Autor Wątek: Na krótko, na ciężko i z przerwami po Wielkopolsce  (Przeczytany 74599 razy)

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Kręcąc się po Czechach organoleptycznie stwierdziłem względną popularność sv. Vavrinca, trafiłem na kościoły pw. w miejscowościach Vizovice, Paskov oraz Potštejn

Obecności figur natomiast nie stwierdziłem, trafiłem jedną - jako część kolumny maryjnej w miasteczku Žamberk, na której obok św. Wawrzyńca stali święci Florian, Jan Nepomucen i (chyba) Prokop.

Ciekawostka, pod stopami najświętszej panienki pojawia się często błędnie interpretowany księżyc (nie ma nic wspólnego z Islamem) oraz wąż. Księżyc spotykany w naszej wschodniej Polsce, ale bez węża

Poza tym trafiłem na dość niezwykłą figurę pod miejscowością Štíty, Trójca Święta przedstawiona w niewidzianym przeze mnie dotychczas układzie. Zrobiła na mnie duże wrażenie

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010

Offline Mężczyzna Bubu

• Miasto: Ziemia Dobrzyńska
  • Na forum od: 06.06.2018
    • Relacje z wycieczek i wypraw
A któż to tak interpretuje? Dla każdego, kto choćby liznął Biblii sprawa jest oczywista - nawiązanie do Apokalipsy św. Jana, rozdz. 12:

Niewiasta obleczona w słońce
i księżyc pod jej stopami,
a na jej głowie wieniec z gwiazd dwunastu.

O smoku też tam jest.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Ciekawe spostrzeżenia udokumentowane w postaci opowieści.

Znasz treść inskrypcji grupy - rzeczywiście zwracającej uwagę - foticzki ostatniej?
Materiałem jest co?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi: wielkopolskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum