Autor Wątek: Góry Orlickie  (Przeczytany 1936 razy)

Offline Mężczyzna Mestwin

• Nec temere, nec timide
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 09.01.2013
Odp: Góry Orlickie
« 25 Cze 2015, 16:03 »
Update: zarezerwowałem wstępnie 4 miejsca w schronisku Kašparova chata na Adamu. Trochę niżej niż Masarykova i Kramářova, ale też na grzbiecie (zaraz pod najwyższym szczytem Wzgórz Mladkowskich) i widoki takoż oferuje. Cena też lepsza (300 Kč ze śniadaniem).

Poza tym to jakby co kantor jest w Dusznikach blisko stacji, czynny od 9:00.

Offline Kobieta magfa

• Miasto: Poznań, najlepsza dzielnica
  • Na forum od: 14.07.2009
« 25 Cze 2015, 23:48 »
Przepraszam, ale oficjalnie rezygnuję.
Po pierwsze i najważniejsze od tygodnia walczę z grypą i to grypa dotąd zwycięża. :(

Wahałam się do ostatniej chwili...
Przyjemności beze mnie
"Iwo [18:50]:   to się nazywa dorosłość
Księgowy [18:53]:   że się odechciewa?
yoshko [18:55]:   tak, masz wybór, i najprostsze jest nicnierobienie :)"

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 26 Cze 2015, 20:35 »
Jakbyście widzieli jakąś pędzącą rowerzystkę to nie zawahajcie zatrzymać - planuję pojeździć po okolicach tempem mało turystycznym, a na 18:00 muszę być w Jedlinie-Zdrój. Ale pogadać można :P Jeszcze nie wiem ile km i czy pociągiem nie podjadę, na pewno będę śmigać w okolicy Dusznik.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 29 Cze 2015, 03:30 »
Melduję się z domu. Mestwin porządnie nas po tych górach przegonił. Niby dystans niewielki, przewyższenia też nie jakieś imponujące, ale trochę potu było :)

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=rdxdhvyesekgkeqr

Z pogodą się udało. Jeden deszcz nas zmoczył, dwa przeczekaliśmy. Góry ładne i mało uczęszczane, w sumie więcej bunkrów niż ludzi.

Offline Mężczyzna Mestwin

• Nec temere, nec timide
  • Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 09.01.2013
« 30 Cze 2015, 23:09 »
Na wstępie:

https://www.sendspace.com/file/vnd2jz

Swój track wrzucił emes, gwoli kronikarskiej ścisłości dodam, że ja odwiedziłem także Prostřední vrch w Grzbiecie Suchego Wierchu, więc graniówkę uważam za zaliczoną.

Za co srogo dziękuję emesowi i Kasi, bo przyznam, że dwa razy miałem kryzys pogodowy, raz zaraz na początku na Koziej Hali i drugi raz w Mladkowie, gdzie znając prognozy myślałem że zaraza, no nie ma szans. Tymczasem szanowne towarzystwo zmotywowało i podtrzymało na duchu. Drugim zasłużonym była spółka PKPIC i jej oferta "Wcześniej Taniej", która goni mnie do kasy bez znajomości prognoz. "Gdybym był Ślązakiem" i poruszał się raczej PR/KD/KŚ to bym pewnie spasował i poczekał na wekend z lepszą pogodą, a tak cóż robić? Jechać!

Jak już przy PKP jesteśmy, to specjalne pozdrowienia dla spółki PKP PLK bohatersko walczącej z powrotem dalekobieżnych na Kudowę. "Pociąg TLK Rozewie ze stacji Kudowa Zdrój do stacji Wrocław Główny przez Strzelin, Poznań, Bydgoszcz, Gdańsk Główny, wjedzie na tor... " Cóż za chwacka relacja! (Chyba że TK Telekom, ale na Kłodzku Mieście to chyba dyżurny zapowiada?)

Ponadto krótka recenzja schronisk:

- Kašparova chata na Adamu - nocowaliśmy, polecam, dobry klimat turystyczny, może nie najlepsze schronisko w Sudetach, ale "mocna średnia"
- Orlická chata U Rampušáka i Masarykova chata na Šerlichu - wpadliśmy na zupkę, wyglądają brdzo przyzwoicie, + świetne widokowe położenie Šerlicha
- Kramářova chata na Suchém vrchu - no więc, yyy, jeśli pasjonuje was idea "schronisko wellness spa" to polecam, reszta omijać szerokim łukiem

Wreszcie: plamka to oczywiście uszkodzenie osłony matrycy, ALE! Na 6266-6299 udało się uchwycić meszkę! Co ciekawe akurat wtedy jeszcze specjalnie nie zażerały, lecz to może w ramach zapowiedzi. BTW jak teraz wyglądam jak ofiara ospy, no 30 lat po górach łażę i w życiu takiego robactwa nie spotkałem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum