Autor Wątek: jak wykręcić śrubę z urwaną główką  (Przeczytany 44958 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odkręciłam już  :D poszło dość gładko - dwie nakrętki dałam, tą wewnętrzną złapałam kluczem i wykręciłam całość bez dokręcania nakrętek. Pewnie dokręcając byłoby mniejsze ryzyko urwania śruby (?) ale szło na tyle gładko, że nie widziałam sensu nic zmieniać :)
Teraz kupię nowe śruby, powymieniam wszystkie na jednakowe i nasmaruję przy okazji.
Więc jedyne pytanie to czy smar do piast się nadaje do smarowania śrub. Mariusz napisał, że się nadaje - może ktoś jeszcze to potwierdzić? (nie żebym nie ufała, ale kilka odpowiedzi utwierdzi mnie w przekonaniu lub zaprzeczy :D )

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Nadaje :).

jendrzych

• Gość
Jeżeli masz tawot (łt43) - możesz użyć. Jeśli nie masz - kup smarowidło miedziowe (np. Anti Seize); likwiduje poślizg na gwincie i zapobiega zapiekaniu.
Smary grafitowe sprawią, że śruba sama będzie się odkręcać ze względu na duży poślizg na gwincie - ergo: nie używać w tym celu.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski

Offline Mężczyzna corsarz

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 03.03.2015
Spoko, nada się.
Nie dawaj dużo, odrobinkę...

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
widzę, że masz dużo fartu wykręcając upieprzoną śrubę. Smar miedziowy ponoć najlepszy. Wbrew pozorom nawet lakier od paznokci zapobiega zapieczeniu śrub. Najważniejsze żeby było "coś", nigdy na sucho.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Każde mazidło bédzie dobre. Chodzi o to by się gwinty nie utleniały.

Miedź i aluminium, to chyba mało fartowne połàczmało.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
widzę, że masz dużo fartu wykręcając upieprzoną śrubę.
Albo wybitne zdolności serwisowe  ;D haha
 ;)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
 :D
Tej opcji się trzymajmy!

Offline Mężczyzna routen

• Miasto: Dolina Złudzeń
  • Na forum od: 10.02.2014
Gdybym tylko takie problemy miał jak ten jasny gwint czy ciemna śrubka...
Na przyszłość delikatnie opukajcie delikwentkę młotkiem 250 g,napojcie naftą a jak ktoś dysponuje palnikiem o wąskim żądle to podgrzejcie.Część wystającą ze zniszczonym gwintem uchlastać gołym brzeszczotem o najdrobniejszej podziałce.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
Żeby nie zakładać znów wątku - jaki symbol mają odpowiednie do rowerów śrubki? M5? Bo byłam w sklepie i była tam masa śrubek, ale takie jak mi pasowały, to tylko po kilka w worku i w cenie ok 6 zł - chyba drogo dość?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Bagażniki, bidony M5. Bierz nierdzewki. Ja jeszcze lubię stosować podkładkę sprężynującą, chroni przed luzowaniem się gwintu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Czasami zdarzają się jeszcze M6 (np mocowanie lampki i błotnika do przedniego widelca) albo M4 (rzadko ale czasami przy bagażniku). Ale faktycznie najczęściej M5 i tych warto mieć jakąś śrubkę na zapas.

Offline Mężczyzna anghan

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 18.11.2013
    • Kwestia Szlaku
Odświeżę wątek i przy okazji spytam. Gdzie kupić dobrej jakości śrubki M4, M5, M6. Szukałem kiedyś w Castoramie, ale one są bardzo słabej jakości.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Allegro, ale w marketach też można kupić, szukaj pakowane po kilka sztuk nie luzem na wagę.
Oraz specjalistyczne sklepy np:
http://www.inoxa.pl/
http://www.nirostal.pl/
http://incop.pl/
http://www.hurtmet.pl/
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum