Znaczek Turystyczny rozpoczął swoją działalność w Polsce w 2004 roku. Dzięki staraniom pierwszego Zespołu ZT Polska osiągnięto zadowalające wyniki – 155 miejsc wyróżnionych znaczkiem.
Pomysł promocji miejsc atrakcyjnych turystycznie, wyznaczania szlaków dla turystów oraz swego rodzaju gry dla kolekcjonerów zrodził się w Czechach i w niedługim czasie Znaczek Turystyczny na stałe zagościł również w takich krajach jak: Słowacja, Niemcy, Ukraina, Austria, Węgry, Słowenia, Rumunia, Holandia, Szwajcaria, Wielka Brytania, Włochy, Rosja, Australia, Francja, Norwegia, Hiszpania, Chorwacja, USA oraz oczywiście w Polsce. Tak więc jest to inicjatywa ogólnoeuropejska i włączają się do niej kraje spoza Europy. Na dzień dzisiejszy /dane z 30 kwietnia 2015 r./ istnieje w całej Europie, USA i Rosji ponad 4326 miejsc oznaczonych Znaczkiem Turystycznym, a ich liczba z każdym dniem wzrasta. Tak jak wspominaliśmy cała idea kolekcjonowania Znaczka Turystycznego zrodziła się w Czechach. Wszystko zaczęło się w 1998 roku w Rymarowie, kiedy dwóch instruktorów skautingu chcąc zachęcić swoich podopiecznych do wędrowania po górach wypaliło lutownicą na drewnianych krążkach 10 celów turystycznych. Za każdy zdobyty cel skauci otrzymywali jeden krążek, a po zdobyciu wszystkich dziesięciu nagrodę specjalną. W tak niepozorny sposób rozpoczęła się gra kolekcjonerska, która z 10 sztuk rozwinęła się do obecnych 2142 sztuk w całych Czechach.
Wszystkie wady PTTK i do tego skomercjalizowane... nawet nie wczytywałem się w treść.
'...sam swego czasu się w to bawiłem i znam wiele osób, które również się bawiły...'
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje
Nie ma to jak pozytywne nastawienie do życia Rozmaite odznaki PTTK - to był świetny pomysł, który wciągał tysiące ludzi do turystyki (sam swego czasu się w to bawiłem i znam wiele osób, które również się bawiły), więc gadanie, że to wady PTTK - to klasyka polskiego narzekactwa, które każdą fajną inicjatywę do parteru sprowadza.
tak długo szlaki w górach będą się wyludniały.