Autor Wątek: co ciekawsze dla dziecka - szosa czy teren?  (Przeczytany 21795 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Tylko najczęściej ten ktoś "z zewnątrz" robi z siebie idiotę, bo daje rady komuś, kto się zna na temacie dużo lepiej niż on. Lepszą strategią jest moim zdaniem zamknięcie się i uczenie się od tych bardziej doświadczonych.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Gdyby tak wyglądał świat to byłby bardzo smutny, a postęp nastawał powoli. Wszystko rozbija się o formę i kulturę wypowiedzi, ale generalnie jednostki, które nie boją się wyrażać swojego zdania i potrafią ją rozsądnie obronić uważam za dużo ciekawsze niż takie, które na żaden temat się nie wypowiedzą ze strachu przed popełnieniem nietaktu  ;)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
A ja wolę jednostki, które się wypowiadają jak się na czymś znają. A takich jest niestety mało, bo są mocno zagłuszane (albo nazywane "mędrkami").

Ale zgadzam się z Tobą, że wszystko zależy od kultury wypowiedzi.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
P.S. Lubię jak o dzieciach mówią księża, politycy bez dzieci i inni nie posiadający potomstwa, jak oni dobrze znają się na dzieciakach :icon_surprised:

Mnie z kolei najbardziej irytuje gdy tematem leczenia gwałcicieli i psychopatów zajmują się osoby, które nigdy nikogo nie zgwałciły i nie były psychopatami. Czysta ignorancja.
Dla mnie tekst dnia :D

Mam dziecko i 11-letnie doświadczenie bycia rodzicem. Ale jestem też nauczycielem i instruktorem harcerskim i w obu tych środowiskach spotykam mnóstwo bezdzietnych osób, które są dla młodych autorytetem, inspirują ich, rozumieją, mają wiedzę i doświadczenie, które sprawiają, że wszyscy im w sprawach dzieci czy młodzieży ufają. Nie potrafiłabym skińczyć listy takich osób, które znam i cenię. Są wśród nich księża, pedagodzy, harcerze, instruktorzy harcerscy, ale też mój sąsiad, prosty, dobry, mądry człowiek, któremu tak się w życiu poukładało, że nie ma dzieci, ale jest bardzo pomocny w wielu kwestiach związanych z młodocianymi. Wypowiadając się na temat dzieci nie trzeba ich mieć, ale trochę pokory też by nie zabrakło. Bycie ssmemu dzieckiem a bycie odpowiedzialnym za dziecko w wieku dorosłym to dwie zupełnie różne sprawy.
« Ostatnia zmiana: 13 Lis 2015, 12:29 hindiana »
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna outsider

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.07.2015
P.S. Lubię jak o dzieciach mówią księża, politycy bez dzieci i inni nie posiadający potomstwa, jak oni dobrze znają się na dzieciakach :icon_surprised:

Mnie z kolei najbardziej irytuje gdy tematem leczenia gwałcicieli i psychopatów zajmują się osoby, które nigdy nikogo nie zgwałciły i nie były psychopatami. Czysta ignorancja.

A oglądałeś Milczenie Owiec?  ;)

Są dziedziny w których bez doświadczenia można gadać tylko głupoty lub prawdy książkowe. Żeby nie zabijać tematu: na takie pytanie jeszcze kilka lat temu odpowiedziałbym z pewnością że tylko teren jest dobry dla dziecka (szosowiec powie pewnie że szosa), sądząc wg własnej miary. Dzisiaj wiem, że byłbym głupcem dając taką radę.

Zgadzam się że np. nauczyciel może mieć dużo do powiedzenia nawet nie mając własnych dzieci. Ale ma coś innego: doświadczenie w pracy z dzieciakami.

To jeszcze mały kamyczek: uwielbiam polityków - znają się na wszystkim i mogą kierować każdym resortem :)
« Ostatnia zmiana: 13 Lis 2015, 12:56 outsider »

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna mw

• Miasto: Puszcza
  • Na forum od: 15.04.2011
Wypowiadając się na temat dzieci nie trzeba ich mieć, ale trochę pokory też by nie zabrakło.

Chciałbym zauważyć, że niektórym brakuje :( 

Offline Kobieta EdiiS88

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 10.02.2016
Moja córka kocha jeździć ze mną po leśnych bezdrożach :) Jak zwierzęta zobaczy to aż piszczy :)

Offline Kobieta lavinka

• Miasto: Żyrardów
  • Na forum od: 04.03.2014
    • lav stats
O, jaki ładny flejmik.

Fakt, moje dziecię lubi zasypiać na dłuższych trasach, choć wolimy, by tego nie robiła. Zasypia w każdych okolicznościach, i w lesie i na asfalcie. Co woli? Lubi przygody. Czyli różnorodność. Lubi czasem popatrzeć na tiry, gdy przecinamy główną szosę. Lubi jechać przez las. Lubi oglądać pociągi na przejazdach ze szlabanem (i bez). Lubi jak pada deszcz lub śnieg, nie lubi zimnego wiatru (od tego mamy pelerynkę z softshellu na miesiące od września do kwietnia, jeździmy też w duże mrozy typu -15). Podczas jazdy często trzeba się zatrzymywać i zrywać jej kwiatki, czy liście. I karmić, to najważniejsze. :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum