Autor Wątek: Jak wysłać rower kurierem w Polsce, opinie o furgonetka.pl?  (Przeczytany 3041 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Hindiano, a przeczytałaś mój powyższy post? ;)
Kurierzy ogólnie mają to do siebie, że lubią się spóźnić lub coś ciekawego wymyślić (np że byli, a ich w rzeczywistości nie było). Nie zależy to od firmy.

Korzystając z furgonetka.pl, można spokojnie posłać wszędzie rower.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Przećwiczyłem to na własnej skórze. Wysyłałem koła, wcześniej zmierzyłem karton, wyszło mi jakieś 30 zł, więc wysłałem. Po prawie miesiącu wyszło że mam dopłacić drugie tyle, albo więcej (nie pamiętam dokładnie).
Po tym czasie nie byłem już pewien czy dobrze zmierzyłem, ale dopisałem DHL do swojej listy "nigdy więcej".
Nie dlatego, że musiałem dopłacić. Uważam że jak ktoś potrafi dostarczyć paczkę w 24 godziny, zapewnia śledzenie przez internet, a dopłaty żąda po prawie miesiącu, kiedy paczka dawno rozpakowana, a opakowanie wyrzucone, to jaja sobie ze mnie robi.

Offline Mężczyzna lajtspid

• Miasto:
  • Na forum od: 06.06.2009
Za co dokładnie zażądali tej dopłaty?

Offline Kobieta mareda

• Miasto:
  • Na forum od: 06.09.2013
    • blog nie do końca rowerowy
Przećwiczyłem to na własnej skórze. Wysyłałem koła, wcześniej zmierzyłem karton, wyszło mi jakieś 30 zł, więc wysłałem. Po prawie miesiącu wyszło że mam dopłacić drugie tyle, albo więcej (nie pamiętam dokładnie).
Po tym czasie nie byłem już pewien czy dobrze zmierzyłem, ale dopisałem DHL do swojej listy "nigdy więcej".
Nie dlatego, że musiałem dopłacić. Uważam że jak ktoś potrafi dostarczyć paczkę w 24 godziny, zapewnia śledzenie przez internet, a dopłaty żąda po prawie miesiącu, kiedy paczka dawno rozpakowana, a opakowanie wyrzucone, to jaja sobie ze mnie robi.
Myślę, że z tym czasem to po to, by klienci już pozbyli sie opakowań, lub co gorsza, by może jeszcze parę "domiarów" dołożyć jeśli ktoś dużo i często wysyła.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Dopłata wynikała z tego, że wg ich skanera przekroczyłem wymiary paczki o jakiś centymetr, co spowodowało że znalazła się w innej rubryce, a to była właśnie rubryka z nagłówkiem "golenie jeleni"  ;)

Po prostu to jest tak zorganizowane, że kurier odbiera paczkę niczego nie mierząc, ani nie ważąc, Ty się zgadzasz (bo taki regulamin że albo się zgadzasz albo na drzewo) że ostateczny pomiar zostanie dokonany przez DHL i potem dostajesz rachunek, jaki DHL ustalił.

Ja nie twierdzę że ich pomiar był zły, twierdzę natomiast że gdybym został potraktowany właściwie to mail/sms z informacją o przekroczeniu rozmiaru powinien zostać wysłany do mnie natychmiast po zmierzeniu paczki, a przed jej dostarczeniem. Technicznie nie ma z tym żadnego problemu, trzeba tylko chcieć.

Ale spoko, ja nie narzekam. Raz zapłaciłem, więcej moich pieniędzy nie zobaczą. Moim zdaniem per saldo stracili, bo trochę paczek u mnie z firmy wychodzi (te koła to była wyjątkowo wysyłka prywatna). Wysyłam służbowe paczki nie korzystając z usług firmy DHL, która ma mnie głęboko w... cieniu.

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.08.2015
Wysyłałem sporo paczek, DHL nie polecam, moim zdaniem najgorsza jest "7" przynajmniej dla mnie, a DPD najlepsze.
Po kilku wtopach zacząłem filmować pakowanie i /jeśli coś kupuję/ rozpakowywanie paczek - skończyły się kłopoty z kurierami i klientami. Wbrew pozorom nie zajmuje to wiele czasu ani energii, można to robić choćby telefonem.
P.s. DPD można też wysłać przez sendit.pl
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum