Autor Wątek: Maseczka pyłowa  (Przeczytany 1133 razy)

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
Odp: Maseczka pyłowa
« 7 Cze 2015, 16:38 »
Ja jestem ciekaw, czy nie wdycham więcej syfów paląc regularnie ogniska na wyprawach. Jeśli ktoś ma jakieś dane na temat szkodliwości to chętnie usłyszę :)

To zależy ile hektarów lasów już wypaliłeś :D

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 7 Cze 2015, 16:41 »
Czytałem artykuł o wdychaniu zanieczyszczeń przez rowerzystę i kierowcę, ten drugi jest bardziej zagrożony mimo zużywsnia, mniejszej ilości powierza. Wynika to z wysokości wylotów powietrza, rowerzysta ma wyżej :P Poza tym jazda rowerem poprawia wydolność tlenową, dzięki czemu można mniej oddychać ;)

Nie wiem na ile sensowne są te maseczki (czy np. nie powodują uduszenia). Faktem jednak jest to, że po wyjechaniu z Krakowa, całkowicie przechodzi u mnie alergia - czyli syf w powietrzu wyraźnie szkodzi.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 7 Cze 2015, 17:04 »
Można też dostać alergii na lateks - przez długotrwały kontakt z pyłem ze startych opon :P Ten pył też się zawiera we frakcji PM10.

Czytałem artykuł o wdychaniu zanieczyszczeń przez rowerzystę i kierowcę, ten drugi jest bardziej zagrożony mimo zużywsnia, mniejszej ilości powierza. Wynika to z wysokości wylotów powietrza, rowerzysta ma wyżej :P Poza tym jazda rowerem poprawia wydolność tlenową, dzięki czemu można mniej oddychać ;)

Chyba zapomnieli o poziomkowcach :)
Potrzebowałabym źródła i założeń takiego badania... ciekawe co pozakładali ?:P 

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 7 Cze 2015, 18:10 »
Taki kawałek tkaniny filtracyjnej doraźnie na zimę byłby fajny. Jak czasem spływa szajs z kominów, to potem kwas węglowy drapie po nosie. To tak z rzeczy odczuwalnych, bo spora część szajsu tylko truje, ale nie przeszkadza ;D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum