Autor Wątek: Suszenie butów na wyprawie  (Przeczytany 11263 razy)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Suszenie butów na wyprawie
« 6 Lip 2009, 21:48 »
No tego to jeszcze nie było! :lol: Żebyś się nie zdziwił jak za tydzień zobaczysz na forum temat o moich sandałach. Sam jeżdżę w SPD, a takich butków jeszcze nie mam. Nie powiem- przydałyby się :mrgreen:

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 6 Lip 2009, 22:06 »
Cytat: "rafalb"
No tego to jeszcze nie było! :lol: Żebyś się nie zdziwił jak za tydzień zobaczysz na forum temat o moich sandałach. Sam jeżdżę w SPD, a takich butków jeszcze nie mam. Nie powiem- przydałyby się :mrgreen:

Było  :P  - podrzucę Ci sprawdzony patent z czasów kiedy w PL sandały Shimano były nieosiągalne:
1) bierzesz stare buty SPD (najlepiej gdy podeszwa opiera się na plastikowej płycie i nie jest wysoko oblana gumą jak w modelach turystycznych) i zrywasz wszystko od owej płyty w górę
2) na to co zostało (podeszwa z usztywnieniem) przyklejasz dobrym klejem obuwniczym paski ze starych sandałów
3) na koniec z cienkiej gumy, pianki etc (w miarę miękkie aby "skryło" nierówności w miejscach wklejenia pasków) wycinasz kształt nieco wystający poza obrys podeszwy, dający finalne oparcie stopie (ja użyłem z tego co pamiętam takich grubszych neoprenowych wkładek do butów)
Jak z pierwszej strony katalogu moje sandały może nie wyglądały, ale przechulałem w nich 2 sezony zanim ktoś mi z dojczlandii po ciężkich bojach oryginały sprowadził  :wink:

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
« 6 Lip 2009, 22:23 »
skolioza, fotke wrzuć! ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 7 Lip 2009, 08:15 »
Cytat: "szkodnik"
skolioza, fotke wrzuć! ;)

ha, żebym miał.......
w wolnej chwili pogmyram w pawlaczu - nie pamiętam czy "sandały" poszły do kosza czy sobie je zostawiłem na pamiątkę  :roll: jeśli zostały to wrzucę  :)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
« 7 Lip 2009, 19:33 »
Cytat: "piast"

sandały na deszcz  czyli jeszcze prościej
po prostu  można jechać w deszczu w skarpetach

Coś mi tu nie pasuje.... W sandałach i w skarpetach. Przecież to sprzeczność!

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 7 Lip 2009, 21:26 »
Cytat: "robertrobert1"
W sandałach i w skarpetach. Przecież to sprzeczność!

niekoniecznie, mi się zdarzyło zakładać grubą skarpetę i sandały na vibramie, na bardziej płaskie miejsca czy mniej wymagające spisuje się o niebo lepiej niż ciężkie buty górskie. Na rowerze też, czasem jest za zimno na same sandały, a po założeniu skarpety jest ok, bo i szybciej wyschnie w razie deszczu, i stopa bardziej oddycha niż w zwykłych butach. Oczywiście pomijam tu typowo polskie zjawisko typu sandały+białe skarpetki, bo to zupełnie inna bajka ;)

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
« 8 Lip 2009, 08:02 »
Cytat: "robertrobert1"
Coś mi tu nie pasuje.... W sandałach i w skarpetach. Przecież to sprzeczność!

Jaka sprzeczność. Jeżeli sandały są na wyprawie twoim jedynym obuwiem, to zakładanie skarpet może nas ratować w wielu i to skrajnych sytuacjach. W deszczu lub chłodzie - by było cieplej. A w upale - np. po to by osłonić przed słońcem wrażliwą skórę na górze stóp (byliśmy do tego zmuszeni na Korsyce, gdy w pierwszych dniach popaliło nam plecy, ręce, nogi i właśnie stopy, mimo stosowania zaporowych kremów przeciwsłonecznych).

Offline Mężczyzna lempi

• Łukasz
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 08.06.2009
« 8 Lip 2009, 19:28 »
Mokre buty to porażka, dlatego jak pada to optuje za sandałkami, co się wleje od razu się wylewa. I po kłopocie.
Jedyny problem może się pojawić gdy jest zimno, wtedy zimny deszcz na gołe stopy do przyjemności nie należy. Ale i tak lepsze to niż mokre buty, których potem nie ma jak wysuszyć. Można ubrać ewentualnie skarpety, zmokną ale i tak chyba trochę cieplej będzie.

A jak już ktoś wyżej wspomniał, skarpetki + sandałki na miasto to jakaś patologia :)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
« 8 Lip 2009, 20:43 »
Cytat: "Remigiusz"
A w upale - np. po to by osłonić przed słońcem wrażliwą skórę na górze stóp (byliśmy do tego zmuszeni na Korsyce, gdy w pierwszych dniach popaliło nam plecy, ręce, nogi i właśnie stopy, mimo stosowania zaporowych kremów przeciwsłonecznych).

Znam to uczucie.

Chciałem wrzucić tu fotkę stopy z charakterystyczna sandałową opalenizną ale ... się zapodziała.

Offline Mężczyzna odlotowy.wu

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 22.10.2008
« 8 Lip 2009, 21:15 »
hmm a może jak mocno pada i jest zimno a miało być w nogę ciepło i  sucho to może by skarpetki założyć na nie zwykły jednorazowy worek (wersja budżetowa) lub worek z grubej folii(wersja Delux :D ) a na to sandały. o to mój pomysł do rozpatrzenia
Pozdrawiam Anioł

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 9 Lip 2009, 13:17 »
Jak pada to ja normalne buty spd oklejam folią. Ten patent nie sprawdzi się jednak w przypadku nagłego załamania pogody- bo oklejanie trwa chwilę.

Offline Mężczyzna odlotowy.wu

• Miasto: Pszczyna
  • Na forum od: 22.10.2008
« 9 Lip 2009, 13:37 »
Jak jest gwałtowna ulewa to cali będziemy mokrzy ( nawet kurtki nie zdążymy założyć) Patent mój jest dobry jeśli w perspektywie całego dnia nam leje a musimy jechać

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 9 Lip 2009, 14:14 »
Oklejasz folią, czy wkładasz w torebkę?
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
« 9 Lip 2009, 19:50 »
Ja? Ja oklejam. Mam przygotowane wcześniej "arkusze" folii z grubych, czarnych worków na śmieci. W razie deszczu nimi oklejam buty za pomocą taśmy izolacyjnej. Wszystko ładnie przylega, nie szeleści na wietrze. Ponieważ ściślej oklejam górę nic nie wlewa się też górą.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 10 Lip 2009, 09:49 »
a noga Ci się w tym nie gotuje i nie zaparza? Bo chyba tracisz zupełnie oddychalność

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum