Autor Wątek: Wschodni Szlak Rowerowy - czy nie będzie problemu z noclegami w lipcu?  (Przeczytany 1064 razy)

Offline Mężczyzna Waldic

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 23.01.2010
BTW którędy najlepiej pojechać z sakwami z Krynicy Morskiej do Elbląga?
Wczoraj i dzisiaj to ćwiczyłem :) . Trasy przez Stegnę nie polecam, wąska droga, masa samochodów. Da się, ale przyjemność żadna. Jak wybierzesz ten wariant, to w Tujsku jedź na Marzęcino. Można statkiem z Krynicy do Tolkmicka i stamtąd masz 25 km do Elbląga (albo od razu na Frombork na GreenVelo, ale tu radzę jechać szosą, a nie tak jak pokazuje szlak, bo z sakwami to póki co można nie przejechać). Statek pływa parę razy dziennie http://www.tramwajwodny.com.pl/zalewwislany/rozklad.html
Co do pytania o agro, to na północnym odcinku GreenVelo jest z tym problem. Trzeba mocno poszukać, to nie są Mazury, gdzie w każdej wsi masz parę czy paręnaście gospodarstw agroturystycznych. Nie wiem jakie odcinki dzienne wchodzą w rachubę, ale radziłbym najpierw zerknąć w sieci, gdzie taki potencjalny nocleg można znaleźć.

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
Czy w tych schroniskach młodzieżowych jest łóżko z pościelą,
Tak.

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Odpowiadam na pytania po ostanich 2 tygodniach doświadczeń.
Wszelkie schroniska: praktycznie pustki, warto wcześniej dzwonić, bo sekretariaty pracują do 14-15, a później ktoś musi specjalnie przyjść i dać klucze.

Agroturystyki - praktycznie bez problemu, 2x podjechałem pod dom, 6x dzwoniłem wczesnym popołudniem. Tylko raz w jednym miejscu nie było miejsc.
Ogółem bez problemu można znaleźć nocleg.

Wschodnia granica nie jest popularna wśród turystów i ludzie czekają na nas z otwartymi ramionami, nawet na 1 noc. Ceny za 1 noc 30-50 zł w zależności od miejsca. Schroniska ~10-12 zł bez pościeli, pościel + 8 zł. W schronisku w Kodeniu nie było prysznicy, tylko umywalki.

Moim zdaniem na agroturystyki warto dzwonić z rana, około południa i pytać czy jest miejsce i ew. zamawiać obiadokolację/śniadanie (tak robiłem). Podjeżdżając wieczorem pod agro i pytając o nocleg, zazwyczaj nie było możliwości obiadokolacji.
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna Cieciek

• Użytkownik forum
  • Miasto: okolice Poznania
  • Na forum od: 16.01.2012
Necik, ale po co od razu schroniska? Jechałem tamtędy w lipcu 2012 r., nie miałem żadnej rezerwacji i nigdy nie było problemu ze znalezieniem jakiejś wolnej agroturystki u miłej babci za 10-15 zł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum