Autor Wątek: Mio Cyclo rowerowy GPS  (Przeczytany 1177 razy)

Offline Mężczyzna Przemol

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 08.09.2013
Mio Cyclo rowerowy GPS
« 24 Maj 2015, 18:37 »
Witam,
Ostatnio zainteresowałem sie rowerowym GPS- EM Mio Cyclo seria 300 i 500 .
Bardzo ciekawe urządzenie, zastanawia mnie tylko funkcjonalnosc i dokładność map.
Czy może ktoś. Z was drodzy forumowicze posiada kaki sprzęt ( nie mylić z Garminem)
I może sie podzielić swoimi wrażeniami z jego użytkowania?
Będę wdzięczny za informacje.
Dodam, iż przejrzałem wszelkie informacje na ten temat w necie,głownie zagraniczne publikacje i fora, niestety zdania są podzielone.
Natomiast testy wypadają dość ciekawie.

Odp: Mio Cyclo rowerowy GPS
« 9 Cze 2015, 22:43 »
Mam już od tygodnia Mio Cyclo 305, jeśli ktoś jest zainteresowany to chętnie służę informacjami na temat tego produktu.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 9 Cze 2015, 22:46 »
No to jak już służysz informacjami to zrób jakąś chociażby miniaturową recenzję...

« 9 Cze 2015, 22:46 »
Ok, niebawem sie pojawi :-)

Offline Mężczyzna oszej

« 9 Cze 2015, 22:47 »
 ;) dzięki

Offline Mężczyzna Kemot

• Na forum od: 11.12.2014
« 8 Lip 2015, 21:22 »
Mam mio cyclo 305 od dwóch tygodni i powiem szczerze, że jestem zawiedziony. Być może miałem złe wyobrażenie, myśląc, że pojadę sobie jakimiś polno-leśnymi drogami przy użyciu GPS. Niestety, jak się domyślacie moje nadzieje były płonne. Za drugim razem nawigacja się zawiesiła i nie mogłem jej nawet wyłączyć. Stwierdziłem nawet, że odstąpię od umowy, ale jak mi zaproponowano potrącenie 40% wartości, gdyż urządzenie zarejestrowałem i użytkowałem, w końcu po to kupiłem żeby używać, to stwierdziłem, że w tej sytuacji będę z niego dalej korzystał. Na dobrą sprawę jest to fajny komputerek do zbierania danych, natomiast co do nawigacji, to nawet po drodze "samochodowej" miałem problem i musiałem korzystać z nawigacji w telefonie. Może nie umiem obsługiwać, łudzę się, że tak jest i pewnego dnia mnie zaskoczy (oby!), ale wyobrażałem sobie to urządzenie, skoro dedykowane na rower, zupełnie inaczej pod względem nawigowania.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 8 Lip 2015, 21:44 »
No ale ślady chyba obsługuje?
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 8 Lip 2015, 21:46 »
Tak żeby być szczerym - taki OsmAnd na Androida ma o niebo lepszy routing od mojej Dakoty 10 Garmina.. Z OsmAndem zapisywałem tylko punkty kluczowe i między nimi się nawigowałem routingiem. Z Garminem raczej przygotowuję trasy w domu/przerabiam w trakcie podróży komputerem, bo wbudowany routing jest taki sobie.

« 8 Lip 2015, 21:49 »
Pisałem na temat MioCycle w wątku "Mio Cyclo".
Mam zgoła odmienne zdanie. Może nie masz aktualnego sortu. Najnowszy to 4.2.6.
Ja po aktualizacji jestem bardzo zadowolony, choć jak wspomniałem użądzenie nie jest warte swojej ceny, ale narzekać nie mozna.
Uporaniem sie z problemem synchronizacji czujników ( jak sie okazało wina sortu).
Dzisiaj właśnie przyjechałem z kilkudniowego wyjazdu po Kaszubach i Borach Tucholskich, sprzet działał super.
Zero problemów z baterią, wszystkie parametry zarejestrowane jak należy, wytyczanie tras ok (choć jak wiadomo trzeba mieć trochę rozsądku i wyobraźni, a nie ślepo poddawać sie urządzeniu). A to ze sie czasem zawiesi? To tylko sprzęt.
Generalnie po kolejnych prawie 200 przejechanych km jest ok.

Offline Mężczyzna Kemot

« 9 Lip 2015, 10:33 »
Pisałem na temat MioCycle w wątku "Mio Cyclo".

w którym miejscu jest ten wątek bo nie mogę namierzyć?

« 10 Lip 2015, 00:32 »
Na forum szosa.org

Offline Mężczyzna Kemot

« 10 Lip 2015, 22:20 »
Dzięki, przeczytałem z uwagą. Stwierdziłem, że w temacie śladów gpx jestem kompletnie zielony, w związku z tym mam pytanie,  czy ktoś może mi wskazać gdzie ewentualnie jest wytłumaczone dla takich nowicjuszy jak tworzyć ślady, jak importować do nawigacji, jakich programów używać itp.?

Offline Mężczyzna dario

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 23.03.2014
« 11 Lip 2015, 14:01 »
"softu"  :)

Offline Mężczyzna oszej

« 11 Lip 2015, 17:06 »
Dzięki, przeczytałem z uwagą. Stwierdziłem, że w temacie śladów gpx jestem kompletnie zielony, w związku z tym mam pytanie,  czy ktoś może mi wskazać gdzie ewentualnie jest wytłumaczone dla takich nowicjuszy jak tworzyć ślady, jak importować do nawigacji, jakich programów używać itp.?
www.ridewithgps.com/
http://brouter.de/brouter-web/
www.bikemap.net/
www.gpsies.com/

Rysujesz sobie trasę i na końcu eksportujesz do pliku .gpx, który to importujesz do telefonu np. przez przewód usb, bezpośrednio na kartę przez czytnik lub w inny sposób, jaki obsługuje ta nawigacja. Później odpalasz ślad w urządzeniu i to wszystko :)
Co do oprogramowania - zasadniczo nie powinieneś potrzebować nic, bo komputer powinien widzieć urządzenie w trybie UMS (widzisz strukturę katalogową urządzenia i bezpośrednio wrzucasz w folder zapewne nazwany jako gpx, tracks, routes, coś w tym stylu - na pewno jest to opisane w instrukcji urządzenia).

Offline Mężczyzna Kemot

« 11 Lip 2015, 18:30 »
Dzięki wielkie, będę próbował

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....