Autor Wątek: Strona do planowania tras (OSM)  (Przeczytany 5837 razy)

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Odp: Strona do planowania tras (OSM)
« 19 Cze 2015, 14:50 »
Może inaczej postawmy sprawę: Co chcesz osiągnąć?
Napisałam to w pierwszym poście. Bardzo rzadko planuję krótkie wycieczki - jeśli są krótkie, to niepotrzebna mi mapa, bo trasę znam na pamięć. Bardzo często korzystam (a właściwie korzystałam do niedawna) z możliwości dodawania wielu tras na jednej mapie - przy planowaniu podróży rowerowej (np. drogi polecane przez innych na zielono, odradzane - na czerwono) czy przygotowywaniu mapki dla odwiedzających mnie znajomych (np. jak najprościej dojść ode mnie do różnych punktów orientacyjnych).

Dlaczego zależy mi na możliwości rysowania wielu tras na jednej mapie? Na etapie planowania podróży rowerowej wyszukuję interesujące mnie odcinki i punkty, zaznaczam je na mapie i dopiero pod koniec łączę to w całość. Bardziej niż szczegóły danego odcinka (profil wysokości itp.) interesuje mnie podgląd całej trasy. Zawsze mam też przygotowanych kilka wariantów trasy, w zależności od czasu. Dodatkowo czasem Google Maps po prostu nie widzi jakiejś drogi (np. w terenie), wtedy siłą rzeczy trzeba podzielić trasę na dwa odcinki i połączyć je linią prostą.

Google Maps obecnie umożliwia dodanie do 10 tras, w praktyce nawet mniej. Nie można jednak edytować koloru linii, z czego zawsze korzystałam. Na wielu blogach podróżniczych widziałam mapki z zaznaczonymi różnymi fragmentami trasy różnymi kolorami - np. przejechane rowerem na zielono, komunikacją publiczną na pomarańczowo, dopiero planowane - na niebiesko. Jakiego programu można do tego użyć?

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 20 Cze 2015, 00:27 »
Zobacz http://scribblemaps.com
To dość dziwne narzędzie ale może akurat Ci się przyda.

Do Twoich wymagań pasuje tylko Google ale może pora zmienić wymagania ;) Do prezentacji map na stronie www rzeczywiście jest dobry ale do planowania trasy? Powiedziałbym, że to jedno z gorszych narzędzi.

Żeby sensownie zaplanować trasę i tak lepiej polegać na mapach OpenStreetMap niż Google. Albo na serwisie, który pozwala użyć obydwu (np. RideWithGPS).

Nie wiem też jak potem taką trasę z wariantami i odnogami stosujesz w praktyce. Drukujesz mapę? Wgrywasz ślady do odbiornika? Używasz pliku cuesheetów?

Ja od kilku miesięcy planuję trasy wyłącznie w brouterze, ze względu na jego lekkość i prostotę obsługi. Potem, jeśli trzeba, wynikowe pliki gpx obrabiam w vikingu.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 20 Cze 2015, 10:38 »
Zobacz http://scribblemaps.com
To dość dziwne narzędzie ale może akurat Ci się przyda.
Wygląda fajnie, ale z tego, co widzę, nie ma opcji przyciągania do dróg, a tym samym liczenia odległości.

Brouter widziałam, ale nie o to mi chodzi. Moje trasy rzadko kiedy są "optymalne" jeśli chodzi o długość, przewyższenia czy nawierzchnię, nie na tym mi zależy.

Wiem, że mapy OSM są lepsze niż Google, dlatego też założyłam ten wątek :)

Jak stosuję w praktyce trasę z wariantami i odnogami? Na wszelki wypadek zapisuję ją sobie w telefonie lub drukuję. Zazwyczaj jednak w chwili wyjazdu znam już trasę na pamięć - właśnie dzięki temu, że spędziłam tyle czasu planując te wszystkie warianty. Mając każdy odcinek na osobnej mapce bardzo trudno byłoby mi złożyć to wszystko w całość w pamięci. Narzędzie jest mi więc potrzebne głównie do planowania, nie podczas samego wyjazdu.

Jako ciekawostkę dodam, że przed wyjazdem zawsze wysyłam link do trasy tacie, który bardzo ekscytuje się moimi podróżami (w sumie cała rodzina, ale on chyba najbardziej). W efekcie nie tylko ja, ale i mój tata zna zazwyczaj całą trasę na pamięć zanim jeszcze gdziekolwiek wyjadę. Czasem w trakcie wyjazdu dostaję od niego wiadomość, że może w tym miejscu skręciłabym tu i tu, bo wyszukał tam coś ciekawego, albo że ten i ten odcinek lepiej podjechać autobusem, bo to bardzo ruchliwa droga, odjazdy są o tej i tej godzinie :)

Offline świstasiek

• Miasto: Warszawa-Gocław
  • Na forum od: 30.07.2009
« 20 Cze 2015, 12:30 »
W wersji bezpłatnej można edytować tylko trasę wyrysowaną (łatwo, bez klikania). Nie da się edytować wgranego śladu.
Da się. Robisz "upload" śladu, potem "copy to my routes" i dalej "Edit my copy". Sam z tego korzystam gdy tworzę trasę na bazie śladów innych cyklistów.

Niestety zaawansowane funkcje edycji, np. kilka tras na jednej mapie, są płatne http://ridewithgps.com/help/advanced-planning-and-editing

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 22 Cze 2015, 17:46 »
a się. Robisz "upload" śladu, potem "copy to my routes" i dalej "Edit my copy". Sam z tego korzystam gdy tworzę trasę na bazie śladów innych cyklistów.

Nie wiedziałem, dzięki! :)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 22 Cze 2015, 19:36 »
Po uploadzie nie musisz klikać "copy to my routes". Samo automatycznie przeniesie trasę do odpowiedniej zakładki.

Offline świstasiek

« 22 Cze 2015, 23:54 »
Po uploadzie nie musisz klikać "copy to my routes". Samo automatycznie przeniesie trasę do odpowiedniej zakładki.
U mnie po załadowaniu pliku GPX czy FIT ślad ląduje w zakładce "Rides", nie "Routes", a tylko tam mogę ją modyfikować pod siebie

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 23 Cze 2015, 01:53 »
może jest to zależne od długości śladu? wrzucałem wczoraj trasę 3k km i od razu wylądowało w routes

Offline świstasiek

« 23 Cze 2015, 07:56 »
może jest to zależne od długości śladu? wrzucałem wczoraj trasę 3k km i od razu wylądowało w routes
Wygląda na to że to czy plik GPX trafi do "Routes" czy "Rides" zależy od tego co ten GPX zawiera. Jak importuję ślad zarejestrowany w urządzeniu GPS to umieszczany jest w "Rides", a jak zaplanowaną trasę (np. na wyeksportowaną ze strony Ride With GPS) to w "Routes". Chyba chodzi o czas zapisany w śladzie GPS przy każdym trakpoincie. Może też ma znaczenie obecność kadencji, temperatury czy tętna.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 23 Cze 2015, 12:23 »
Dobry trop. Ja przenosiłem .gpx'a wygenerowanego z innych map online.
W każdym razie nie ma to większego znaczenia skoro wiemy jak przenieść trasę do odpowiedniej zakładki ;-)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 5 Maj 2018, 08:07 »
Wie ktoś, czy coś ruszyło w tym temacie od czerwca 2015? Dla przypomnienia, chodzi mi o narzędzie umożliwiające planowanie tras, spełniające następujące wymagania:

1) możliwość rysowania kilku(nastu) odcinków na jednej mapie
2) możliwość dodawania punktów (POI)
3) podkład OSM
4) przyciąganie do dróg/szlaków lub rysowanie prostych linii
5) liczenie odległości + profil wysokości
6) możliwość łatwej edycji zapisanych lub dopiero co narysowanych tras
7) eksport do pliku gps (nie wiem jak to działa w przypadku kilku odcinków)

Jedyne dwa narzędzia, o jakich wiem, to Google Maps (bez OSM) i RideWithGPS (tylko z płatną subskrypcją). Jeśli ktoś wie o czymś lepszym, będę wdzięczna za podpowiedź.

Offline climbus

• Miasto: Białystok
  • Na forum od: 03.05.2011
« 5 Maj 2018, 09:18 »
Ja używam https://www.komoot.com/.

Można wybrać typ roweru: szosa, grawel, góral itp.

Pokazuje statystyki nawierzchni itp.

Czasem prowadzi po drogach, których nie ma ale ogólnie jest ok.

Offline Mężczyzna yoohas

• Alive! - Live on the bike!
  • Miasto: Kwidzyn
  • Na forum od: 31.03.2014
« 24 Maj 2018, 22:46 »
Ja z kolei od kilku lat używam i gorąco polecam http://brouter.de/brouter-web/

Bardzo fajna stronka do planowania tras, nie tylko na rower, ale i na kolej czy kajakiem po rzekach ;)
Daje możliwość wyboru profilu, pod który wybierane są rodzaje dróg (od najszybszych do najbezpieczniejszych, szybkich i trekkingowych, od torów po rzeki...).

Planowanie trasy polega na klikaniu w kolejne punkty trasy na mapie. Ciekawą opcją jest zaznaczenie (okręgiem) terenu, który chcemy ominąć. Okrąg można przesuwać.

Na bieżąco obliczane są odległości, przewyższenia i pokazany graficzny profil trasy.

Dostępnych jest kilka warstw, w tym OSM (polecam terenową OpenTopoMap). Dla krajów z nazwami w cyrylicy polecam OSM.de - będą nazwy po niemiecku, ale łatwiejsze do odczytania ;)

Możliwy jest też eksport trasy do różnych formatów (np. .gpx, .kml), można też wygenerować link do mapy z trasą (w dolnym prawym rogu kliknąć w Permalink i skopiować adres) i później sobie do niego powrócić celem edycji, która jest bardzo prosta (przeciąganie dowolnego punktu trasy).

Nie da się jedynie zrobić tras dla kilku odcinków, mających inne początki i końce, musiałbyś sobie zrobić to w kilku otwartych oknach.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
« 25 Maj 2018, 04:34 »
Brouter znam - odpada, bo nie ma głównej opcji, na której mi zależy, czyli możliwości rysowania wielu tras/odcinków na jednej mapie.
Brouter jest dobry, jeśli ktoś chce dojechać z punktu A i B i chciałby, żeby program wybrał za niego trasę. Moim zdaniem jest to fajna opcja, ale tylko na wycieczki - przed wyprawą wolę ułożyć sobie trasę sama.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum