Autor Wątek: Rumunia sierpień 2015  (Przeczytany 1188 razy)

Offline Mężczyzna frankie

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.05.2015
Rumunia sierpień 2015
« 20 Maj 2015, 20:52 »
Cześć,
nazywam się Kuba, mam 21 lat i jestem studentem drugiego roku na AGH. W tym roku planuję odwiedzić Rumunię, jednak mój dotychczasowy towarzysz rowerowy nie może jechać ze mną z powodów naukowych (praktyki) i zatem poszukuję osoby lub dwóch na mój zaplanowany wyjazd.

Doświadczenie:
W zeszłym roku przejechałem trasę Polska Egzotyczna z rozszerzeniem jej o Warmię i Mazury, Żuławy i Pomorze Gdańskie. Cała trasa (1250km) od Jarosławia zajęła tydzień. Wiem, trochę szalone tempo, w tym roku planuję jednak zwolnić ^^
relacja z wyprawy: https://www.facebook.com/pages/A-mo%C5%BCe-by-tak-popeda%C5%82owa%C4%87/331990643634031?fref=ts

Data:

Planuję zacząć wyprawę 3 sierpnia i zmieścić się w 2 tygodniach.  Jednak jestem otwarty na wszelkie  propozycję, postaram się uelastycznić kalendarz - mogę wyruszyć tydzień później. Dokładna data wyjazdu zależy od połączenia kolejowego/autobusowego.

Trasa:

Planuję dostać się pociągiem/autobusem z Krakowa do Debreczyna(Węgry) i zacząć tam część rowerową. Przybliżona trasa znajduje się na zdjęciu. Z doświadczenia wiem, że pełne planowanie trasy nie ma sensu i wszystko wychodzi w praniu, patrząc na mapę i tablice informacyjne na miejscu. Powrót planuję do Krakowa: w wersji optymistycznej rowerem, a w wersji pesymistycznej pociągiem z terenu Węgier bądź Słowacji.

Dystans dzienny:

Po płaskim przewiduję 120-150km, w górach koło 80-90km.

Noclegi:

Preferuję na gospodarza, bądź własny namiot a raz na jakiś czas hostel bądź schronisko młodzieżowe.

Jedzenie:
Śniadania i kolacje we własnym zakresie, a na obiad znaleźć jakąś niedrogą jadłodajnie. Pozwala to na zaoszczędzenie miejsca, czasu i kilogramów.

Budżet:
Nie znam dokładnych cen biletów i cen na miejscu.

Spędzanie czasu:
Kontakt z naturą, przydrożne kościoły, zabytki o ile są warte zobaczenia i się już nie znudziły.
Stare części miast, o ile jest do nich łatwy dojazd też są ok. Nie przepadam za muzeami, chyba że są naprawdę warte zoabczenia.
Jest lista must see:
- Maramuresz
- Transylwania
- Transfogaraska i Transalpina

Deszcz:
Mżawka mi nie straszna. Jak ma lać chwilę wolę przeczekać, ale jeśli są to długie opady i jest względnie ciepło to jadę.

Drogi:
Asfaltowe, z małym natężeniem ruchu. Krajowe używam tylko w momencie, jak innymi drogami trzeba nadłożyć spory kawałek i robię to z dużą niechęcią.

Jestem otwarty na wszelkie sugestie i konstruktywną dyskusję na temat trasy i punktów, które trzeba koniecznie zobaczyć.

Osoby zainteresowane proszę o kontakt, tak aby ustalić szczegóły i móc zakupić bilety.
email: franek.kuba@gmail.com

« Ostatnia zmiana: 24 Lip 2015, 14:26 Hipek »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Odp: RUMUNIA SIERPIEŃ 2015
« 20 Maj 2015, 21:11 »
pisałeś to w notatniku?

« 20 Maj 2015, 21:14 »
Właśnie nie wiem co się stało,  bo w edytorze wszystko jest poprawnie zrobione...

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Maj 2015, 21:15 »
usuń tagi [`pre]

My home is where my bike is.

« 20 Maj 2015, 21:38 »
dzięki ;)

Odp: Ruminia sierpień 2015
« 15 Lip 2015, 19:26 »
Pilnie poszukuje partnera, albo kogoś kto w tym terminie planuje się wybrać gdzieś dalej :)

Offline Mężczyzna mb40

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 24.07.2015
Odp: Ruminia sierpień 2015
« 24 Lip 2015, 14:24 »
Cześć
Wyjeżdżam przez Medykę 31.07. w nocy. Na granicy z Rumunia w Sighet mam zamiar być 02.08. Potem Maramuresz -dolina IZY, Góry Rodniańskie, potem Transfogaraska i Transalpina, potem jak czasu starczy do Serbii i powrót około 20.08 przez Słowacje w Bieszczady ( potem Rzeszów) .
PZDR

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
Odp: Rumunia sierpień 2015
« 27 Lip 2015, 10:35 »
Będę z kolegą rano 02.08 w okolicach Suceavy, później przez Bicaz do Sigishoary i obydwie Trans  :)

Offline Mężczyzna mb40

« 27 Lip 2015, 10:49 »
No to może spotkamy się na którejś z trans.... Tą trasą którą jedziecie jechałem w ub roku.

« 27 Lip 2015, 12:48 »
Pewnie byłoby miło :)
Spałeś na kempingach czy na dziko?
Jeśli na kempingach, pamiętasz mniej więcej koszty i lokalizację?

Offline Mężczyzna mb40

« 27 Lip 2015, 13:06 »
Spałem raz na kempingu pomiędzy Raduti a Sucevita, jak wjechałem do Rumunii od strony Czerniwce - ukraina. Rozbiłem namiot w ogrodzie i dostałem jakieś placki i kawę, prysznic w domku jednorodzinnym, zapłaciłem 4 €. Potem już tylko pod namiotem na dziko bo niektóre kempingi różniły się tym od otoczenia, że były ogrodzone. Dwa dni spałem w hostelu w Sighisoarze przy ryneczku, 40 lei za noc w sali 6 osobowej. Bardzo fajnie. Zrestartowałem się, naprawiłem sprzęt i doprowadziłem się do porządku. Pozostałe noce na dziko . Ogólnie szukałem miejsca na namiot blisko rzek lub potoków, niedaleko wiosek lub drogi tylko aby mnie nie było widać bo trzeba uważać na cyganów. No i śpiąc na dziko można zaoszczędzić trochę kasy o ile oczywiście macie na rowerach namiot.
lokalizacji kempingów nie pamiętam bo przestały mnie interesować ;-)

« 27 Lip 2015, 14:52 »
Dzięki za info. Pytałem gdyż raz na 2-3 dni trzeba się porządnie wyprać i wykąpać  :icon_redface:
Frankie, przepraszam za zaśmiecanie wątku.

Offline Mężczyzna Bronexx

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 16.07.2015
« 27 Lip 2015, 20:09 »
A pi razy drzwi jakie będą koszty ?  ponieważ muszę trochę w rower zainwestować i nie wiem czy uniosę to.
Ja jestem z Wielkopolski ale nie będzie problemem dostać się do Krakowa
i jestem wolny  od 10 sierpnia 

Offline Mężczyzna grzeju

• Drum bun!
  • Miasto: Łowicz
  • Na forum od: 20.03.2015
    • cyklodivadlo.blogspot.com
« 30 Lip 2015, 14:15 »
Rumunia kosztuje mniej więcej tyle ile Polska, wiele rzeczy jest tańszych. Węgry tak samo, na Ukrainie poczujesz się jak bogacz.
W noclegi na kempingach chyba nie warto inwestować. Nie widzę w tym osobiście sensu. Rumuni są niesamowicie gościnni. Jak się dobrze zagada, bez problemu wkleisz się za stodołę.
Można też bez problemu rozbijać się na dzikusa, po krzakach. Mnóstwo tam doskonałych miejscówek, łąk, lasów, dolin rzek, nie mówiąc już o wiatach, zabudowanych kapliczkach i takich tam.
Cyganów się nie bój. Cygan krzywdy Ci nie zrobi. Daj im się poznać, zagadaj, spróbuj ich zrozumieć, a pojmiesz o co chodzi w podróżowaniu po Rumunii. Nawet jak pojedziesz sam, w Rumunii sam nie będziesz. Gwarantuję.
Tak się jakoś składa, że w podróży mi najlepiej.

Offline Mężczyzna mb40

« 30 Lip 2015, 15:31 »
Ja jednak obstaje przy unikaniu cyganów. Miałem kilka doświadczeń z nimi , szczególnie jak rozbił się tabor obok mnie nad rzeka i nie pospałem całą noc, bo ciągle się  kręcili. A jak o świcie zobaczyli mój rower przypięty do drzewa to im oczy wyszły ze zdumienia, że w nocy go nie widzieli.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum