Cześć. Na obecne wakacje zaplanowałem wyprawę z Krakowa przez Słowację, Węgry, Chorwację, Bośnię do Czarnogóry. Trasa wyniesie około 1800km i 12-16 dni. W związku z tym chciałbym uzyskać poradę w 3 kwestiach.
Po pierwsze, nie mam pojęcia na ile szacować wydatki w trakcie podróży. Czy ktoś kto podróżował po tych krajach mógłby mi napisać ile dziennie wydawał i na co?
Po drugie pogoda. Na co być przygotowanym w tych krajach w okresie czerwiec-sierpień? Z pewnością na upał, a jak w kwestii deszczu i wiatru? Ile może popadać i z której strony najczęściej wieje?
I po trzecie transport. Obecny plan zakłada koniec trasy w Sarajewie. Stamtąd powinienem chyba bez problemu znaleźć transport przynajmniej do Budapesztu, skąd do Krakowa wrócę rowerem lub w razie braku sił poszukam dalszego transoprtu. Także pytanie: czy bez problemu znajdę takie połączenie, jaki środek transportu będzie dla mnie najlepszy (pociąg,bus?) i ile będzie kosztować? Dobrze by było mieć też plan awaryjny, tzn transport z Mostaru lub Dubrownika.