Autor Wątek: Szerokie opony do Accent Nordkapp  (Przeczytany 1561 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Szerokie opony do Accent Nordkapp
« 20 Maj 2015, 11:26 »
Hej
Jakie najszersze opony wejdą do ramy Accent Norkapp. Ja mam 1.6" ale planuje coś szerszego założyć na wyjazd i zastanawiam się co się zmieści bez problemu. Zakładam, że 1,75 wejdą ale czy da radę szersze?

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
Odp: Szerokie opony do Accent Nordkapp
« 20 Maj 2015, 15:38 »
Smart Sam 1,75" wchodzi. Ale np. jakaś 1,95" - to już bym nie ryzykował kupna opony bez wcześniejszej przymiarki. Może być krucho z miejscem.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna qbab

« 20 Maj 2015, 15:40 »
Dzięki za info. A ile zostaje miejsca przy tych Smartach?
Te 1,75 mieszczą się pod błotnikami?

Offline nie.dzielny

« 20 Maj 2015, 15:57 »
Przypomnij się za tydzień - będę zakładał właśnie SS (bo na miasto mam inne) to mogę zrobić zdjęcie.
Teraz mam błotniki SKS Bluemels w wersji B65 i jest O.K. Poprzednie (jakieś włoskie, chyba o szerokości 53 a więc teoretycznie pasujące) niestety obcierały. Problemem jest łącznik na ukośnych widełkach do którego przykręca się błotnik - gdyby był wyżej dałoby się założyć ten węższy błotnik.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna qbab

« 21 Maj 2015, 10:27 »
Tak się wczoraj przyjrzałem dokładnie jak to wygląda na rowerze i chyba rzeczywiście 1,75 to max co wejdzie bez problemów. Szersza nawet jak wejdzie to tylko dopóki czysta - całe błocko będzie się zbierać na ramie.
A jak te SS oceniasz? Na jaki teren je zakładasz?
Ja zastanawiam się nad SS właśnie albo Land Cruiser (szukam raczej czegoś taniego).
Na co dzień mam Advancer 1.6, ale na wyjazd wakacyjny pomyślałem o zmianie - mogą się trafić piaski bo będziemy jechać pa naszym wybrzeżu, ale i tak zapewne większość to asfalty i szutry.
Pytanie jednak czy lepiej przejechać 1km przez piaski (zamiast prowadzić rower) czy też nieco lżej jechać po asfalcie przez 15 km.
Z czego zmieniasz na SS i czy czujesz dużą różnicę?

Offline nie.dzielny

« 21 Maj 2015, 11:04 »
Czym grozi zakładanie zbyt szerokich opon można zobaczyć tutaj: http://picasaweb.google.com/biodarek/RIP#

Smart Samy zakładam na dłuższe wyjazdy. Staram się unikać asfaltu. A teren właściwie każdy - szutry, lasy, piachy. Ja jestem zadowolony z ich terenowej 'dzielności'. Przedtem jeździłem na Black Jacku, XR, Mondialach. I o ile BJ były O.K. to pozostałe miały dla mnie zbyt płytki bieżnik - piachy które pokonywały mnie na Mondialach przejeżdżam na SS. Dla mnie bieżnik w SS to dobry kompromis między jazdą asfaltem a nie-asfaltem. W bardzo trudnym terenie można upuścić nieco wiatru z kół i masz dobrą oponę terenową.

A rower po to się bierze żeby na nim jeździć a nie żeby go pchać czy nosić ;)

Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam :)

Offline Mężczyzna qbab

« 21 Maj 2015, 11:12 »
No właśnie chciałbym uniknąć uszkodzeń ramy i noszenia roweru, zatem:
BJ czy SS ? :)

Córce też chcę zmienić oponki bo teraz ma 24x1,5 (notabene rozmiar niedostępny chyba wcale) ale miejsca w ramie sporo. Pewnie wejdzie nawet 1.9. No i też rozważam BJ, SS lub LC.

Offline nie.dzielny

« 21 Maj 2015, 11:23 »
Z tego co pamiętam to ludzie trochę narzekają na LC na ich przyczepność na mokrym asfalcie. Ale to tylko przeczytane opinie. Nie miałem tych opon, nie wypowiadam się.
Teraz SS są z dodatkową wkładką (SS Plus) z jeszcze akceptowalną dla mnie wagą. Tylko szkoda że nie ma ich w rozmiarze 1.75".
BJ miło wspominam. Pewnie jeździłbym dalej na nich ale w pewnym okresie Schwalbe przestało je produkować i przerzuciłem się na SS.

Offline Mężczyzna qbab

« 21 Maj 2015, 13:50 »
Widzę że jak założe 1,75 to będę już miał "tłenynajnera" :)

http://rowertour.com/schwalbe-smart-sam-performance-29x1-75-opona-drutowa-29er.html

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 21 Maj 2015, 15:08 »
A ile zostaje miejsca przy tych Smartach?
Dołączam się do pytania.
Będzie problem jak się koło skrzywi o 2-3 mm? Nie chciał bym się stresować korzystając z baloniastości opony tym że nie mam takiego zapasu.
Obręcze 19mm.

Offline nie.dzielny

« 26 Maj 2015, 12:01 »
W opcji bezbłotnikowej pewnie zmieści się opona 2.1". Przy SS 1.75" jest ponad 10 mm luzu z każdej strony przy widełkach (obręcz 19 mm). Przy korzystaniu z błotnika - to już zależy od składowych układu błotnik-opona-bieżnik.

Offline Pumpernikiel

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 01.05.2010
« 26 Maj 2015, 13:15 »
Dzięki, w takim razie już wiem jakie opony będą następne ;D

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 26 Maj 2015, 16:23 »
Przy 1,75 Schwalbe Marathon w Shannonie musiałem zmieniać śrubki od błotnika na takie z płaskim łbem, więc luz był tam niewielki. Przy skrzywieniu koła prawdopodobnie trzeba by wywalić błotnik. Zmieniłem więc tylną oponę na 40mm marathon plus. Ale w Nordkappie mogą być zupełnie inne wymiary.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum