Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
23 Lis 2024, 11:22
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Odzież i obuwie rowerowe
»
Ubranie na pustynie
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Ubranie na pustynie (Przeczytany 2604 razy)
Rolf
Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
Na forum od: 12.07.2011
Ubranie na pustynie
«
3 Cze 2015, 22:22 »
Hej, mam pytanko - wybieram się latem do Turcji, Iranu i innych takich - i zastanawiam się, "co ja na siebie włożę"
Ze względów dermatologicznych - aby uniknąć poparzeń, raka skóry czy bielactwa - myślę o tym, aby w miarę osłonić ciało. Tylko jak?
Koszulka - wyczytałem dobre opinie o lnianych - np Kwark Sardynia 100% len, albo fifti/fifti z wełną merino - macie jakieś doświadczenia z tego typu dzianinami? Akurat jest w niezłej promocji.
Czy macie lepsze pomysły?
Spodenki - długie albo 3/4? A najlepiej rozpinane nogawki? Tylko gdzie znajdę coś, co będzie a) bardzo, bardzo lekkie i przewiewne, oraz b) wygodne na rower (czyli wąskie z dołu i bez szwów na tyłku) - może macie jakieś sprawdzone (i nie kosztujące Bóg jeden wie ile) modele?
Kapelusz - chyba lepiej osłoni kark przed słońcem niż kask? Tylko - jaki wybrać, aby mi go z głowy nie zwiewało i był przewiewny? Z kolei kask niedawno uratował mi głowę... Ciężki wybór
rafalb
Miasto: Łuków/ Gdynia
Na forum od: 26.03.2008
Odp: Ubranie na pustynie
«
3 Cze 2015, 23:34 »
Myślę, że na początek możesz spojrzeć do Pana Łukasza:)
http://www.lukaszsupergan.com/wedrowanie-w-goracym-klimacie/
www.wciazwdrodze.blogspot.com
Rolf
«
3 Cze 2015, 23:53 »
Tak tak, to już widziałem, ale dzięki za linka
Jednak opinię forumowiczów też chciałbym znać
rodert
Miasto: Wrocław
Na forum od: 06.07.2011
«
4 Cze 2015, 00:33 »
Koszula lniana, dobrze chłonie pot i szybko wysycha, ale już po tygodniu noszenia wygląda dosłownie jak szmata. I nie dlatego że len się gniecie, ale dlatego że bardzo łapie wszelki kurz i pył, który połączony z potem daje teki efekt.
Od lnu lepsza jest bawełna merceryzowana, lepiej odprowadza pot i szybciej wysycha. Samo płukanie dość skutecznie przywraca jej wygląd. Mogę polecić koszulki polo z bawełny merceryzowanej, z kołnierzykiem i długim rękawem. Raz że elegancko, dwa kołnierzyk stawiam pionowo i skutecznie chroni kark. W upałach koszula z bawełny merceryzowanej dawała mi zdecydowanie większy komfort niż lniana.
Kapelusz, rondo musi być jednocześnie na tyle duże aby chronić przed słońcem, jak i sztywne, aby wiatr go nie podwiewał. Kapelusz dobrze przylegający na obwodzie chłonie pot, szczególnie ten spływający z czoła i zalewający oczy. Np.
Arpenaz 100
Zabrałbym też pełne rękawiczki. Np.
Forclaz 100
. Dość szybko się przecierają, ale są przewiewne i skutecznie odprowadzają pot.
Rolf
«
4 Cze 2015, 11:51 »
Nie no, po tygodniu to przecież można wyprać, sakwa + mydełko i jest fajne pranie
Bawełna merceryzowana - pierwsze słyszę. Gdzie coś takiego można dostać? Czy w ogóle szyte są z niej ubrania turystyczne?
rodert
Miasto: Wrocław
Na forum od: 06.07.2011
«
4 Cze 2015, 22:05 »
W dobrej cenie można dostać w dobrych sklepach lumpeksowych.
Dostępna jest głównie w sklepach z męską odzieżą, im bardziej markowy sklep tym większe szanse na znalezienie, ale cena już jest inna. I na portalu aukcyjnym.
Koszulka wygląda np. tak:
polo-climber
Rolf
«
4 Cze 2015, 22:42 »
Na allegro ani widu, ani słychu... A 300 zł to trochę dużo jak dla mnie
emes
i tak nie dojedzie
Miasto:
Na forum od: 09.06.2010
«
5 Cze 2015, 03:36 »
Co do spodni, to ja od dawien dawna chodzę, jeżdżę i siedzę w tanich poliestrowych bojówkach z Decathlonu (50-70zł). Są cienkie, lekkie, wytrzymałe, szybko schną i nie łapią brudu. Najlepiej wybierz jakieś jasne, żeby nie grzały i z gumką-ściągaczem na nogawkach, co zabezpieczy je przed wkręceniem w zębatki.
Może jestem dziwny, ale w takich spodniach jeździłem i łaziłem wszędzie, również w śnieg i bez żadnych dodatków służyły one mojej dolnej połowie ciała w zakresie temperatur od -5 do +40°C. Głównie dlatego, że noszę luźne, co zawsze tworzy ochronną warstwę izolującego powietrza
Przy ostrzejszych mrozach dokładam cienkie kalesony.
Tego typu spodnie są tak uniwersalne, że inną opcję rozpatruję tylko jak mam być w miarę elegancki
http://north-south.info
Rolf
«
5 Cze 2015, 12:46 »
Chyba faktycznie się w coś takiego zaopatrzę. A może co do koszulki jakieś rady Emes?
Czy zjechałeś całą Afrykę w krótkim rękawku, jak było ciepło?
emes
i tak nie dojedzie
Miasto:
Na forum od: 09.06.2010
«
5 Cze 2015, 13:02 »
Tak, w krótkim rękawie. To może nie jest najlepszy wybór ze wzlędu na skórę, ale po prostu nie przepadam za koszulami. Oczywiście do jazdy tylko syntetyki. Natomiast miło mieć jakąś bawełnę w zapasie na czas gdy się nie jedzie.
Odnośnie spodni jeszcze, to sporą część drogi przejechałem też w sportowych spodenkach za kolano, ale to głównie z powodu końca żywota długich spodni i nikłego wyboru w sklepach. Ze spodniami w upale jest prosto — im cieńsze tym lepsze. Długość jest drugorzędna.
Aha, co do nakrycia głowy, to polecam kapelusz. Chroni nos i uszy, czyli elementy najbardziej parzone słońcem. Warto tylko, by miał w miarę sztywne rondo bo inaczej przy wietrze lub szybszej jeździe będzie mało pomocne albo nawet niebezpieczne (jak się zagnie w dół i zasłoni oczy).
Jeśli nie kapelusz, to arafatka. Wilgotna i zarzucona luźno na głowę i ramiona daje poczucie jakbyś z pustni wszedł do lodówki. Poza tym ma milion zastosowań, jak każda chusta.
http://north-south.info
rufiano
Miasto:
Na forum od: 03.02.2014
«
5 Cze 2015, 13:17 »
http://www.ceneria.pl/Spodnie_Cruz_Convertible_MARMOT,21916,33,0,0,P,porownaj.html
są ok,ja jestem zadowolony i
http://s-nikiel-mojegory.pl/sprzet/opisy/karrimor.mosquito/koszula.karrimor.index.html#.VXGE8s_tmko
też polecam
wytumaje
Miasto: Bognor Regis
Na forum od: 01.04.2013
«
24 Cze 2015, 13:53 »
Obecnie śmigam po Turcji w spodniach bawełnianych typu "alladynki" kupionych na grand bazarze w Istambule. Superprzewiewne, wygodne i fajnie wyglądają. Krok sięga co prawda do kolan, ale nie przeszkadza to w jeździe. Miałem również lnianą koszulkę kwarka z krótkim rękawem, ale skończyła swój żywot. Mocne słońce i pot sprawiły, że po tygodniu wyglądała jak namoczona w wybielaczu, więc wizualnie nienajlepiej, ale przyznać trzeba, że była to jedna z najlepszych koszulek na upale dni.
Jakby nie bolało, to by każdy chciał.
Psotnik
Miasto: Niestety W-wa
Na forum od: 10.07.2012
«
24 Cze 2015, 15:35 »
Nie każdemu ,,fason'' podejdzie;-), ale cenowo i jakościowo jest to jakaś alternatywa.
http://allegro.pl/bluza-koszula-termoaktywna-desert-ubacs-r96-m-i5453432313.html
U tego samego sprzedawcy.
http://allegro.pl/spodnie-pustynne-dpm-desert-100-bawelna-85-84-100-i5442303758.html
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.
Rolf
«
24 Cze 2015, 16:09 »
Bluza wygląda naprawdę solidnie (tzn. jakby w niej miało być za ciepło
), ale faktycznie brzydka
Spodnie fajne, jak nie znajdę nic innego to może się skuszę, aczkolwiek nie jestem fanem bawełny.
Elwood
Gość
«
25 Cze 2015, 16:47 »
Przede wszystkim do tych krajów (regiony przygraniczne - szczególnie) nie brałbym niczego w barwach militarnych (maskujących).
Drukuj
Strony: [
1
]
2
Następna >>
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież