Autor Wątek: Szlak kolorowych Cerkwii na Podlasiu  (Przeczytany 2711 razy)

Paolo

• Gość
Szlak kolorowych Cerkwii na Podlasiu
« 15 Paź 2006, 11:33 »
Chciałbym opisać dziś wycieczkę, którą odbyłem podczas miesięcznej wyprawy z plecakiem po wschodzie Polski. W sobotę 9 wrześnie zatrzymałem się na weekend w Białowieży. Następnego dnia wypożyczyłem rower i pojechałem trasą "Kolorowych Cerkwi". Niedziela była bardzo piękna. Słońce, dośc dobre samopoczucie oraz nieopisane zapachy, które towarzyszyły mi podczas jazdy w lesie oraz po łąkach sprawiły, iż mam ogromną radośc z odbytej podróży. Rower bez przerzutek, damka z giętą kierownicą. Zwiedziłem kilka bardzo małych wioseczek, gdzie zaledwie kilka domów dawało orientacyjne sygnały, że dojechaliśmy do kolejnej wioseczki. W czasie podróży dane mi było mijać zapomniane cmentarze, rogatki, kościoły oraz stare budynki z wczesnych lat XX wieku. Pętla liczyła 120 km, a brak przerzutek nie był kompletnie żadnym problemem.
Dzień był wspaniały i niewiele ma sie takich dni w roku a nawet życiu, kiedy czujemy, że to było naprawdę wspaniałe przeżycie !
Pozdrawiam
Paolo

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 15 Paź 2006, 13:22 »
ach, zazdroszcze tego klimaciku :)

Iwona

• Gość
Cudo traska Paolo!
« 26 Paź 2006, 08:58 »
Cudo traska, jak tylko rzuci mnie na wschód, skorzystam z Twoich propozycji objechania tych wioseczek, podoba mi się, że dla Ciebie, rower to nie powód do demonstrowania nowinek technicznych, ale przede wszystkim możliwość złapania wiatru we włosy( jeśli je masz :lol: ) i poczucia smaczku wolności.

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
« 6 Wrz 2007, 09:02 »
O to jest to, co mi się marzy, ściana wschodnia. Czy ten szlak "kolorowych cerkwi" to Twoje określenie, czy też oficjalna nazwa trasy? A swoją drogą będąc "nowy" w temacie po bardzo długiej przerwie widzę, że momentami rowerzystów dotyka syndrom stoku narciarskiego czyli nie ważne jak i gdzie ale ważne na czym ;-) włącznie z tym że istotne jest z jakiej firmy są śrubki w siodełku ;-).

Paolo

• Gość
« 8 Wrz 2007, 17:52 »
Cześć...

Nazwa wycieczki ( a zarazem szlaku) jest wymyślona przez moją osobę.
Przebywałem 4 dni w Hajnówce ( podczas autostopowej podrózy po wschodzie Polski) i w dzień niedzielny wypożyczyłem rower i według delikatnych szkiców na mapie oraz podpowiedzi przewodnika u którego wynajmowałem rower.. pojechałem. Jechałem zaglądając na mapę i zegar i tak wygladało planowanie jazdy do następnej miejscowości.
Wschód jest pełen Cerkwii.. Ślicznych i otwrtych. Nawet nie planuj. Kup dobrą mapę z zaznaczonymi cerkwiami i zabytkami i Jedź... Tak będzie wspaniale.

Pozdrawiam
Paolo

Offline Jarek P.

• Miasto: Bochnia-Nowy Wiśnicz
  • Na forum od: 05.09.2007
« 10 Wrz 2007, 14:11 »
Dzięki Paolo :-)

borekd

• Gość
« 17 Wrz 2008, 17:50 »
Witam! Przepraszam za odkop z góry ;)

Też polecam te okolice, sam jechałem przez te tereny w tym roku, 620 km w 6 dni. Od Suwałk do Zamościa, też więkoszość przez te małe wioski.
Poza cerkwiami (których jest tam od zatrzęsienia) warto też zobaczyć dwa meczety! W Bohonikach i Kruszynianach.
Jeśli ktoś bylby zainteresowany tymi terenami i miał jakieś pytania, to zapraszam na PW lub mail (borekd@gmail.com) albo w temacie :)

pozdrawiam

Tagi: podlaskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum