Autor Wątek: Podklejanie - nadklejanie szwów silikonem w namiocie UL  (Przeczytany 20134 razy)

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
W mojej Hubbie z 2012 roku(zakup) podklejenie szwów uległo biodegradacji, jak udało mi się wyczytać na zagranicznych forach nie tylko mnie. Zorientowałem się oczywiście po rozbiciu namiotu na wyjeździe, więc czekałem z niepokojem na zapowiadane burze. Na szczęście nie nadeszły.
 Pytanie do ekspertów, czy oprócz seam grip sil można wykorzystać jeszcze coś do podklejenia szwów w namiocie z silnylonu? Ten specyfik kosztuje ok 40pln za tubke 40ml i mam wątpliwości czy jedna wystarczy, chętnie skorzystałbym z bardziej budżetowego ale pewnego rozwiązania.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

I u mnie mniej/więc się tak stało.

Słyszałem, trzymać ma bez nakładania ratunkowej powłoki. Gdybyś myślał/musiał sprawdzić, poinformuj, proszę.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• Użytkownik forum
Z testami niestety będzie trudno, nie mam niestety domu z ogrodem, w którym namiot czekałby na deszcz, a ja na gorąco mógłbym oceniać szczelność. Na kilkudniowy wyjazd raczej na razie go nie wezmę ze względu na brak zaufania, ale jeśli się uda potwierdzić nie/szczelność dam znać. Gdyby Tobie udało się to samo to również serdeczna prośba o relację.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014
u mnie też zauważyłem pierwsze objawy :'(

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
U mnie rocznik 2013, jeszcze wszystko się trzyma, poza górnymi rogami (miejsce, gdzie są przetyczki na maszt).

Seamgrip to klej uretanowy, zamiennik to np. pattex total
https://budujmy.eu/product-pol-1463-Superklej-Pattex-Total-50-g-uniw.html

Worek coś kombinował z rozrabianiem silikonu budowlanego, może coś nam powie ;)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
A nie możecie nałożyć nowej taśmy na szwy?
Taśma jest dostępna, w różnych szerokościach, grubościach, zbrojona i kolorach.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

jendrzych

• Gość
@Mariusz
jeżeli namiot jest z tkaniny silikonizowanej, to klasyczna taśma nie podoła.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Worek coś kombinował z rozrabianiem silikonu budowlanego, może coś nam powie

Silikon RTV rozrobiony w benzynie lakowej. Dla testów pociągnąłem tym kawałek bawełnianej szmatki i pięknie spływała po niej woda. Do namiotu jeszcze się nie udważyłem użyć, bo nie przecieka tak żebym musiał zagrać va banque ;)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
U mnie w Sierra Designs to samo. Czy resztki trzeba zczyścić przed posmarowaniem nowym smarowidłem?

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
U mnie szwy miały się dobrze przez 6 lat, ale poległy w Szkocji, gdzie przez 10 dni namiot bez przerwy był mokry - nie było jak wysuszyć. Od tamtej pory podczas większego deszczu namiot wyraźnie przecieka na linii szwów. Zastanawiałam się nad odesłaniem namiotu do producenta, ale może spróbuję tego magicznego smarowidła, o którym pisze altaharr.

• Użytkownik forum
U mnie w Sierra Designs to samo. Czy resztki trzeba zczyścić przed posmarowaniem nowym smarowidłem?
Obawiam się, że aby nowa warstwa trzymała się dobrze, oczyszczenie z resztek starego podklejenia jest niezbędne i może być dość upierdliwe. Część odpada sama ale kawałki się trzymają.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
To moze zasmaruje z drugiej strony?  :icon_twisted:

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
Od tamtej pory podczas większego deszczu namiot wyraźnie przecieka na linii szwów.

Użyj kleju do szwów i po problemie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ciekawostka. Hubba hubba NX, taśmy już się odklejają, a namiot deszczu nie widział (raz grad). Co za dno jakościowe, gorzej niż 7 letni poprzednik.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum