Autor Wątek: Dobór mostka przy małej ramie  (Przeczytany 2699 razy)

Offline Mężczyzna mrad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 10.05.2015
Dobór mostka przy małej ramie
« 8 Cze 2015, 09:57 »
Szykuję rower na kilkutygodniową wyprawę po Europie. Potrzebuję skonfigurować swój rower pod tego typu jazdę, tj. wygodnie i rekreacyjnie, niesportowo. Prawdopodobnie będę miał tutaj znacznie więcej pytań do zadania, ale wszystko po kolei.

Posiadam taki rower http://kolo.cz/clanek/kellys-exquisite-dsc-2010 . Wymiar ramy to 21 cali. Ostatnio dowiedziałem się, że ten rower jest na mnie za mały. Tzn. od dawna "mówiły" mi o tym lędźwia boląc coraz bardziej wraz z każdym przejechanym kilometrem, ale jakoś nie połączyłem faktów. Przy tej wielkości ramy muszę pod siebie dość wysoko ustawiać siodełko. Jest to wysokość znacznie wyższa od standardowej wysokości kierownicy, przy mostku ustawionym na płasko, i stąd pojawia się ból pleców. Z tego co udało mi się ustalić z gośćmi z pobliskiego serwisu, przy wzorście 191cm powinienem mieć ramę 23 cale.

Wymieniłem sztycę na sztywną, ustawiłem swój regulowany 80mm mostek w pozycji całkowicie pionowej i jest o niebo lepiej. Kiera jest przyjemnie wysoko, ale jakoś tak za blisko chyba. Dziwnie się też rower prowadzi przy kierownicy ustawionej tak blisko osi. Padła więc idea żeby wymienić mój mostek z 80mm na dłuższy, 120mm a nawet 130mm, co zarówno podniosłoby jeszcze bardziej kierę i odciążyło moje plecy jak i wpłynęło by pozytywnie na samą sterowność modelu.

Nie wiem czy mogę tutaj wklejać linki do alledrogo, więc powiem tylko, że znalazłem takie mostki regulowane 120mm za 59zł z odbiorem osobistym oraz 130mm za 89,90 + wysyłka.

Moje pytanie jest takie, który mostek wybrać i dlaczego? Czy istnieje jakiekolwiek kryterium doboru prawidłowej długości?

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Odp: Dobór mostka przy małej ramie
« 8 Cze 2015, 10:38 »
90 zł to dużo za mostek, do tego regulowane są mniej sztywne i potrafią skrzypieć. Zdecydowanie lepiej będzie kupić normalny, nawet używany i zobaczyć jak się jeździ. Potem ewentualnie możesz kupić kolejny, już o idealnie dobranej długości.

Nie zawarłeś najważniejszego, geometrii ramy:

Rozmiar niewiele mówi. Aktualny mostek jest bardzo krótki, za to rama baardzo długa. Z tego względu celowałbym na Twoim miejscu raczej w 10 do 11 cm, ale to tylko podpowiedź. Każdy ma inną budowę ciała i trudno coś rzeczywiście doradzić. Sam powinieneś wiedzieć lepiej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 8 Cze 2015, 11:09 »
Jesli ustawiles regulowany mostek 80mm w pozycji pionowej to ile teraz ma - 30,40mm? Ten wymiar to zasieg mostka w przód...

Nie masz wrażenia że rower prowadzi się narowisciej? Dlugie mostki dodają stabilnosci.

Jesli masz za mala rame, jest nie tylko niewystarczajaco wysoka, ale i za krotka. Mysle ze powinienes sprobowac mostek 120-130mm o duzym wzniosie, np. 17 stopni, zalozony "do gory".

Ja mam obecnie ten: http://www.planetx.co.uk/i/q/ST3T4GX/3ttt-4gx-11-8-ahead-black-alloy-handlebar-stem w wersji 120mm, ma 125 tak naprawde. 45pln z przesylka do Polski, naprawde solidny kawal aluminium.

Ja kupilem trzy, potestowalem, podpasowal mi jeden, reszte sprzedalem.

Wyciagnie cie on sporo do przodu w porownaniu z tym co masz, ale powinien nieco naprawic ogolna geometrie ciala.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Cze 2015, 12:35 »
Nie prościej kupić jeden długi mostek regulowany i poeksperymentować na nim?
Jak się ustali właściwą pozycję a będzie skrzypiał to zamienić na stały o właściwych wymiarach.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 8 Cze 2015, 12:38 »
Regulowany na dlugosc? Sa takie?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Cze 2015, 13:59 »
Cwaniak  :P
Mostek regulowany (kątowo, nie na długość  ;) ) + ew. przekładanie podkładek i masz naprawdę duże możliwości regulacji.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 8 Cze 2015, 14:13 »
Ale tak jak pisałem, za mała rama to też za krótka rama - postawiony wysoko i przez to skrócony mostek regulowany będzie negatywnie wpływał na sterowność.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 8 Cze 2015, 15:41 »
Ta rama nie jest wcale krótka. Scott Sportster w rozmiarze 23" miał 595 mm długości, a tu przy 21" jest 615.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna mrad

« 8 Cze 2015, 15:44 »
Dzięki za odpowiedzi.

Rama nie jest chyba tak bardzo krótka, za to rura czołowa jest bardzo krótka w porównaniu do 23. Sztyca jest też krótka i muszę bardzo wysoko siodełko ustawiać względem kierownicy.

Jesli ustawiles regulowany mostek 80mm w pozycji pionowej to ile teraz ma - 30,40mm? Ten wymiar to zasieg mostka w przód...

Podałem rozmiar od osi do osi. Licząc w przód no to w tym momencie mam chyba nie więcej niz 30mm.
Licząc w górę: 80mm.

Nie masz wrażenia że rower prowadzi się narowisciej? Dlugie mostki dodają stabilnosci.

No właśnie jest kiepsko ze sterownością.

Zależy mi na podniesieniu kierownicy do góry dla wygody i zdrowia moich pleców i wysunięciu trochę do przodu żeby mieć sterowność.

Licząc z Pitagorasa:
1) Żeby unieść kierę o 80mm do góry i zachować 80mm wysunięcia w przód, potrzeba mostek o długości 113mm.
2) Żeby unieść kierę o 100mm do góry i zachować 80mm wysunięcia w przód, potrzeba mostek o długości 128mm.

Zdecydowałem, że kupię ten regulowany 120mm za 59zł, przetestuję i sprawdzę a najwyżej sprzedam i hej.

Offline Mężczyzna mrad

« 8 Cze 2015, 20:37 »
Ok kupiłem ten mostek 120mm i okazało się, że że mój oryginalny mostek w rzeczywistości ma chyba 110mm, bo one są prawie takie same... Źle wcześniej ten pomiar robiłem. Mierzyłem wcześniej odległość pomiędzy osią na której zachodzi regulacja oraz środkiem osi mocowania kierownicy i tam wychodzi 80mm dla oryginalnego mostka i 85mm dla tego nowego o wymiarze 120mm.

Czyli ostatecznie zyskuję 1cm za 59zł. To chyba nie ma sensu.. Spróbuję jeszcze poeksperymentować z tym moim oryginalnym mostkiem.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 9 Cze 2015, 00:35 »
85mm dla tego nowego o wymiarze 120mm.

Może go jednak oddasz, bo wszystkie moje mostki są mierzone własnie C-C? ;-)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 9 Cze 2015, 01:07 »
Może go jednak oddasz, bo wszystkie moje mostki są mierzone własnie C-C? ;-)
Nie doczytałeś, chodzi o mostek regulowany.
odległość pomiędzy osią na której zachodzi regulacja oraz środkiem osi mocowania kierownicy

W praktyce nie widywałem w sprzedaży mostków dłuższych niż 130mm. Możesz sobie jeszcze kupić takie coś, jak ci za nisko
http://www.aliexpress.com/store/product/RockBors-MTB-Bike-Stem-Riser-Increased-Device-Bicycle-Stem-Up-Fork-Extender-Head-Tube-Up-Adaptor/108220_1168120129.html?spm=2114.32010308.4.2.DQlRon
Tylko przy tym czymś założonym, to bym już na rowerze nie skakał :)

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Alek

• aleknowak.net
« 9 Cze 2015, 02:12 »
Nie doczytałeś, chodzi o mostek regulowany.

Regulowany czy nie, powinien mierzyć +/- 120mm między środkiem rury sterowej a kierownicą, w zależności od pochylenia. 85 to zdecydowanie in minus  :-\ ... chyba że oś zgięcia jest bardziej na środku, wtedy przy maksymalnym podniesieniu może tyle wyjść.

Ale jeśli chodzi o sterowność, liczy się oddalenie dłoni od osi rury sterowej. Więc mostek nawet 200mm postawiony na sztorc nie wiele tu zmieni ;)

W praktyce nie widywałem w sprzedaży mostków dłuższych niż 130mm.

Ja widywałem do 150mm, nieregulowane, np tu: http://www.planetx.co.uk/i/q/ST3TFRGAHD/3ttt-forge-ahead-stem albo http://www.planetx.co.uk/i/q/ST3TPCC/3ttt-pro-chrome-corsa-quill-stem-nos

Tylko przy tym czymś założonym, to bym już na rowerze nie skakał

Mam taką przedłużkę w szufladzie, bardzo solidny i dobrze spasowany kawał rury wbrew pozorom :)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 9 Cze 2015, 08:54 »
To może ja się też podepnę pod temat.
Skąd wiadomo że mostek jest za długi/krótki lub za nisko/wysoko? Po jakich objawach poznać, w którą stronę zmieniać ustawienie.
W weekend zrobiłem swój rekord życiowy (żałosny ale własny) i połowa trasy było ok a nawet przyjemnie, a druga połowa to była katorga. Oprócz bolących nóg (ale tylko mięśnie ud), zaczęły drętwieć ręce, zwłaszcza jedna oraz dodatkowo zaczęły boleć plecy (tzw korzonki). Pojawiał się też ból w biodrach.
Czy to tylko brak formy czy zła pozycja?
Mam wrażenie, że mostek powinienem mieć nieco dłuższy (teraz mam 8cm) ale ból pleców hamuje moje zapędy co do wymiany na dłuższy.
Czy na podstawie wymierzenia całego ciała i geometrii ramy można coś wywnioskować odnośnie ustawienia siodełka, kierownicy itd? Jest jakiś złoty środek czy tylko eksperyment na żywym organizmie?
P.S.
Mam ok 172 cm wzrostu i ramę Accent Nordkapp 18.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 9 Cze 2015, 09:40 »
dla mnie bardzo ważne są zasadniczo dwa parametry jak patrzę lub przymierzam rower.
Załączam rysunek.
X - odległość siodełka (czubka) do kierownicy (chwytów, nie mostka).  Ta odległość to długość naszej ręki od czubka palców (wyprostowanych) do łokcia.
Y - wysokość ramy. (między kroczem a ramą jak się stanie nad rowerem, powinna wejść nasza pięść).

Mam krótkie nogi więc muszę mieć niskie ramy. Ale górną część ciała mam dłuższą więc za krótkiej ramy  nie mogę mieć. Przykładowo w moim trekkingu 18 calowym był za krótki mostek, dałem dłuższy.

Poza tym jeszcze parę parametrów:
- siodełko w poziomie, bo jak mam czubek niżej to ręce drętwieją, jak mam wyżej to coś innego boli
- wysokość siodełka - jak się pedałuje to gdy stopa na dole, kolano powinno być lekko zgięte. Jeśli przysuniemy w tej pozycji stopę tak, aby pięta była na pedałach to kolano wyprostowane.
Czasem 5 mm robi ogromną różnicę.
- wysokość siodełka względem kierownicy - ja akurat lubię jak są na tej samej wysokości, lub  minimalnie wyżej. Oczywiście mowa o pozycji turystycznej, nie do roweru na wyścigi.

Są to parametry które część poznałem od ludzi ścigających się i produkujących rowery, a także czytając, ale także z praktyki które stwierdziłem że dla mnie są bardzo ważne.

Podkreślam tak to działa u mnie i sprawdza się. Pomijam w tym temacie wygodę siodełka w sensie modelu bo to indywidualna sprawa. Pomijam też kondycję, bo jak nie jeżdżę to zwyczajnie mięśnie bolą od braku kondycji.

pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum