Autor Wątek: Połącznie Kraków-Węgry  (Przeczytany 2051 razy)

Offline Mężczyzna frankie

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.05.2015
Połącznie Kraków-Węgry
« 31 Maj 2015, 00:18 »
Cześć,
przegrzebałem internety, ale nie mogę znaleźć popularnego pociągu Kraków - Budapeszt przez Miszkolc, który kursowałby w sierpniu bieżącego roku. Czy ktoś zna alternatywne połączenie kolejowe/autobusowe, które dowiezie mnie do Miszkolca bądź na wschodnie Węgry z rowerem obładowanym sakwami, tak aby łatwo dostać się do Rumunii?

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 9 Cze 2015, 00:09 yoshko »

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
Odp: Połęcznie Kraków-Węgry
« 8 Cze 2015, 09:36 »
Znalazłeś coś? Jeśli tak podziel się, szukam połączenia do Rumunii a chciałbym uniknąć połączenia przez Ukrainę.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 8 Cze 2015, 09:57 »
Na szczęście zlikwidowali też pociąg 3miasto - Warszawa - Wiedeń/Budapeszt (znaczy pociąg jest, ale roweru nie przewieziesz)
:)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna frankie

• Na forum od: 20.05.2015
« 8 Cze 2015, 11:39 »
Jedyne informacje jakie znalazłem, są na stronie pkp i opcja przewiezienia roweru sprowadza się do około 5 przesiadek na trasie Katowice - Budapeszt, bo przy bezpośrednim połączeniu nie można zabrać roweru.

P.S.
Kiedy jedziesz do Rumunii?

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 8 Cze 2015, 21:05 »
Z Zakopanego do Miskolca można dojechać bez problemu w dwa dni. Jak Człowiek jest wytrenowany to można w jeden dzień. Część słowacka nawet przyjemna. Ruch niewielki.

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 8 Cze 2015, 23:45 »
Cześć,
przegrzebałem internety, ale nie mogę znaleźć popularnego pociągu Kraków - Budapeszt przez Miszkolc, który kursowałby w sierpniu bieżącego roku. Czy ktoś zna alternatywne połączenie kolejowe/autobusowe, które dowiezie mnie do Miszkolca bądź na wschodnie Węgry z rowerem obładowanym sakwami, tak aby łatwo dostać się do Rumunii?

Pociąg o którym piszesz zwał się Cracovia i nie jeździ już z 5 lat. Dojazd z Polski na Węgry komunikacją jest upierdliwy. Z Krakowa pociąg lub autobus do Muszyny, potem przejazd rowerem do miasta Lipany, stamtąd pociąg do Koszyc, znów przejazd rowerem do węgierskiego Hidasnemeti, pociąg do Miskolca, ewentualnie pociąg z Koszyc do Slovenskiego Novego Mesta, przejazd rowerem na Węgry i jazda w stronę Rumunii lub węgierskimi pociągami.

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 9 Cze 2015, 08:49 »
Bez przesady, z Lipany masz połączenie: link start

Średnie te połączenia, pozwolą przejechać 25km więcej pociągiem. W pierwszym przypadku mało atrakcyjna godzina wyjazdu z Lipanów + brak przewozu roweru w tym EC o 6.02 (trzeba by rozkrecać i pakować a nie każdy chce to robić), pozostałe połączenia z opcją autobusową i też trzeba liczyć na szczęście.
Na Słowacji jak nie można przewozić roweru autobusem to nie można. Przekonałem się o tym 2 tygodnie temu. Z powodu remontu torów na odcinku 15km był autobus zastępczy i nie ważne, że miałem bilet i że były dwa autobusy ze sporymi lukami bagażowymi, musiałem zakończyć podróż szybciej. Rowerów nie można było przewozić i koniec.

Odp: Połącznie Kraków-Węgry
« 9 Cze 2015, 09:09 »
P.S.
Kiedy jedziesz do Rumunii?

Planuje na początku sierpnia, max na 2 tygodnie. Priorytet TransAlpina i Fogaraska i w górę przez Sybin, Sigishore do Suceavy.
Pytałem o transport do Rumunii gdyż chciałbym jak najwięcej pojeździć po Rumunii.
Ktoś na forumrowerowym (org) oferował 2 miejsca w samochodzie z przewozem do/z Rumunii, z tym, że termin to chyba początek lipca.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 9 Cze 2015, 12:16 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 20:19 PABLO »

« 9 Cze 2015, 15:10 »
Może rzeczywiście twierdzenie, że nie chce przez Ukrainę jest nietrafne. Po prostu dzwoniłem do Przemyśla i w PKS-ie powiedzieli, że jak podjedzie za dużo chętnych (z rowerami) to wszystkich nie zabiorą,  wszystko zależy od kierowcy ............ i jego humorów.
Nie lubię po prostu takich zawiłych układów i nie chciałbym tracić w Przemyślu np. 2 dni.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 9 Cze 2015, 15:32 »
W Przemyślu możesz przekroczyć granicę w Medyce, podjechać do Mościsk (razem ze 12 km na rowerze, przejście granicy parę minut) i wsiąść w pociąg do Lwowa, tam przesiąść się na pociąg do Rachowa, Sołotwinowa albo Czerniowców. Dodatkowo przy obecnym kursie hrywny podróż przez Ukrainę będzie groszowa.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 9 Cze 2015, 19:13 »
W Przemyślu możesz przekroczyć granicę w Medyce, podjechać do Mościsk (razem ze 12 km na rowerze, przejście granicy parę minut) i wsiąść w pociąg do Lwowa, tam przesiąść się na pociąg do Rachowa, Sołotwinowa albo Czerniowców. Dodatkowo przy obecnym kursie hrywny podróż przez Ukrainę będzie groszowa.
Jeżeli chodzi o ceny to faktycznie bardzo tanio, ponieważ w zeszłym tygodniu jechaliśmy ze Lwowa do Truskawca zapłaciłem za siebie i rower w przeliczeniu 4,59zł to ok. 110km

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Adammo

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 10.09.2015
    • Wyprawy rowerowe po Europie
« 16 Wrz 2015, 12:00 »
Trochę po czasie, ale może komuś się przyda. Węgierski przewoźnik autobusowy, który zabiera rowery:
http://orangeways.com/pl/.
Jest trasa Kraków - Budapeszt 25 euro, a następnie Budapeszt - Rumunia 21 euro. Część połączeń jest skomunikowana (około 1h na przesiadkę). Na tej pierwszej trasie testowane parę razy. Za rower dopłata ~7 euro. Rowery w luku bagażowym, praktycznie zawsze jest miejsce, chyba że ma to być większa banda.
http://rowerami.com - Rowerem przez Świat!

Offline Mężczyzna Zing

• Na forum od: 30.01.2015
« 19 Wrz 2015, 13:55 »
Chyba lepszą opcją byłoby skorzystanie z LuxExpress (http://luxexpress.eu/pl), przynajmniej na trasę powrotną do Polski lub dojazd na Węgry z Warszawy. Żadnych dopłat za rower, a standardowa cena biletu do Krakowa to 62 zł (studencki 56). Niestety bagażnik nie jest zbyt duży, ale przy zgłoszeniu przewozu roweru/dwóch powinno być dobrze.

Cenowo absolutnie bezkonkurencyjny, pod względem ilości miejsca w środku oraz systemu rozrywki również.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum