
Na forum od: 02.03.2015
Siodło do roweru trekkingowego na dłuższe dystanse
«
17 Maj 2015, 00:03 »
Cześć.
Wiem, że ten temat był parę razy poruszany, ale nie znalazłem odpowiedzi na wszystkie moje pytania.
Moje stare siodło (wymiary 276x145mm) jest już dosyć wysłużone. Kupiłem je wraz z rowerem i nawet na nie zbytnio nie narzekałem. Musiałem jedynie od czasu do czasu podnieść tyłek z siodła i dało się jechać dalej. Obecnie jest jednak gorzej, materiał jest bardzo ubity. Po przejechaniu 10km już czuję dyskomfort.
Zastanawiam się na kupnem nowego siodła. Budżet maksymalnie do 300zł. Mierząc domowym sposobem rozstaw kości kuleszowych wyszło mi około 11/11,5cm. Wpadły mi w oko dwa modele siodeł: Selle Italia C2 Gel Flow
(wymiary 278x135) oraz Selle Italia Man Gel Flow (wymiary 275x151). Czy ktoś jeździł na którymś z tych siodeł i mogły powiedzieć jak sprawują się w trasie? Zamierzam w lipcu wybrać się na kilkudniową wyprawę i robić około 120-150km dziennie. Ponadto normalnie przejeżdżam dystanse 30-90km w ciągu dnia.
Czy wymiary tych siodeł (teoretycznie) pasują pod mój kuper? Które z nich bardziej byście polecili?
Drzewo
Miasto:
Na forum od: 16.09.2014
Odp: Siodło do roweru trekkingowego na dłuższe dystanse
«
17 Maj 2015, 01:36 »
Jak już chcesz być taki precyzyjny to musisz przymierzyć. Bez tego nie da się dobrać a i gwarancji, że będzie wygonie też nie ma. Samo mierzenie tyłka jest pomocne ale nie decydujące.
PS Kulszowa.
frigodaw
«
18 Maj 2015, 08:26 »
Napisali do mnie dwaj goście, którzy mają na sprzedaż siodła Selle Italia C2 Gel Flow i Selle Italia C2 (jedno z dziurą a drugie bez). Ten, który ma to bez dziury mówi, że jeździł także na wersji z dziurą, ale ponoć utwardzone boki otworu bardziej przeszkadzają niż pomagają. Może się ktoś na ten temat wypowiedzieć?
Waxmund
Moderator Globalny
Ironman
Miasto: Baszowice k/Kielc
Na forum od: 07.06.2007
«
18 Maj 2015, 10:20 »
To są bardzo indywidualne kwestie (siodełkowe - ogólnie).
Idealnym tego przykładem jest Ciman, który objeździł chyba ze 3 Brooksy, a w końcu najlepszym dla niego siodłem okazał się jakiś szmelc z Decathlonu za 20zł
Przymierz się gdzieś do siodła. Będzie szybciej, a na pewno dużo lepiej niż teoretyczne dywagacje.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...
www.waxmund.pl
R_och
Talizman słońca 🌞
Miasto: Rzeszów
Na forum od: 16.03.2015
«
18 Maj 2015, 10:39 »
Selle Italia C2 Gel Flow jest do dostania w Decu, a tam można zwracać bez problemu jak jest "bez śladu używania"
. Myślę, że to wystarczy na b. wstępne testy, a nie świadomy wybór
. Niemniej lepsze to niż nic jak masz już tak zawężony wybór co do modelu.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi
frigodaw
«
18 Maj 2015, 10:44 »
Dzięki wielkie. Nawet cena jest całkiem rozsądna.
R_och
Talizman słońca 🌞
Miasto: Rzeszów
Na forum od: 16.03.2015
«
18 Maj 2015, 10:51 »
tak cena fajna.Mnie oprócz ceny przekonuje brak problemów z gwarancją. Sam kiedyś się przymierzałem, jednak wziąłem na próbę używanego Brooks'a ( i tak zostało już jakieś 1 rok/2000 km
) .
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi
worek_foliowy
Miasto: Kraków
Na forum od: 11.02.2012
«
18 Maj 2015, 15:56 »
Polecam takie (kupiłem za 35 zł pod nazwą Selle Jet Boni):
Używam go w szosówce, jest szersze o 2 cm niż typowo do szosy. Miałem dwa dużo droższe, w tym jedno z dziurą i to jest dużo lepsze.
Podobne, ale niby szersze:
http://www.aliexpress.com/item/Hot-sale-in-stock-Black-Cool-Riveted-Road-Fixie-Bike-Saddle-Bicycle-Seat-Fixed-Gear/32342250553.html
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
frigodaw
«
21 Maj 2015, 11:45 »
Kupiłem we wtorek Selle Italia C2 Gel Flow w Decathlonie. Pierwsze wrażenie: twarde i wąskie
Na szczęście po przejechaniu paru kilometrów okazało się że jest bardzo wygodne. Wczoraj zrobiłem trasę około 20km i jestem zadowolony. Jak pogoda się poprawi to pojadę na jakąś dłuższą trasę i zdam relacje
mrad
Miasto: Kraków
Na forum od: 10.05.2015
«
25 Cze 2015, 14:26 »
Cytat: frigodaw w 21 Maj 2015, 11:45
Jak pogoda się poprawi to pojadę na jakąś dłuższą trasę i zdam relacje
No i jak? Teraz przyszła moja kolej na kupno siodełka i bardzo by mi się przydała Twoja opinia.
YeLLoW
Na forum od: 16.03.2014
«
25 Cze 2015, 15:55 »
I jakie wrażenia?
frigodaw
«
25 Cze 2015, 16:01 »
Na C2 przejechałem już kilkaset kilometrów i wrażenia bardzo pozytywne
Kanapa to na pewno nie jest, ale można się przyzwyczaić. W gorące dni nie ma odparzeń tylnej częsci ciała także duży plus. Siodło jest dosyć długie więc jak ktoś jeździ na lemondce to może bez problemu zmieniać pozycję. Jedyny mankament, który zauważyłem to to, że napis Selle Italia zaczyna się powoli zacierać (ponoć wszystkie modele tak mają). Jak dla mnie warte swojej ceny, oby służyło jak najdłużej.
rafal77
Miasto: zabrze
Na forum od: 14.10.2015
«
18 Paź 2015, 20:11 »
Podepnę się do tematu który zresztą kolega na początku zadał ale jakoś nikt mu nie odpowiedział , a mianowicie Wykonałem pomiar swoich kości wyszło 12 cm , jakie siodełko dobrać o jakim rozmiarze bo na tych które są dostępne w okolicznych sklepach nie pisze do jakiego rozmiaru kości są dopasowane . Moja pozycja na rowerze jest pochylona gdzieś w okolicy 45 stopni
Borafu
Moderator Globalny
Miasto: Łódź
Na forum od: 02.04.2010
«
18 Paź 2015, 20:23 »
Nikt Ci nie powie jakie siodełko będzie najlepsze. Sama szerokość to nie wszystko. Musisz po prostu próbować.
Najlepsze będzie to, które Twój tyłek najbardziej polubi
rafal77
Miasto: zabrze
Na forum od: 14.10.2015
«
18 Paź 2015, 20:28 »
ok rozumie ale znając rozmiar kości wybrać bynajmniej teoretycznie które siodełko wybrać I tak 12 cm rozstaw kości to np: 14 cm szerokości siodełka czy może jakaś inna reguła ?
W niektórych modelach pisze że nadaje się dla kości Np 12-15 cm i jestem ciekawy jakie te siodełko ma szerokość ?
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież