Autor Wątek: Damskie spodenki rowerowe na długie dystanse.  (Przeczytany 4323 razy)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Staram się uświadomić, że wygoda nie nie zależy od ceny i marki, tylko od dopasowania. Wywalenie 500 zł na siodło nie daje żadnej gwarancji wygody, większą szansę na powodzenie daje już kupienie kilku losowo wybranych w niższych cenach ;)

:) Filozofia kompletowania sprzętu przez Worka wyłożona bezbłędnie (i wszystkie 10 siodełek na aliexpress)  :) :) :) A tak na poważnie to ja się zgadzam z Workiem, z tym że tanie siodełko się może szybciej rozlecieć (przetrzeć np.). Ja używałem siodełka z Gianta Sedony (takiego z przed dobrych kilku lat, niestety nie jestem w stanie znaleźć, w kązdy razie takie najprostsze gianta z wcięciem i biało-szarym obszyciem z tyłu) i było idealne (jechałem na nim dojazd na Zlot w Łękuku- 4 dni po 160-180 km, trasy po 200 km, jedną ponad 300km).

Do tego stopnia że teraz poluję na takie same. Swoje zniszczyłem przez własną głupotę, bo złamałem jedną "płozę"? (nie wiem jak to się fachowo nazywa) do montażu. Podnosiłem obciążony rower za siodełko. Przy czym jest to sprawa indywidualna, do tej geometrii jaką ma Surly LHT, czyli po pierwszej generującej specyficzną pozycję i dość wyprostowaną, takie siodła bardzo często pasują (czyli szerokie, turystyczne). Jednak dużo użytkowników Surly ma Brooks-y  i chyba sobie chwalą.

W rowerze szosowym, jakimkolwiek o długiej ramie i sportowej geometrii mogło by się nie sprawdzić siodełko od Sedony (zresztą to fakt bo próbowałem kiedyś się nie da). Mówienie, że Brooks na pewno będzie dobry jeszcze (najprawdopodobniej) nie wiedząc jaki pytająca ma rower, to niestety ale jest pisanie bzdur...

Jeśli chodzi o odzież to bardzo dobrej jakości spodenki robi Attiq. Możesz sobie zobaczyć, wspominam bo to jest jednak mało znana firma a warto rozważyć.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Drogie siodła są lekkie i szybko się łamią (w dwóch połamałem korpus). To jest powód wyboru tańszego :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
A jakieś kobitki się wypowiedzą? Liczę na Kota :)

U mnie wkładka w spodenkach nie ma większego znaczenia. Mam spodenki zarówno z beznadziejnymi, jak i ze świetnymi wkładkami. Mogę jeździć i w jednych i w drugich. Niektóre spodenki mam dobrze dopasowane (jak te z BBT), inne ciągle mi spadają (różowe Rogelli). Zauważam oczywiście różnice w wygodzie, ale nie powoduje to żadnych dolegliwości bólowych. Mogę też jeździć w spodenkach bez wkładki (choć na dziurawych drogach przy dłuższej trasie jest to średnio przyjemne). Praktycznie zawsze pod sopdenki ubieram jeszcze sportowe gacie.  Otarć skóry w miejscu styku z siodłem nie miewam.
Jedyne czego nienawidzę - to jazda z mokrą od deszczu wkładką (mam potem problemy z pęcherzem). Ponoć już są dostępne spodenki z wkładkami niewrażliwymi na deszcz i to pewnie jest świetne. Taką wkladkę widziałam na żywo we wrześniu zeszłego roku.

Dużo ważniejsze od spodenek jest dobrze dobrane siodło (szerokość, twardość, dziura lub jej brak) i jego właściwe ustawienie. Kilka siodeł przetestowałam i wiem, że nie każde siodło do każdego tyłka pasuje (mam w domu jednego "dupogniota" którego nie dało się do mnie żadną miarą dopasować).
Moje siodło chyba widziałaś - twarde, lekkie, z dużą dziurą w środku. Jak dla mnie ta dziura jest właśnie bardzo ważna i na długą trasę albo trasę po górach na siodle bez dziury bym nie odważyła się pojechać. Siodło mam ustawione tak, że jego nos lekko opada w dół, co do wysunięcia przód/tył - jest ono standardowe - zgodne z wytycznymi ustawienia wysunięcia, które można znaleźć w necie.
« Ostatnia zmiana: 9 Cze 2015, 09:02 Kot »
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Dzięki wielkie za wszelkie odpowiedzi. Siodełka na razie nie chcę zmieniać ponieważ i tak chcę kupić spodenki na zmianę. Przy okazji potrzeby zakupu gaci pomyslalam nad lepszą wkładką, tak przy okazji. Na temat doboru siodełek sporo się naczytalam. Jeżeli bym zmieniała to na takie z dziurą właśnie. Moje siodełko może i jest kiepskie, jak i cały rower ale da się na tym spokojnie śmigać bo mam dobrze ustawione pod swoje 4 litery.

Marzenka, może byś mi pożyczyła to siodło z piwnicy, jak by było lepsze i mi pasowało to byś się pozbyła klamota ;)

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Kobieta Kot

Ale to tego "dupogniota" chcesz testować? ;D
www.kot.bikestats.pl

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
@starszapani W ogóle ich nie słuchaj, na niczym się nie znają.
Zrób tak:
1. Kupujesz spódniczkę http://www.decathlon.pl/spodniczka-na-rower-damska-szara-id_8328530.html (akurat ładna promocja!)
2. Robisz sobie zdjęcie
3. Wrzucasz na forum
4. Wszyscy są zadowoleni!

Offline Kobieta Kot

Ale "dupogniot" cały czas jest do wypożyczenia :D.

Starsza - patrząc na spodenki zwróć uwagę, by wkładka była porządnie wszyta i by szwy nie były jakieś wrednie wystające. Sama wkładka powinna być sprężysta i profilowana (nie bierz męskiej, bierz damską). Popatrz też jak spodenki wypadają w pasie - dla mnie szelki to z automatu dyskwalifikacja spodenek (jak tu pójść w krzaki na sikustopa bez prawie całkowitego rozebrania się?), lepsze też są te z gumką niż z elastycznym pasem (z pasem zjeżdżają). Gumka - żeby nie uciskała - mam jedne długie spodnie Vezuvio (nieocieplane), fajne by były te spodnie, ale gumkę mają koszmarnie ciasną - dlatego prawie ich nie noszę.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
cały ostatni wyjazd jechałem na siodełku z dobrze widocznym napisem "Lady", pewnie także Maraton Podróżnika na nim pojadę
Panie, toż to (tfu) gender!  ;D

Marek

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
@starszapani W ogóle ich nie słuchaj, na niczym się nie znają.
Zrób tak:
1. Kupujesz spódniczkę [...] Wszyscy są zadowoleni!
Nie radzę kupować, mam spódniczkę z innej firmy, pod spodem oczywiście dedykowane-dopinane spodenki z wkładką  ;)  to się nadaje jedynie na lansik, ta szmatka jest zbyteczna, bo podczas jazdy miota się i mnie wk() denerwuje  ;D

Dobre spodenki + dopasowane siodełko = para nie do zdarcia
Ja od kilku lat jeżdżę w szmatkach Biemme, dla mnie najlepsze.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
Nie radzę kupować, mam spódniczkę z innej firmy, pod spodem oczywiście dedykowane-dopinane spodenki z wkładką  ;)

Ale taki zestaw męski, gdzie pod spodem jest sam coolmax a na to się wpina szorty cywilne tez się nie sprawdza  :P Lepiej kupić krótkie spodenki rowerowe i na to spódniczkę do tenisa np., ale to jest trochę bez sensu w sumie. :P

Offline Kobieta mzewa

• Moutain Flyer
  • Miasto: Kędzierzyn-Koźle
  • Na forum od: 29.07.2014
    • moje forum miejskie
  zestaw męski, gdzie pod spodem jest sam coolmax a na to się wpina szorty cywilne tez się nie sprawdza  :P (...)

Jak ktoś ma lęki przed "lajkrą" to takie szorty/rybaczki, z dopinanymi pod spód są jedynym wyjściem, a w takim np. DH w obcisłych się nie jeździ  ;) bo to "fopa"!
A w spódniczce najgorsze jest to, że przy wmordewindzie ma się ją cały czas na brzuchu.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
DH w obcisłych się nie jeździ   bo to "fopa"!
w DH kontakt tyłka z siodełkiem nie jest zbyt namiętny :D

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum