Autor Wątek: Maseczka pyłowa  (Przeczytany 1134 razy)

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
Maseczka pyłowa
« 6 Cze 2015, 23:06 »
Hej.

Ostatnio na drodze rowerowej minąłem się z kolesiem w wielkiej neoprenowej masce przeciwpyłowej. Przyznam nieco mnie zdzwiwił, bo nigdy czegoś podobnego nie widziałem. Później przypadkie w radiu wysłuchałem wywiadu z jakąś specjalistką od tego i owego, która mówiła o normach zanieczyszczenia powietrza, maseczkach itd. W Polsce te normy są ustawione na poziomie, na którym np. w Paryżu ogłoszono by klęskę żywiołową.
Więc być może nasze miasta są poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia. Astma, alergie etc. szerzą się.

Czy maseczka, to chwyt marketingowy, wymysł zgniłego zachodu, czy rodząca się nowa moda?
Czy w lato w takiej maseczce twarz się nie ugotuje? W sumie na zimę to byłby całkiem niezły patent, zamiast zwykłej neoprenowej maski :P
Jednak luksusy kosztują. Koszty najtańszych masek są całkiem racjonalne (50-100zł) ale już utrzumanie maski kosztuje kilkanaście zł za 60 godzin jazdy. Czy teraz będą nas straszyć chorobami z brudnego powietrza i wyciągać kasę maseczkami?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: Maseczka pyłowa
« 6 Cze 2015, 23:19 »
I tak wszyscy umrzemy.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 6 Cze 2015, 23:27 »
Ale możemy umrzeć ze zdrowymi płucami ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 7 Cze 2015, 00:50 »
Przejedź się z taką maseczką chociaż 10 minut to zobaczysz jak idiotyczny jest to pomysł.

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
« 7 Cze 2015, 06:21 »
Może mijałeš jakiegoś superalergika.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

• Wyprawy młodej pary
« 7 Cze 2015, 07:49 »
Ba. Koleś wyglądał na typ sportowca i mnknął stosunkowo szybko. Są słono kosztujące maski, przystosowane wydajnością oddychania do uprawiania sportów.

Offline Mężczyzna Karbon

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 11.02.2013
« 7 Cze 2015, 11:54 »
Czy maseczka, to chwyt marketingowy, wymysł zgniłego zachodu, czy rodząca się nowa moda?

Wczoraj trafiłem na taką opinię wideo:

W komentarzach pod filmem różne punkty widzenia. ;)

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
« 7 Cze 2015, 12:42 »
Ba. Koleś wyglądał na typ sportowca i mnknął stosunkowo szybko. Są słono kosztujące maski, przystosowane wydajnością oddychania do uprawiania sportów.

Być może była to maseczka o całkiem innym zastosowaniu. Niedawno widziałem u siebie w firmie gościa na siłowni w takiej maseczce. Ćwiczy jakieś sporty walki i trening w takiej masce ponoć poprawia wydolność organizmu, lub coś w ten deseń. Wyglądał jak czarny charakter z jednego z filmów o Batmanie.
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 7 Cze 2015, 13:37 »
A nie było to czasami urządzenie do treningu mięśni oddechowych podnoszące parametry wydolnościowe płuc / przepony?  :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

• Wyprawy młodej pary
« 7 Cze 2015, 13:43 »
W sumie maseczka przeciwpyłowa, nawet najdroższa, zawsze będzie stawiała jakiś opór :P
Karbon - dzięki za link

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 7 Cze 2015, 16:14 »
Jesli chodzi o pyly to w wielu miejscach w Polsce sa przekroczenia PM 10, mozna sprawdzic zeszloroczne raporty WIOS w swoim wojewodztwie. Slyszalam ze w internecie mozna sprawdzic alerty o przekroczeniach w dan dniu, chyba tez na stronach WIOS. Najwiekszym wrogiem jest frakcja PM 2,5 o srednicy 2,5 mikrometra. Z tego co widze producenci tanich maseczek nie chwala sie co do srednic wylapywanych czastek. Przed chwila zauwazylam taka za 36zl i bylo napisane ze wylapuje do 5 mikrometrow. Ja natomast mysle ze jesli chodzi o skuteczne wylapywane czasteczek najepiej by bylo zrobic sobie maseczke z materialu na filtry wentylacyjne o klasie EU5 (6zl za m2) , niestety grubosc tego to ok.1cm. Wlokniny o nizszych klasach nie sa jakies wielce ciensze, a sprawnosci mniejsze. Zaleta jest mozliwosc prania :) To taki moj branzowy pomysl po taniosci, w rzeczywistosci, nie znosze miec nic na twarzy, przy remontowaniu uzywalam zwykle przeciwpylowki i nie moglam, sama maseczka capila niemilosiernie, a opor oddychania jest straszny, skutecznosc niewielka - wszystko w nosie, no i brak odprowadzenia wilgoci.

Ratowalam sie na wiosne husta w sytuacjach kiedy dym z kominow opadal na ulice. Jednak tak sobie mysle ze jakbym miala torbe na kierownicy to bym sobie tam trzymala taka tkanine filtracyjna zeby chwilowo ja uzyc.

Najgorsze jest to, co w tym pyle sedzi - m.in. benzoalfapiren, WWA, tlenki azotu (to przede wszystkim one powoduja gryzienie w drogach oddechowych jak sobie czekamy na swiatlach za samochodem:) ) Ja mam osobiscie fobie zwiazana z obecnoscia w poblizu wyplanych traw i pozarow - tworza sie dioksyny.

Podobno rowerzysta mniej wdycha niz kierowca auta - slyszalam to niejeden raz, ale w to nie wierze, bo wiem jak to jest kaszlec na rowerze i prawie zwymiotowac. Ogolnie od wszystkiego mozna umrzec, to prawda, komfort komfortem, ale mysle ze optymalnym rozwiazaniem jest unikanie glownych drog :)

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 7 Cze 2015, 16:23 »
Być może w aucie wdychamy mniej, są montowane filtry przeciwpyłkowe.
Jakiej są skuteczności, nie wiem? Żonie pomagają na wiosnę, w jakimś stopniu na alergię.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 7 Cze 2015, 16:25 »
Ja jestem ciekaw, czy nie wdycham więcej syfów paląc regularnie ogniska na wyprawach. Jeśli ktoś ma jakieś dane na temat szkodliwości to chętnie usłyszę :)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 7 Cze 2015, 16:28 »
To muszis Pablo zapytać :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 7 Cze 2015, 16:35 »
Na razie się pocieszam, że jeśli on jeszcze żyje, to i ze mną nie jest najgorzej  :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum