Autor Wątek: Jak wysłać rower kurierem w Polsce, opinie o furgonetka.pl?  (Przeczytany 3042 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ma ktoś jakieś doświadczenia w wysyłce roweru kurierem tudzież innym pocztexem po Polsce?

Symfonian podrzucił mi serwis furgonetka.pl, ale po wklepaniu wymiarów kartonu, pokazało mi że wysłanie 20kg kartonu o wymiarach 138x85x21 będzie kosztowało raptem 11,69zł, co brzmi abstrakcyjnie tanio przy innych ofertach...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Chyba coś poknociłeś. Fedex wychodzi 63 zł, Kex - 83. DPD coś faktycznie za tnio mi się wydaje.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Nie korzystałem z tego serwisu, ale tak na szybko, ta kwota 11,69 jest skierowana tylko dla kont firmowych (czymkolwiek to jest)
http://furgonetka.pl/cennik/poczta
Ceny innych przewoźników i inne informacje masz także na tej podstronie.

edycja - zarejestrowałem się próbnie jako osoba prywatna, uzupełniłem dane, wstępnie wybrałem paczkę o Twoich wymiarach, nawet ubezpieczyłem próbnie i wychodzi 15,24 przy ubezpieczeniu do 5000zł, przy wyższym trochę ponad 17zł. Przy czym jest to maksymalny wymiar, jak zwiększysz o choć jeden centymetr masz wtedy DPD za ponad 50zł a Fedex i Kex jak wyżej podał furman ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Maj 2015, 21:45 oszej »

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
Wysyłka roweru kurierem to nie jest najlepszy pomysł.Ja to widzę od środka.Doświadczenie mam ze znanej firmy,wkrótce zobaczę jak to wygląda w innej popularnej firmie.I tyle.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Wysyłka roweru kurierem to nie jest najlepszy pomysł.Ja to widzę od środka.Doświadczenie mam ze znanej firmy,wkrótce zobaczę jak to wygląda w innej popularnej firmie.I tyle.

Pewnie nie różni się to wiele od wysyłki samolotem ;)  ???

Sklepy przesyłają między soba rowery. Na jednym z kartonów, który brałem ze sklepu był kwit DHL. Problem jest taki, że oni ot robili w wielkich kartonach 180x110x30cm. Takim kartonem jest problem rzucić, a rower w środku ma tylko skręconą kierownicę.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
To jeśli nie kurierem, to jak? :P

Karton mam na tyle duży, że rower wlazł ze zdjętym przednim kołem.
edycja - zarejestrowałem się próbnie jako osoba prywatna, uzupełniłem dane, wstępnie wybrałem paczkę o Twoich wymiarach, nawet ubezpieczyłem próbnie i wychodzi 15,24 przy ubezpieczeniu do 5000zł, przy wyższym trochę ponad 17zł. Przy czym jest to maksymalny wymiar, jak zwiększysz o choć jeden centymetr masz wtedy DPD za ponad 50zł a Fedex i Kex jak wyżej podał furman ;)
Racja, nie podejrzewałem że jest jakaś różnica czy wysyła osoba prywatna, czy firma. Ciekawe.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Pogadaj ze swoim ulubionym sklepem rowerowym.Może wyślą na swoje konto.

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Wysłałem już dobre ponad 100 rowerów kurierem i na taką ilość tylko jeden został poważnie uszkodzony, z dwa miały niewielkie zarysowania. Przy czym udało się wywalczyć odszkodowanie za ten uszkodzony.
Tak że nie ma co się bać wysyłki kurierem jedynie rower trzeba umieć dobrze spakować.

Wysyłka roweru kurierem DPD kosztuje niecałe 20zł i nie trzeba być firmą aby mieć taką cenę.

Kiedyś nawet miałem taki pomysł żeby wysłać siebie paczką nad morze bo wychodziło taniej i szybciej niż PKP :D

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
A czemu nie pojedziesz np pociągiem i nie wrócisz na nim ??

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Gdyby to wchodziło w grę... tak czy inaczej, wyjdzie sporo drożej niż DPD przez tą furgonetkę.pl ;)

Kurier zamówiony, karton 139x84x21, 15kg, ubezpieczenie na 5 000zł, wyniosło mnie to 17,74zł. Nieźle, szczególnie biorąc pod uwagę, że zwykła mała paczka na poczcie kosztuje 11zł.

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
Problem jest taki, że oni ot robili w wielkich kartonach 180x110x30cm. Takim kartonem jest problem rzucić, a rower w środku ma tylko skręconą kierownicę.
Rzucić to jest problem klatką,fachowo nośnikiem,ale to waży 1,5 t.To nie chodzi tylko o sortowanie,ale głównie o sposób transportu.
Wax pewnie nie będzie tak źle.Obejrzyj dokładnie karton.
Do Dominika to faktycznie masz daleko i nikt tam nie przejeżdża.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Ja jestem nadawcą ;)

www.waxmund.pl

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
Gdyby to wchodziło w grę... tak czy inaczej, wyjdzie sporo drożej niż DPD przez tą furgonetkę.pl :wink:

Kurier zamówiony, karton 139x84x21, 15kg, ubezpieczenie na 5 000zł, wyniosło mnie to 17,74zł. Nieźle, szczególnie biorąc pod uwagę, że zwykła mała paczka na poczcie kosztuje 11zł.
Jak poszło z tą przesyłka? Polecasz to DPD do przesyłki roweru?

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
Ogólnie, nienawidzę kurierów, bo nigdy nie wiadomo kiedy to cholerstwo przyjedzie, a wcześniej nie zadzwonią.
Ale pomijając ten fakt (czekałem 3h po godzinie teoretycznego przyjazdu, ponoć się auto zepsuło, taaa), to paczkę odebrał, i następnego dnia była u celu, więc super.

Z serwisu furgonetka.pl skorzystałem już nawet po raz drugi (wysyłka zwykłej paczki), i poszło lepiej (nie czekałem tyle na kuriera :P).

www.waxmund.pl

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
Podłączam się do pytania. Wiarygodny kurier (lub  coś innego-ale co?), który przewiezie bez szwanku 3 zapakowane w kartony, częściowo rozebrane rowery z północy na południe Polski.
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum