Autor Wątek: Świnoujście - Piaski nie śpiesząc się  (Przeczytany 1601 razy)

Offline Mężczyzna necik

• Miasto: Tomaszów Lubelski
  • Na forum od: 31.05.2015
Cześć,

Za tydzień jadę do Świnoujścia i stamtąd wzdłuż wybrzeża na wschód. Wiem, że niektórzy taką trasę robią w kilka dni, ale ja nie będę bardzo śpieszył się. Chcę dojechać do Piask przed wakacjami, czyli mam do pokonania jakieś 600 km w niecałe dwa tygodnie. Dlatego też będę wdzięczny za propozycje miejsc które warto odwiedzić odbijając miejscami ~15 km w jedną stronę od szlaku R10.

A skoro mowa o R10, to czy ten szlak jest w całości bezproblemowy do przejechania? Nie chciałbym po prostu trafić na miejsca gdzie kilka godzin trzeba pchać rower po piasku albo po łydki błocie. Czy takie atrakcje pojawiają się na oficjalnym przebiegu R10?

PS. Przy okazji zapytam też o Szlak Latarń Morskich - czy paszport do zbierania pieczątek można kupić w każdej latarni (np. w Świnoujściu)? Czy do każdej latarni jest nieutrudniony (dużo piasku, wysokie trawy itp) dojazd? Czy przy latarniach są miejsca gdzie można zostawić rower bez opieki (jadę sam)?

mariobiker

• Gość
PS. Przy okazji zapytam też o Szlak Latarń Morskich - czy paszport do zbierania pieczątek można kupić w każdej latarni (np. w Świnoujściu)? Czy do każdej latarni jest nieutrudniony (dużo piasku, wysokie trawy itp) dojazd? Czy przy latarniach są miejsca gdzie można zostawić rower bez opieki (jadę sam)?
Zgadza się, paszport kupisz w każdej latarni. Najlepiej w pierwszej (Świnoujście)
A tak wyglądają pieczątki  :icon_arrow: https://picasaweb.google.com/116105494439608775503/StempleZLatarniMorskich?noredirect=1

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
A skoro mowa o R10, to czy ten szlak jest w całości bezproblemowy do przejechania? Nie chciałbym po prostu trafić na miejsca gdzie kilka godzin trzeba pchać rower po piasku albo po łydki błocie. Czy takie atrakcje pojawiają się na oficjalnym przebiegu R10?

Są miejsca lepsze i gorsze, jak bagna koło Smołdzina. Ponadto na Mierzei Bukowskiej szlak przez 3 kilometry prowadzi plażą - jak ja jechałem w maju, to były takie warunki pogodowe (deszcz, wiatr) że z powodu rozmiękłego piasku nie dało się roweru nawet pchać. Natomiast jak pogoda dopisze to z pchaniem nie powinno być problemu, może będzie nawet kawałek twardego przy brzegu by jechać rowerem.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Są miejsca lepsze i gorsze, jak bagna koło Smołdzina

Szlak R-10 już tamtędy nie idzie, przesunięto go trochę na południe i teraz omija nie tylko bagna, ale i Kluki.

Offline Mężczyzna necik

Czy gdzieś można pobrać aktualny ślad gpx R10?

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
To ja po raz kolejny wkleje link do swojego klipu :)

https://vimeo.com/48710110?fb_action_ids=411512118913696...

wprawdzie w druga strone, wiatr w gebe, ale bylo super. Gdansk - Swinoujscie w 6 dni.

Polecam Slowinski Park Narodowy. My wtedy trafilismy na masakryczne bloto, co widac na filmie, ale to byla przygoda!
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna Pawtlen

• Miasto: Skierniewice
  • Na forum od: 07.06.2015
Klip super, dobra dynamika fajny podkład muzyczny, ale z biednymi pieskami przesadziles!  ;D

Offline Mężczyzna Daniel-san

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 15.01.2014
Książka: Bike'owa podróż - z Sydney do Szczecina

Offline Mężczyzna necik

Jestem aktualnie w Niechorzu.  Jutro jadę dalej na wschód i w związku z tym mam pytanie: czy jest jakaś dobra droga na rower załadowany sakwami z Pogorzelicy do Mrzeżyna? Ślad gps wskazuje mi drogę przez Trzebiatów, ale to "trochę"  na południe.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Jest tam nowa droga rowerowa Pogorzelica - Mrzeżyno. Składa się z czterech części. Od strony Pogorzelicy będą to kolejno: płyty betonowe, ok. 4 km bruku (ale z boku da się w miarę jechać), potem bardzo wygodny leśny szuter i na koniec droga rowerowa z kostki bez fazy. Nie jest idealna, ale cisza, spokój, 4 miejsca na odpoczynek, w tym jedno z widokiem na morze. Lepsze to niż tranzyt naokoło.

Offline Mężczyzna necik

Ta nowa droga rowerowa prowadzi przez tereny wojskowe? Trzeba mieć jakieś przepustki?

Ja mam wgrany ślad http://www.traseo.pl/trasa/rowerem-wzdluz-polskiego-wybrzeza-swinoujscie-piaski-1i nie wiem dlaczego  ktoś jechał przez Trzebiatów.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
ok. 4 km bruku (ale z boku da się w miarę jechać)

Oj, jak się da. Nigdy mi się tak dobrze nie jechało, jak wtedy po tym piachu. ;)
A poważnie - poza tym kawałkiem całkiem spoko. Przepustek nie trzeba mieć.
Tu masz ślad z tym odcinkiem: http://ridewithgps.com/trips/4929717

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
Nie trzeba jechać po piachu. Z brzegu bruku szpary pomiędzy kostkami są zalepione igliwiem, piachem etc. Aczkolwiek faktycznie, biorę poprawkę na moje opony 2,15 cala szerokości :)

Offline Mężczyzna romigo

• Miasto: Leszno, Wielkopolska
  • Na forum od: 11.09.2012
Zapraszam do zapoznania się z moją relacją pod adresem:
http://apetytnarower.pl/index.php?show=20110703/route

Wprawdzie jechałem tamtędy w 2011 roku, ale pewnie dużo się nie zmieniło :-)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum