Autor Wątek: Nowa menażka  (Przeczytany 72502 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Odp: Nowa menażka
« 28 Maj 2015, 18:27 »
Nowe chyba nie mają wklęsłego dna, tylko te przegrzane? Tak pytam...

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 28 Maj 2015, 19:10 »
Nowe, sam oceń:

Na żywo jednak nie widziałem ale ze zdjęć tak wynika.

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 28 Maj 2015, 19:40 »
Dno jest nieco wklęsłe, a rogi zaokrąglone, ale chyba nie będziemy się licytować na mililitry, co? To jest sprzęt wyprawowy, a nie aptekarski ;) W załączniku zdjęcie litra wody (według podziałki mojego czajnika) Można więc sądzić, że 1,1l zmieści się z niewielkim zapasem, przy płaskim podłożu. (gotowanie byłoby raczej kłopotliwe)

Menażkę przewiduję używać na 2-3 osoby, dopychając chlebkiem z poza menażki, albo np. gotując najpierw makaron, potem sos itp. Nie mam doświadczeń.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 28 Maj 2015, 20:18 »
Pięknie z pewnością twoje informacje ułatwią mi wybór menażki ;-)

• Wyprawy młodej pary
« 28 Maj 2015, 20:23 »
Jeszcze odkryłem ciekawą właściwość. Ta MSR działa mi na kuchni indukcyjnej. Miła niespodzianka, bo nie wszystkie gary działają.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 28 Maj 2015, 21:45 »
Jeszcze odkryłem ciekawą właściwość. Ta MSR działa mi na kuchni indukcyjnej. Miła niespodzianka, bo nie wszystkie gary działają.
Już od dłuższego czasu myślałem o zamienności gara kuchennego z wyprawowym.
 http://www.garneczki.pl/produkt/garnek-do-gotowania-na-parze-ssw-vitalo-13-l,11081

Oczywiście pokryweczka to klimat osobny.

Najbliższy test czeka mnie z tym parowym garem, który powinien obsłużyć trzy osoby na sobotnich wypadach z biwakowaniem.

Ma pomiarkę co ćwiartkę litra.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

• Wyprawy młodej pary
« 28 Maj 2015, 23:19 »
Te uszy i szklana pokrywka wyglądają mało trendy w kontekście wypraw, ale jeśli będzie dobry patent na pakowanie tego, to w sumie wolność Tomku w Twoim namiocie (i w koło niego) ;)

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 29 Maj 2015, 08:12 »
Pokryweczkę zamieniłem na stalową a do środka wchodzą 3 stalowe psie michy, które u nas robią za ,,zastawę''
Mam zamiar tego używać również jako patelni do jajecznicy.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna EasyRider

• Miasto: Warsaw City
  • Na forum od: 28.07.2014
« 3 Cze 2015, 12:34 »
Dno jest nieco wklęsłe, a rogi zaokrąglone, ale chyba nie będziemy się licytować na mililitry, co? To jest sprzęt wyprawowy, a nie aptekarski ;) W załączniku zdjęcie litra wody (według podziałki mojego czajnika) Można więc sądzić, że 1,1l zmieści się z niewielkim zapasem, przy płaskim podłożu. (gotowanie byłoby raczej kłopotliwe)

Menażkę przewiduję używać na 2-3 osoby, dopychając chlebkiem z poza menażki, albo np. gotując najpierw makaron, potem sos itp. Nie mam doświadczeń.

Cóż to za firma i model?
Wygląda ciekawie - można przyszpilić pokrywkę do garnka i nie będzie odpadała.

Jakieś wrażenia z gotowania w niej?

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 3 Cze 2015, 13:00 »
MSR Alpine Stowaway Pot 1.1:
http://www.cascadedesigns.com/msr/cookware/simple-cooking/alpine-stowaway-pots/product
Od kilku tygodni są w niektórych decatchlonach lub taniej w sklepach turystycznych.
W transporcie możesz "przyszpilić" pokrywkę za pomocą rączki od menażki ;)

• Wyprawy młodej pary
« 3 Cze 2015, 21:23 »
Wrażenia, no.. dotychczas raz ugotowałem spaghetti na indukcji. Zapakowałem na uczelnię. sos był zrobiony na nie lejący się. Nic nie umknęło poza garnek. Wygodnie się trzyma. Zawartość starczyła mi na dwukrotne solidne nażarcie się :P

« 4 Cze 2015, 09:29 »
A czy menażka się przechylała w sposób, który umożliwiałby wypłynięcie zouzy pomiędzy rondlem a przykrywką?

Czy ten wihajster (rączka rondla) zapinany po naciągnięciu klamry powoduje lepsze przyleganie wieka do rondla - nie chodzi mi o przytrzymywanie lepsze z góry (to oczywiste), lecz czy także po bokach?

Macie doświadczenia porównawcze z menażką Tatonki Sherpa Pot 1 litr?

Tatonka wydaje się trochę delikatniej uciosana i lżejsza o blisko 100g w porównaniu do MSR 1,1 litra.

• Wyprawy młodej pary
« 4 Cze 2015, 10:07 »
Tak. Miałem ją przez jakiś czas w poziomie, a potem przez jakiś czas w pionie. Tam nic nie ma prawa wylecieć, ale jak coś będzie bardziej płynne, to wypłynie, bo uszczelki nie ma. Spasowanie samej pokrywki i garnka jest całkiem dobre. Nie widać żadnych szpar, jest dopasowana na całym obwodzie.

« 4 Cze 2015, 11:04 »
Przymierzałeś się do czegoś z uszczelką?

Ja badam temat i niestety nic z uszczelką mi nie wpadło w oko.

Myślę, że może udałoby się ją dokleić (oczywiście z odpowiedniego materiału wcześniej dobierając, może jakiś silikon spożywczy) u jakiegoś machera - złotej rączki, np. w serwisie sprzętu agd.
Chyba jednak nie będzie tam miejsca w obwodzie by zmieścić coś nawet najdrobniejszego....

• Wyprawy młodej pary
« 4 Cze 2015, 15:34 »
Tak, chciałem coś z uszczelką, ale nie znalazłem nic w znośnej cenie. Zatem kupiłem to, a jak będę chciał zjeść zupę, to zabiorę ją do bidonu stalowego z zakrętką i przed zjedzeniem zaleję do menażki :P

Uszczelki bym chętnie poszukał. Myślę, że jest szansa coś wykombinować. O ile góra jest mocno dociśnięta i tam nic poza taśmą teflonową raczej nie wejdzie, to jest sporo wpuszczanego wgłąb menażki rantu, na którym uszczelka miałaby prawo działać.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum