Autor Wątek: Szosa z bagażnikiem na wyprawę ?  (Przeczytany 867 razy)

Offline Mężczyzna Goral96

• Miasto:
  • Na forum od: 20.01.2014
Szosa z bagażnikiem na wyprawę ?
« 18 Maj 2015, 18:15 »
Witam. Jako, że jestem przyzwyczajony do roweru szosowego, a wybieram się na miesięczną wyprawę rowerową, szukam najbardziej pasującego mi rozwiązania.
Więc ważę 63 kg, a spakować myślę, że uda mi się w 15 kg.
Chciałbym kupić rower szosowy, który posiada ramę aluminium, koła 36 szprych oraz otwory na bagażnik. Przykład to seria Alpha z Treka , Defy z Gianta oraz B'Twin.
W takich rowerach korba jest 3 blatowa, a kasetę można zmienić na górską, do tego opony na 25C.
Czy warto robić takie rozwiązanie jak do takiego roweru bagażnik Crosso i sakwy czy mam sobie odpuścić i w cięższym crossie bądź trekkingu zamontować baranka i nie bać się, że rower się połamie ?

Druga sprawa to czy rowery typu Trek 7.3 FX są tak samo delikatne jak szosy , czy w nich już z pewnością można kłaść ciężar jak w crossie i się nie przejmować ?

Dzięki, pozdro :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Szosa z bagażnikiem na wyprawę ?
« 18 Maj 2015, 19:14 »
Kwestia nie tyle roweru, co kół i bezwładności bagażu. Jak wpadasz w dziurę to tyłek jeszcze podniesiesz, sakw już nie. Przy oponach 25c zwiększa się ryzyko złapania snake'a, albo uszkodzenia obręczy.

Zajrzyj może tutaj, ostatnio były zbliżone dyskusje.
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=14131.0
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Miasto:
« 18 Maj 2015, 19:25 »
Dzięki, tamten to też mój temat. Zrobiłem odrębny, gdyż nie ma co poruszać zbyt wielu wątków, a ludzie niech skorzystają też.
Tamten temat był o mojej dotychczasowej szosie z inną geometrią, która uniemożliwia każdy bagażnik, a tutaj chcę wiedzieć jak to jest w takich rowerach o jakich napisałem.
Myślisz, że do szosy nie wejdzie opona szersza niż 25 C ?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 18 Maj 2015, 19:30 »
To już zależy od szosy. Ja w jednej założyłem 28, a w innej 25 na wcisk.
Tak czy inaczej co nieco na szosie z sakwami pojeździłem, a lekki nie jestem (>80kg) i bagażu też lubię wziąć dużo. Była to jednak jazda z duszą na ramieniu i obawa o każdą dziurę czy inną krawędź.

Może przełaj? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Miasto:
« 18 Maj 2015, 19:46 »
Przełaj rewelacja, tylko , że ja mogę dać max 2000zł za używkę, bo nowego nie biorę ze względu na słabe komponenty. Widziałeś coś takiego ? :)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 18 Maj 2015, 20:04 »
Może Merida Speeder? Używałem takiej i jest ok. TUTAJ na alledrogo jest w świetnej cenie. Nie sugeruj się opisem, to nie jest rower górski. Za zaoszczędzone pieniądze możesz sobie złożyć solidne tylne koło na wyprawę.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 18 Maj 2015, 20:05 »
Mało to tego na allegro czy ebayu...

www.waxmund.pl

• Miasto:
« 18 Maj 2015, 20:11 »
Właśnie, czy speedery są wytrzymalsze  od szos i mozna tam dac szersza opone ?
Spojrzcie na to http://olx.pl/oferta/rower-kolarzowka-trek-7-3-fx-shimano-szosa-700cc-okazja-CID767-IDa7lPl.html#1980824fcf

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 18 Maj 2015, 22:07 »
Czy wytrzymalszy to nie wiem, ale na pewno wejdzie opona 38x700, albo i szersza.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

• Miasto:
« 19 Maj 2015, 22:10 »
Wybralibyście Cube Cross SL na sztywniaku i Deore, który już mam, czy jakiś inny cross, a może speeder ?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum