Autor Wątek: Dobór mostka przy małej ramie  (Przeczytany 2701 razy)

Offline Mężczyzna mrad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 10.05.2015
Odp: Dobór mostka przy małej ramie
« 9 Cze 2015, 09:56 »
To może ja się też podepnę pod temat.
Skąd wiadomo że mostek jest za długi/krótki lub za nisko/wysoko? Po jakich objawach poznać, w którą stronę zmieniać ustawienie.
- (...) zaczęły boleć plecy (tzw korzonki).

Na podstawie tego co udało mi się dowiedzieć w ciągu ostatnich kilku dni, powiedziałbym, że masz za nisko kierownicę względem siodełka, a w ostateczności za małą ramę. Amortyzator na sztycy też może komplikować sytuację. Ja miałem coś takiego http://wrower.pl/sprzet/sztyca-amortyzowana-suntour-nex-d2,5483.html i to wymieniłem na sztywne. Dupa ucieka gdzieś do tyłu co chwile przy czymś takim, nie ma stałej pozycji, a to nie pomaga.

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
« 9 Cze 2015, 11:04 »
dla mnie bardzo ważne są zasadniczo dwa parametry jak patrzę lub przymierzam rower.
Załączam rysunek.
X - odległość siodełka (czubka) do kierownicy (chwytów, nie mostka).  Ta odległość to długość naszej ręki od czubka palców (wyprostowanych) do łokcia.

Jako że długość mostka zmienia się w małym przedziale to dopytam: czy palce mają dotykać chwytów czy też sięgać do osi chwytów. Jak to jest przy giętej kierownicy, przyjąć środek chwytu za odniesienie?

Offline Mężczyzna qbab

« 9 Cze 2015, 11:09 »
To może ja się też podepnę pod temat.
Skąd wiadomo że mostek jest za długi/krótki lub za nisko/wysoko? Po jakich objawach poznać, w którą stronę zmieniać ustawienie.
- (...) zaczęły boleć plecy (tzw korzonki).

Na podstawie tego co udało mi się dowiedzieć w ciągu ostatnich kilku dni, powiedziałbym, że masz za nisko kierownicę względem siodełka, a w ostateczności za małą ramę. Amortyzator na sztycy też może komplikować sytuację. Ja miałem coś takiego http://wrower.pl/sprzet/sztyca-amortyzowana-suntour-nex-d2,5483.html i to wymieniłem na sztywne. Dupa ucieka gdzieś do tyłu co chwile przy czymś takim, nie ma stałej pozycji, a to nie pomaga.

Sztycy nie mam amortyzowanej, a kierownica jest raczej nieco wyżej niż siodełko. Rama wg mnie jest trochę za mała, ale rozmiar 20" był za duży (za wysoka). Dlatego myślę o zmianie mostka ale nie wiem czy dobrze zrobię, stąd moje pytanie.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 9 Cze 2015, 11:55 »
qbab, oś uchwytów. Choć tolerancja i wygoda jest bardzo zmienna/elastyczna indywidualnie dla każdego z nas, więc możesz stwierdzić że 1-1.5 cm odchyłki i wtedy wyjdzie Ci początek uchwytów. Ważne aby nie było tak, że dłoń wychodzi czubkami sporo za uchwyt bądź odwrotnie, czyli że nie dosięgasz palcami do uchwytów.

poniżej rysunek, rower pokazany z góry, a ręka z boku

Offline Mężczyzna qbab

« 9 Cze 2015, 11:57 »
Dzięki, dzisiaj pomierzę.

P.S.
Super rysunki :)

Offline Mężczyzna qbab

« 10 Cze 2015, 09:33 »
No i pomiary wyszły mniej więcej OK, a nawet, że mogę wydłużyć mostek o 1-2 cm.
Założyłem więc inny mostek - regulowany -  i teraz mam kierownicę odsuniętą o ok 2cm i troszkę podniesioną. Jest inaczej ale na razie przejechałem tylko 2 km.
Podkładki pozwalają mi jeszcze na obniżenie o 2 cm i podniesienie o 3cm, a do tego w tej chwili regulowany mostek jest pod kątem ok 45 stopnie więc mogę go "wydłużyć" lub "skrócić" poprzez zmianę kąta (oczywiście z korekcją podkładkami na rurze sterowej).
W weekend postaram się przetestować nowe ustawienia na dłuższym dystansie.

Offline Mężczyzna mrad

« 12 Cze 2015, 10:25 »
W weekend postaram się przetestować nowe ustawienia na dłuższym dystansie.

No i jak efekty?

(...) Możesz sobie jeszcze kupić takie coś, jak ci za nisko
http://www.aliexpress.com/store/product/RockBors-MTB-Bike-Stem-Riser-Increased-Device-Bicycle-Stem-Up-Fork-Extender-Head-Tube-Up-Adaptor/108220_1168120129.html?spm=2114.32010308.4.2.DQlRon
Tylko przy tym czymś założonym, to bym już na rowerze nie skakał :)

Po paru rozmowach z tego tygodnia jestem coraz bardziej skłonny aby zostawić ten mostek taki jest i ewentualnie go odpowiednio wysoko ustawić. Wychodzi na to, że może trochę przesadzam :). Z tą sterownością nie jest wcale tak źle,  szczególnie w trasie, gdzie przez większość czasu jadę.. prosto.

W międzyczasie znalazłem sobie coś takiego na ebayu z trochę szybszą dostawą. 68zł za taki bajer to jest kompletny rozbój. Dla porówania znalazłem taki sam element za 26zł z dostawą prosto z Chin, ale dotarłoby to wtedy, kiedy ja zamierzam być gdzieś w Austrii. Ale chyba mimo wszystko  chociaż sprawdzę jak to by było. Najwyżej tylko podzielę się z Wami opinią i będę próbować to sprzedać.
http://www.ebay.co.uk/itm/Handlebar-Stem-Rise-Up-Riser-Extend-Extender-Head-Up-Adaptor-1-1-8-Bicycle-Bike-/261581987749?pt=LH_DefaultDomain_3&var=&hash=item3ce7805fa5

jendrzych

• Gość
« 12 Cze 2015, 10:33 »
Ze swej strony polecę to: BBB Extender BHP-21. Bardzo eleganckie i solidne rozwiązanie - wartość dodana: po zainstalowaniu mostka nie widać, że przedłużka jest zamontowana.

Offline Mężczyzna mrad

« 12 Cze 2015, 10:36 »
Ze swej strony polecę to: BBB Extender BHP-21. Bardzo eleganckie i solidne rozwiązanie - wartość dodana: po zainstalowaniu mostka nie widać, że przedłużka jest zamontowana.

W sumie to wychodzi taniej, a wygląda solidniej. Znalazłem na Alledrogo po około 60zł.. Dzięki!

Offline Mężczyzna mrad

« 12 Cze 2015, 10:50 »

http://pl.bbbcycling.com/bike-parts/headset-parts/BHP-21

to jest na inne stery.
(...)

Cytat: bbbcycling
Kompatybilny ze sterami typu a-head jak i na gwintowane rury sterowe.

To pasuje, czy nie pasuje  :icon_confused:?

Offline EASYRIDER77

« 12 Cze 2015, 11:10 »
jeżeli masz tego Kellysa z pierwszego postu to jest tzw. a-head system, czyli ten co widziałeś na allegro.

http://allegro.pl/adapter-mostkow-ahead-przedluzka-sterowki-1-1-8-i5437221814.html

i pisze w nazwie że jest to do typu "A-HEAD".

i to pasuje.

choć widzę że przy tym drugim niby pisze że jest kompatybilne też z A-HEAD ale pierwszy raz się z tym spotkałem. Widziałem i praktykowałem albo jedno albo drugie, a nie jedno do wszystkiego.

jendrzych

• Gość
« 12 Cze 2015, 11:30 »
@EASYRIDER77
Nie siej zamętu :D

@mrad
BBB Extender jest adapterem do sterów ahead - mam i używałem swojego czasu wersji BHP-20, do przedłużenia niegwintowanej rury sterowej 1". Podlinkowana BHP-21 ma większą średnicę i pasuje do rur 1 1/8".

EDYTA:
Pisząc o "kompatybliności" poeta miał zapewne na myśli możliwość użycia rzeczonego adapteru do zamontowania mostka a-head w widelcu z klasycznymi sterami.

Offline EASYRIDER77

« 12 Cze 2015, 11:37 »
dobrze sprostowałeś, dziękuję. Zwyczajnie do aheadu lepszy jest ten system co napisałem, prostszy i chyba nawet lżejszy.

Offline Mężczyzna mrad

« 12 Cze 2015, 13:14 »
Ostatecznie zdecydowałem się na zakup BBB Extender BHP-21 za radą @jendrzych. Przetestuję w przyszły weekend i zobaczymy co z tego będzie. Dzięki za pomoc.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum