Autor Wątek: Głupi licznik - Sigma BC 16.12 STS  (Przeczytany 1607 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Głupi licznik - Sigma BC 16.12 STS
« 29 Maj 2015, 16:19 »
Kupiłam ostatnio bezprzewodowy licznik Sigma BC 16.12 STS. Po kilku wycieczkach z koleżanką mającą bardzo podobny, lecz przewodowy model (BC 12.12) zauważyłam, że:

- oba liczniki podają dokładnie taką samą długość trasy, zgodną z Google Maps,
- mój licznik podaje sporo niższą (zazwyczaj o 2-3 km/h) średnią prędkość niż licznik koleżanki i mój telefon z włączonym GPS i automatycznymi pauzami,
- mój licznik podaje o wiele (np. 30 czy 60 min) dłuższy czas jazdy niż licznik koleżanki i telefon z GPS.

Wydaje mi się, że mój licznik po prostu nie wyłącza się podczas przerw (zazwyczaj na ekranie miga "0.0 m/s", nawet po kilku godzinach w miejscu - np. w pokoju). Dlaczego jednak licznik podaje inną średnią? Bo skoro długość trasy jest taka sama, to jedynym parametrem wpływającym na średnią prędkość jest czas jazdy. Jazdy, nie przerw...

Mam też pewne podejrzenia, że w podobnie idiotyczny sposób jest liczona średnia kadencja. Podczas jazdy ani razu nie widziałam wartości poniżej 90, zazwyczaj 95-110. Oczywiście chwilami nie pedałuję - np. podczas zjazdów. Średnia kadencja z ostatniej wycieczki to bodajże 87...

Czy oprogramowanie licznika jest naprawdę aż tak głupie, by wliczać do średniej zerowe wartości prędkości lub kadencji? :o Czy to ja coś źle zainstalowałam?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Głupi licznik - Sigma BC 16.12 STS
« 29 Maj 2015, 17:44 »
Z moich doświadczeń wynika, że liczniki bezprzewodowe wyraźnie wolniej reagują na zatrzymanie i przez to zaniżają średnią. Ten przypadek to chyba jednak przesada.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Maj 2015, 12:09 »
Jeśli dystans jest OK, średnia prędkość jest zaniżona a chwilowa kadencja zawyżona, to jedyną sensowną przyczyną wydaje się być źle działający (za wolno) zegar.
Gdyby problem było nieuwzględnianie przerw to chwilowa kadencja byłaby poprawna.

Rzuć okiem czy Ci się zegar nie spóźnia. Jeśli tak to masz wyjaśnienie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 30 Maj 2015, 12:31 »
o właśnie, sprawdź bateryjkę. W nówce też może być rozładowana (leżak).

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 30 Maj 2015, 13:23 »
Myślę, że chwilowa kadencja jest poprawna, a średnia zaniżona. Kręcę pedałami sporo szybciej niż większość mijanych rowerzystów czy moich znajomych.

Licznik przy postoju powinien pokazywać bodajże model i godzinę, u mnie najczęściej miga "0.0 km/h". Dopiero po lekkim obrocie kierownicy (nawet nie koła) licznik po chwili idzie spać. W instrukcji nie znalazłam ani słowa na ten temat.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Maj 2015, 16:41 »
Jeśli chwilowa jest OK, a zaniżona średnia to znaczyły że zegar działa dobrze, a przyczyną może być to o czym pisał Wilk, czyli nieprawidłowe wyznaczanie okresów postoju.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 30 Maj 2015, 16:56 »
Właśnie to podejrzewam i dlatego założyłam ten wątek. Nie wiem, czy to ja coś źle ustawiłam, czy licznik jest jakiś wadliwy.

Offline Mężczyzna dario

• Miasto: Sopot
  • Na forum od: 23.03.2014
Wygląda na to, że ma problem z zerem i podczas postoju zlicza jakąś mikro-wartość typu 0.001, która nie dość, że nie pozwala mu się uśpić to na dodatek wchodzi w średnią.
Może być wadliwy egzemplarz albo jakiś problem z poprawnym montażem.

Offline PABLO

• Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 20:28 PABLO »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....