Autor Wątek: NORWEGIA Stavanger-Trondheim w 3 tygodnie, trasa  (Przeczytany 1534 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Częściowo tak (klik), a częściowo planuje drugi etap kręcenia się po zachodniej Norwegii (nie sposób zobaczyć wszystkiego na raz)

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Capt.Galaxikon

• Miasto: Ziemia
  • Na forum od: 07.06.2015
Dobra, plan trasy stworzony przy pomocy wszystkich otrzymanych do tej pory porad.

http://www.bikemap.net/pl/route/3084180-preikestolen-trondheim/#/z12/62.98938,7.39105/terrain

Będę wdzięczna za dalsze sugestie/rady, w niektórych miejscach rysowałam trochę na ślepo, np. z åndalsnes do Bud i pod koniec - zależy mi, żeby przejechać trasą Atlanterhavsvegen (z Bud pod Kårvåg) a dalej do Trondheim brak ścisłego planu.

Dziękuję!
Dave Bowman: Open the pod bay doors, HAL.
HAL 9000: I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
Droga Atlantycka jest moim zdaniem przereklamowana, to samo twierdzi większość moich norweskich znajomych ;) Moim zdaniem zdecydowanie nie warto nadrabiać drogi, żeby o nią zahaczyć. W dodatku żeby się na nią dostać, trzeba podjechać autobusem przez podmorski tunel, a właściwie to dwa, dość droga impreza.

Wydaje mi się, że odcinek drogi 15 na północ (północny zachód) od Gamle Strynefjelllsveien jest zamknięty dla rowerzystów (długie tunele). Możesz sprawdzić na mapie tuneli, którą wcześniej podesłałam.

• blog podróżniczy
dokładnie, stara droga do Stryn jest otwarta dla rowerów, nowa z tunelami - już nie.
Tak samo laerdal - songdal, trasa nr 5 jest najeżona tunelami z zakazem (nie bez powodu). Po drugie, myślę, że droga Ovre Ardal będzie warta uwagi :)

Dzięki za ostrzeżenia!!! To teraz otwieram trasę jeszcze raz, mapę tuneli dozwolonych/zakazanych, stronkę z promami, zoom 100 % i jadę dokładniusio kilometr po kilometrze, żeby wszystko sprawdzić.

Co do Drogi Atlantyckiej Janus to wierzę Ci całkowicie, ale już wzdycham do niej i wzdycham oglądając zdjęcia więc nie chcę być tak blisko i tam nie jechać, nawet wolę przejechać, rozczarować się i przyznać Ci rację niż pozostać z uczuciem niedosytu  ;D

Ovre Ardal, ok, włączam ją do trasy!

Doobra, trasa skrócona o 500 km  :D dla większego komfortu psychicznego jechania + czas na przygody! Mam nadzieję, że nie ma już żadnych wtop tunelowo-promowych, starałam się być bardzo ostrożna.

Termin - 31.07 - 23.08

Janus, za Twoją radą jednak zrezygnowałam z Drogi Atlantyckiej, wszystkiego i tak nie zobaczę na raz

Global, drogę Ovre Ardal odpuściłam przez brak możliwości dojazdu do niej, bardzo długi zakazany tunel

http://www.bikemap.net/pl/route/3085827-stavanger-algard-trondheim/edit/#/z10/59.37379,6.26495/terrain

Dziękuję za rady porady!
« Ostatnia zmiana: 1 Lip 2015, 23:03 Capt.Galaxikon »

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
Coś mi się twoja trasa na bikemap nie wyświetla Capitanie.

a teraz?    nie zauważyłam, że miałam zapisaną jako prywatną

http://www.bikemap.net/pl/route/3085827-stavanger-algard-trondheim/

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Teraz jest OK.

A dokładniej to jak wrócisz to napiszesz czy była OK, a dziś tylko ją widać  ;)

• blog podróżniczy
I tak ci coś dopiszę do trasy!
Propozycje uszeregowane według atrakcyjności:
1. Przejeżdżasz obok góry Tron (za Alvdal jest podjazd). Nie wjechać tam będąc obok, to byłaby zbrodnia :D
2. Jezioro Tyin, odbijasz w Tyinkrysset, może ze 2 km podjazdu i ze 200m w górę. Przy dobrej pogodzie widać szczyty Jotunheimen.
3. Blaho, również spory szczyt z dobrymi widokami. Podjazd od Vagamo. Niestety, wymaga już grubszej korekty trasy.
4. Przy drodze Folldal - Alvdal, po prawej stronie, jest stacja benzynowa BP - Muzeum. Wystrój jak za początków motoryzacji w Norwegii. Można zerknąć, nie wymaga żadnych odbić.
Poprowadziłaś drogę przez Slettefjell, bardzo dobrze! Sęk w tym, że chyba bikemap wyrysował ją po "ścieżkach dla kozic". Raczej trzymaj się żółtego koloru drogi. Płaskowyż jest bardzo fajny, tędy będziesz zjeżdżać

Globaaal, jak zawsze dziękuję bardzo za świetne rady! Wszystkie punkty już wpisałam do trasy, nawet Blaho, może czas mi pozwoli tam zajechać.
Co do Slettefjell to był celowy zabieg, tzn. chciałam sobie skrócić drogę, myślałam, że to po prostu mniejsza droga, nie ''dla kozic''  :D także  objadę

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum