Autor Wątek: Bałkany zachodnie - szacowanie kosztów, pogoda i transport powrotny.  (Przeczytany 681 razy)

Offline Mężczyzna TypowyPolskiRowerzysta

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 19.09.2014
Cześć. Na obecne wakacje zaplanowałem wyprawę z Krakowa przez Słowację, Węgry, Chorwację, Bośnię do Czarnogóry. Trasa wyniesie około 1800km i 12-16 dni. W związku z tym chciałbym uzyskać poradę w 3 kwestiach.
Po pierwsze, nie mam pojęcia na ile szacować wydatki w trakcie podróży. Czy ktoś kto podróżował po tych krajach mógłby mi napisać ile dziennie wydawał i na co?
Po drugie pogoda. Na co być przygotowanym w tych krajach w okresie czerwiec-sierpień? Z pewnością na upał, a jak w kwestii deszczu i wiatru? Ile może popadać i z której strony najczęściej wieje?
I po trzecie transport. Obecny plan zakłada koniec trasy w Sarajewie. Stamtąd powinienem chyba bez problemu znaleźć transport przynajmniej do Budapesztu, skąd do Krakowa wrócę rowerem lub w razie braku sił poszukam dalszego transoprtu. Także pytanie: czy bez problemu znajdę takie połączenie, jaki środek transportu będzie dla mnie najlepszy (pociąg,bus?) i ile będzie kosztować? Dobrze by było mieć też plan awaryjny, tzn transport z Mostaru lub Dubrownika.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Czy ktoś kto podróżował po tych krajach mógłby mi napisać ile dziennie wydawał i na co?
20-70zł na dzień. Samo żarcie, jem dużo.
Ile może popadać i z której strony najczęściej wieje?
Jak trafisz na Borę, to wieje z gór do morza. Wiatr nabiera prędkości na wybrzeżu, wyżej jest spokojniej.
Klimat się nieco zmienia, ale za moich lat podróży po Bałkanach, normą był miesiąc lub więcej bez kropli deszczu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
Po drugie pogoda. Na co być przygotowanym w tych krajach w okresie czerwiec-sierpień? Z pewnością na upał, a jak w kwestii deszczu i wiatru? Ile może popadać i z której strony najczęściej wieje?
Ja byłem w lipcu 2014 i przez pierwszy tydzień był upał, a przez kolejne dwa tygodnie deszcz. Najniższa odnotowana temperatura wynosiła +15 st. C. Wiatru nie pamiętam. Miejscowi mówili, że to było wyjątkowo chłodne i deszczowe lato.
W tym roku nastawiam się na bezdeszczową i upalną wyprawę.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
Nieco na wschód przekraczając granicę złapiesz bezproblemowo pociąg do Belgradu, a stamtąd  bezpośrednio do Budapesztu. Ja tak wracałem i było sporo pociągowych połączeń.

Poszukałbym na twoim miejscu jednak bezpośrednio czegoś na Budapeszt. Ludzie tam kochają polaków więc możesz nawet próbować łapać stopa ;-) naszym się udało złapać nawet stopa na 3 ludzi + rowery :icon_twisted:

W ciągu całego sierpnia nie mieliśmy deszczu, upały dzień w dzień takie że termometry na stacjach benzynowych wysiadały pokazując bzdurne wyniki w stylu 99C ;-)
« Ostatnia zmiana: 26 Maj 2015, 01:03 __ »

Offline Mężczyzna TypowyPolskiRowerzysta

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 19.09.2014
Dzięki za informacje. Mam nadzieję że znajdę w tym sezonie czas i kasę na zrealizowanie tej wyprawy
Autostop to w sumie świetna opcja, chętnie bym skorzystał jeśli coś znajdę.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum