Autor Wątek: Luz na piwotach  (Przeczytany 1912 razy)

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013
Luz na piwotach
« 21 Maj 2015, 23:18 »
Odebrałem dzisiaj wypiaskowaną ramę i się zmartwiłem trochę, bo fachowiec pojechał po całości i wypiaskował też piwoty od v-łek. Założyłem na szybko hamulce i niestety, ale jest niewielki luz, który zapewne się powiększy, gdyż powierzchnia jest chropowata i się jeszcze wyślizga.
Zanim zainwestuje czas, pieniądze i nadzieję w tę ramę, zapytuję czy mam się czym przejmować? Czy hamulce będą "tyrkać" przy używaniu. Czy luz da się zmniejszyć (zlikwidować)? Do głowy przychodzą mi jakieś mazidła z zawartością metalu, czy innej twardej substancji wypełniającej przestrzeń między piwotem a tulejką ramienia. Poradźcie...

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Odp: Luz na piwotach
« 22 Maj 2015, 02:29 »
Ramę jeszcze pewnie pomalujesz, więc dojdzie warstwa farby. Jak proszkowo, to całkiem spora i jeszcze będziesz wciskał te hamulce na piwot. Poza tym, tak jak zwrócił uwagę podjazdy, dźwignie hamulca dociśniesz śrubą. Potem wejdzie jeszcze jakiś syf i wszystko się ustali na wieki wieków.

Nie martw się na zapas. Miałem podobne obawy jak wypiaskowałem ramę. Jak się okazało po 30 tysiącach km, całkiem niesłusznie :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 22 Maj 2015, 02:32 »
luzy na pivocie, w ramach rozsądku, nie mają wpływu na działanie hamulca. Ma za to wpływ tarcie, więc możesz przeszlifować je na gładko papierem wodnym. Oczywiście na piwoty nakładamy masę smaru, bo po jeździe w solance mogą przestać odbijać.
a reszta była skontrowana na fest śrubą przykręcaną do piwotów.
Stopień dokręcenia śruby na pivocie nie ma znaczenia dla docisku ramion hamulca. To sprężyna odbijająca ramiona dociska je do śruby na pivocie. Gdyby było inaczej, ramiona nie mogłyby się poruszać.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 22 Maj 2015, 02:43 »
Tarcie? Przecież na piwocie hamulec się nie rusza, to tylko punkt montażowy. Dopiero dźwignia zawiera tuleję, na której odbywa się cały ruch ramienia.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 22 Maj 2015, 02:51 »
przecież tuleja jest wprasowana w ramię hamulca. Więc porusza się wraz z całym ramieniem na pivocie.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 22 Maj 2015, 03:34 »
Na pewno?

U mnie stałym elementem tuleji jest bolec, który wsadza się w jeden z trzech otworków piwota, celem regulacji naciągu sprężyny. To samo z siebie wyklucza ruchy obrotowe między piwotem a tuleją. Na niej z kolei osadzona jest sprężyna oraz ramię i tu właśnie odbywa się ruch. Całość zakuta jest podkładką, czyniąc z hamulca z zasady nierozbieralną konstrukcję.

No ale ja od lat konsekwentnie pakuję do wszystkich rowerów ten sam model Shimano. To jakieś Deore jest.

Potrafię sobie wyobrazić prostszą konstrukcję, aż do momentu gdzie nawet nie ma tuleji, tylko na piwota zakłada się sprężynę (blokując koniec w otworku), potem ramię, a na koniec dokręca śrubą. Ale wystrzegałbym się takich wynalazków mając piwoty jako stały element ramy.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 22 Maj 2015, 05:17 »
Tarcie? Przecież na piwocie hamulec się nie rusza, to tylko punkt montażowy. Dopiero dźwignia zawiera tuleję, na której odbywa się cały ruch ramienia.

Dokładnie. Tuleja nie porusza się na piwocie.

Srebrna tuleja jest nieruchoma i dociśnięta do piwota, ramię porusza się (ślizga) na niej.

przecież tuleja jest wprasowana w ramię hamulca. Więc porusza się wraz z całym ramieniem na pivocie.

Jesteś pewien? Ale wtedy jak ramię miałoby się obracać na piwocie, gdy jest do niego mocno dokręcone śrubą?

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 22 Maj 2015, 06:27 »
Jeśli tuleja nie rusza się w ramieniu, to znaczy, że się zapiekła i  albo musisz użyć dużo coli, albo kupić nowe hamulce. :D

Marek

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 22 Maj 2015, 07:03 »

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013
« 22 Maj 2015, 07:54 »
Dzięki za słowa otuchy :-)
Z tego co widzę w swoich rowerach, to są różne wersje, w starym trekingu są jakieś stare LX i tam rzeczywiście tuleja obraca się w ramieniu, luz jest, ale to już swoje lata ma. Do tego "wyspeedowanego" górala, o którym teraz dywaguję kupiłem tańsze aluminiowe v-breki z racji zmiany na baranka i barankowe klamki. I tutaj tuleja jest stała, a poślizg jest na piwotach. Piwot jest o włos dłuższy niż tuleja, więc śruba trzyma bez ściskania, ale nie zostawia luzu osiowego. Natomiast luz na boki jest spory, góra ramienia ma wychył jakieś 0,5 cm. No zobaczę jak to wyjdzie w praniu... yyy to znaczy w hamowaniu :-)

« 22 Maj 2015, 08:02 »
I tutaj tuleja jest stała, a poślizg jest na piwotach.
Trochę dziwne. Bo w takiej sytuacji, piwot będzie się zdzierać (żeby nie wiem jak smarować). I potem taki jest efekt:
luz na boki jest spory, góra ramienia ma wychył jakieś 0,5 cm
Przy takim luzie, to - moim zdaniem - piwot jest zniszczony.

Marek

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
« 22 Maj 2015, 09:02 »
W hamulcach deore i wyższych grup, tuleja w hamulcu jest przykręcana na sztywno na piwocie.
W deore łożysko ślizgowe jest na dwóch tulejkach w ramieniu hamulca.
W hamulcach aliwio i niższych grup, tuleja w hamulcu ślizga się po piwocie - sam piwot jest bieżnią łożyska ślizgowego. Materiały są tak dobrane że piwot się nie wyciera.

« 22 Maj 2015, 09:33 »
No to przez całe życie miałem "wyższe" grupy. Jeszcze w żadnym moim rowerze nie ślizgałem się po piwotach. :-)

Marek

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 22 Maj 2015, 09:38 »
W hamulcach deore i wyższych grup, tuleja w hamulcu jest przykręcana na sztywno na piwocie.
W deore łożysko ślizgowe jest na dwóch tulejkach w ramieniu hamulca.
W hamulcach aliwio i niższych grup, tuleja w hamulcu ślizga się po piwocie - sam piwot jest bieżnią łożyska ślizgowego. Materiały są tak dobrane że piwot się nie wyciera.
Hmm ciekawe jak jest w Avidach.
Mam SD3 i SD 5 i na pierwszy rzut oka nie widać różnicy ale może to właśnie ten szczegół. Aczkolwiek SD 3 działają wystarczająco dobrze.

edit:
i już znalazłem potwerdzenie istnienia łożysk w SD5
http://mtbikes.pl/artykuly/testy/avid-single-digit-5-czyli-hamowanie-bez-zahamowan/

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 22 Maj 2015, 10:01 »

Bez urazy, ale głupstwa wypisujesz. Jeżdżę na acerach i zapewniam Cię, że są tam tuleje, które nie ślizgają się po piwocie. Za to ramię hamulca ślizga się po nieruchomej, przykręconej do piwota tulei.
Jeśli nie wierzysz, rzuć okiem na ten rysunek, wszystko widać wyraźnie:
http://cycle.shimano-eu.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/BR/EV-BR-M422-2792_v1_m56577569830646633.pdf

Podobnie w alivio:
http://cycle.shimano-eu.com/media/techdocs/content/cycle/EV/bikecomponents/BR/EV-BR-M432-2791A_v1_m56577569830697532.pdf

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum