Autor Wątek: Tour de France  (Przeczytany 23273 razy)

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Odp: Tour de France
« 22 Lip 2013, 12:24 »
Kolejna ciekawostka z tegorocznego TDF:

Aczkolwiek w 2002 było lepiej:

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 19 Lip 2014, 17:46 »
Po 21 latach, mamy drugie polskie zwycięstwo etapowe na Tour de France!  8)

Majka wczoraj dojechał jako drugi ze stratą 10 sekund za 1. w generalce Nibalim.

Dziś przyjechał 24 sekundy przed Nibalim, jednocześnie zrównując się na pierwszym miejscu w klasyfikacji górali razem z Rodriguezem.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Online Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 19 Lip 2014, 17:52 »
W końcu mamy prawdziwy sukces naszego kolarza.
Ciekawe jak się talent Majki rozwinie. Dziś mam wrażenie,  że Majka ma większe szanse w wielkich tourach niż Kwiatkowski, bo ten drugi w górach nie daje rady,  a bez tego w TdF,  Giro czy Vuelcie wiele się nie zwojuje.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 19 Lip 2014, 18:44 »
Krew mi się gotowała jak oglądałem. Majka i Kwiatkowski świetnie się uzupełniają. Pierwszy rządzi w górach , drugi jest mocny w klasykach i łatwiejszych etapach w turach.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

biker1990

• Gość
« 19 Lip 2014, 19:18 »
O nie wiedziałem ,ze jest taki temat.Piękne zwycięstwo Polaka. Kwiatek już miał szanse na zwycięstwo ba nawet kilka .Spokojnie jeszcze wygra etap.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 19 Lip 2014, 19:38 »
Dziś mam wrażenie,  że Majka ma większe szanse w wielkich tourach niż Kwiatkowski, bo ten drugi w górach nie daje rady,  a bez tego w TdF,  Giro czy Vuelcie wiele się nie zwojuje.

Podobne wrażenie odnoszę.

Tu powtórka z finiszu. Warto posłuchać komentarza ;)

A tu z perspektywy komentatorów:
http://eurosport.onet.pl/kolarstwo/jaronski-i-wyrzykowski-odjechali-z-rafalem-majka/t8g0g
« Ostatnia zmiana: 19 Lip 2014, 19:52 Waxmund »
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 19 Lip 2014, 21:28 »
W końcu mamy prawdziwy sukces naszego kolarza.
Ciekawe jak się talent Majki rozwinie. Dziś mam wrażenie,  że Majka ma większe szanse w wielkich tourach niż Kwiatkowski, bo ten drugi w górach nie daje rady,  a bez tego w TdF,  Giro czy Vuelcie wiele się nie zwojuje.

Też mam takie wrażenie. Kwiatkowski jest w tej chwili niesamowicie uniwersalnym kolarzem. Bardzo dobrym w czasówkach i na finiszu, świetnie zjeżdżającym, potrafiącym odskoczyć w górach i na bardziej płaskich odcinkach, ale jednak jeszcze nie potrafiącym regularnie zajmować dobrych miejsc w wysokich górach. Może wygrywać i zajmować dobre miejsca w klasykach i kilkuetapowych wyścigach o średnim stopniu trudności (z resztą już to robi), ale dopóki nie poprawi znacząco jazdy w Alpach, to w TdF czy Giro o podium nie ma mowy.

Za to Majka w tym roku zrobił jeden olbrzymi krok do przodu, którego chyba nikt się nie spodziewał - zaczął świetnie jeździć w czasówkach. Przynajmniej w Giro, gdzie cały czas musiał walczyć w generalce. Wygranie dzisiejszego etapu może być przełomowe i kto wie, czy w przyszłym roku Majka nie będzie na podium w generalce któregoś w wielkich tourów.

I chyba można naprawdę realnie liczyć na zwycięstwo któregoś z nich w nadchodzącym Tour de Pologne.

A dzisiaj było po prostu fantastycznie. Nawet mimo tego że oglądałem tylko retransmisję.

biker1990

• Gość
« 21 Lip 2014, 21:27 »
 laxigen a ja się spodziewałem,że ktoś wygra etap.
Mamy dwóch świetnych kolarzy: Michała Kwiatkowskiego,Rafała Majkę.Kwiatek nie do końca lubi góry,a Rafał Majka wręcz przeciwnie uwielbia góry.Obaj mają szanse na wygranie wielkich Tourów.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 22 Lip 2014, 17:39 »
A dzisiaj - proszę bardzo - koszulka najlepszego górala idzie do Majki. Wystarczył jeden punkt.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 22 Lip 2014, 20:10 »
No i Kwiatek awansował z powrotem do pierwszej 10 w generalce. Walczak :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna bob71

• Miasto: Ząbkowice Śl.
  • Na forum od: 16.06.2011
    • Podróże rowerowe Bogdana i Romana
« 22 Lip 2014, 21:45 »
A był ktoś kiedyś na trasie w roli kibica, bo ja się chyba za rok wybiorę. Z rowerem oczywiście!
Bogdan 1/2 BRowery Team'u
www.browery2.fimeo.pl

Z tą Chorwacją to przesada.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 23 Lip 2014, 01:35 »
Majka narzekał przed wyścigiem na to, że go nadmiernie eksploatują.  Ciekawe co powie po zakończeniu TdF

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna Misiek91

• Miasto: Katowice
  • Na forum od: 20.07.2013
« 23 Lip 2014, 11:39 »
Majka narzekał przed wyścigiem na to, że go nadmiernie eksploatują.  Ciekawe co powie po zakończeniu TdF

bo biedak chciał pojechać TdP i chyba nie śniło mu się etapowe zwycięstwo :)
Fajnie się stało, że pojechał i... jak wszyscy wiemy, przez pierwszy tydzień oszczędzał nogę, więc to chyba dobry prognostyk przez wyścigiem w Polsce ;)
Zgłoszony jest i Fabio Aru, więc będzie walka podobna jak na Giro

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
« 23 Lip 2014, 11:49 »
Majka:

A był ktoś kiedyś na trasie w roli kibica, bo ja się chyba za rok wybiorę. Z rowerem oczywiście!

Ja byłem kilka lat temu u podnóży Pirenejów. Ale wtedy mnie to zupełnie nie obchodziło, i pojechałem dalej, wkurzony na to że mi drogę zablokowali i że muszę jechać objazdem ;) Było to bodajże w Tarbes.

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum