Autor Wątek: Przednie sakwy a twardość amortyzatora?  (Przeczytany 2450 razy)

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
Jaką najlepiej ustawić twardość amortyzatora przy obciążeniu go przednimi sakwami?

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Nie jeździłem z amorem z sakwami (kolejna rzecz która wg praw Murphiego może się schrzanic na trasie  :wink: ), ale tak " na chłopski rozum" skoro low ridera masz przykręconego do dolnych goleni, to obciążenie nie  powoduje ani nadmiernego SAGu ani nie ogranicza skoku amortyzatora - więc to raczej w zależności od upodobań...

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Jak jest to klasyczny low rider to musisz utwardzić sprężynę/zwiększyć ciśnienie, co by amortyzator nie był zbyt miękki.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Symfonian

• Dominik
  • Miasto: Piekary Śląskie
  • Na forum od: 18.05.2009
mam "low ridera" z crosso-o ile go można nazwać low riderem bo dość wysoko jest,
ustawie amortyzator po środku zaobaczymy jak sie pojedzie  :)

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
A jak to jest z tą masą nieamortyzowaną na dolnych goleniach? Rysował ktoś jakieś wektory? ;)
W czym tkwi przewaga bagażników Faiv??
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Jestem technicznym idiotą i nie potrafię tego wytłumaczyć, ale z Tubusem Swng amortyzator pracuje o wiele lepiej niż bagażnikiem montowanym na goleniach. Ten temat był zresztą swego czasu wałkowany na forum.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ja to widzę tak: amortyzator umożliwia pionowy ruch koła (czyli dolnych goleni z zamontowanym kołem). Jeżeli obciążymy czymś golenie, to wielokrotnie zwiększymy masę tego co się w pionie porusza (koło + dolne golenie to powiedzmy >niż 2 kilogramy, a lowrider ma do 15 kg udźwigu). Więc taki pakunek będzie gorzej się przemieszczał - większa bezwładność itd. A jeżeli bagażnik zamontujemy do korony (więc do górnych goleni) to zwiększy się nacisk na amortyzator i będzie on bardziej miękki przy tych samych ustawieniach (jakby na rowerze siedział cięższy użytkownik), natomiast nie wpłynie na masę i bezwładność tego co po górnych goleniach się porusza - koła z dolnymi gooleniami.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Zgadzam się z Danielem. Weźmy pod uwagę, że amortyzator to element mający za zadanie utrzymanie stałego kontaktu koła z podłożem (a zatem zwiekszenie bezpieczeństwa, a nie wygody, jak wielu zdaje się myśleć; choć oczywiście to ostatnie jest naturalną konsekwencją sposobu jego pracy)

Dlatego lowrider założony na dolne golenie bardzo ograniczy prawidłową pracę amorka (czyli w dużej mierze pozbawi płynnej reakcji koła na wyboje) i żadne utwardzanie/ zmiękczanie amora nic nie da. Natomiast lowrider mocowany na piwoty spowoduje moim zdaniem potrzebę utwardzenia amora, żeby tak nie "siadał" pod ciężarem bagażu i oczywiście również nieco osłabi jego "dokonania". Ale moim zdaniem konsekwencje będą mniejsze.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
Cytat: "aard"

Natomiast lowrider mocowany na piwoty spowoduje moim zdaniem potrzebę utwardzenia amora, żeby tak nie "siadał" pod ciężarem bagażu

tego nie rozumiem... piwoty masz przecież na dolnych goleniach amora więc ciężar sakw nie wplywa na zapadanie się widelca!

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Oops! Mój błąd! Sorka. Miałem na myśli mocowanie typu Tubus Swing, a nie pod piwoty.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum