Autor Wątek: Wakacyjny poradnik roamingowy  (Przeczytany 2846 razy)

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
Wakacyjny poradnik roamingowy
« 12 Cze 2015, 08:26 »
Zestawienie ofert w roamingu polskich operatorów.

http://www.telepolis.pl/artykuly/wakacyjny-poradnik-roamingowy,3,3,826.html

Podoba mi się dystans i podsumowanie: "jeżeli powodem wyjazdu jest urlop i wakacje, to zdecydowanie zachęcamy do ograniczenia korzystania z urządzeń mobilnych." :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Wakacyjny poradnik roamingowy
« 30 Lip 2022, 07:07 »
Szybkie pytanie. Jak to jest z internetem w UE? Mam telefon na kartę Play i jakiś pakiet kilka GB internetu.

Czy muszę dokupować pakiet żeby używać internetu za granicą bez bankrutowania?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna kouczan

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 14.07.2017
« 30 Lip 2022, 07:19 »
Powinieneś zdobyć info ile masz tych GB w roamingu. Jeżeli nie masz nic to na krótkie wyjazdy polecam zaopatrzyć się tymczasowo w starter Orange na kartę. Po jakimś symbolicznym doładowaniu ma się bonusa i z 10gb albo lepiej w roamingu.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 30 Lip 2022, 07:56 »
Mnie dają w taryfie 'Od nowa" 20% zagramanicą tego co w pakiecie wykupione - gdy włączysz roaming po przekroczeniu granicy dostaniesz sms'a ze szczegółową wartością pakietu do wykorzystania

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 30 Lip 2022, 10:28 »
Po jakimś symbolicznym doładowaniu ma się bonusa i z 10gb albo lepiej w roamingu.

Jesteś pewien, że ten bonus jest na roaming? Mam Orange na kartę i dostaję tylko na Polskę, a w roamingu zero.

« 30 Lip 2022, 10:43 »
Kurcze masz rację. Teraz sprawdziłem i faktycznie mam w UE 0GB. Mam 3 numery firmowe na kartę i zawsze któryś brałem za granicę, ale widzę że się coś w Orange pozmieniało. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 30 Lip 2022, 15:31 »
w orendżu na kartę to mam pakiet cykliczny do wszystkich za darmo i gigabajty i nic mi nie zjada na roamingu od lat, tylko smsy przychodzą, a dzwonię internetuje etc.. Natomiast jak złapie coś spoza ue, to łoi aż miło.

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 30 Lip 2022, 18:30 »
Mam irlandzkiego Vodafona i z każdym przekroczeniem granicy przychodzi mi sms, że jestem teraz "tu i tu", a moje stawki nie ulegają zmianie (są takie same jakbym był w Irlandii).
Dotyczy się to oczywiście krajów w UE.
Myślałem, że wszyscy operatorzy w UE mają takie warunki.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 30 Lip 2022, 20:54 »
Chyba mają. Ja korzystałem z Playa w kilku krajach Europy i miałem tylko info ze jak przekroczę ileś-tam GB (chyba 15) to mi zaczną doliczać jakiś niezbyt dramatyczny procent. W praktyce korzystałem jak w Polsce i nie dopłacałem nic.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
« 30 Lip 2022, 22:18 »
jak przekroczę ileś-tam GB (chyba 15) to mi zaczną doliczać jakiś niezbyt dramatyczny procent.

To by oznaczało, że w kraju musisz mieć jakiś niebotycznie wysoki pakiet za miljony monet  :icon_surprised:

Ja czasami, gdy wiem, że będę musiał skorzystać z sieci, to dokupuję dodatkowo to:
https://www.play.pl/uslugi/pakiet-mb-w-roamingu/ Trzy razy drożej niż paczki krajowe, ale nie ma tragedii, bo jeszcze dwa lata temu największy pakiet to było 500mb za 12pln.

« 30 Lip 2022, 22:33 »
No to jeśli na jednorazowy wypad to jest opcja starter z Orange za 5zl plus doładowanie za 30 i wykupienie pakietu bez limitu. Mamy wtedy lekko ponad 4gb w UE ważne miesiąc.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Sie 2022, 22:24 »
Wszystko jasne, więc podzielę się wrażeniami.

Korzystając z najbardziej biedackiej oferty Play mam do dyspozycji co miesiąc zero GB internetu w EU. Za każdy napoczęty gigabajt płacę 11, czy 12 zł. Byłoby ok, gdyby nie to, że ważne jest w danym miesiącu. Ja akurat byłem na przełomie.

Kupiłem najtańszy pakiet 500 MB - myślę, że było to zbyt mało. Kazano mi jednak czekać na SMS z potwierdzeniem, który nigdy nie przeszedł. Dopiero po fakcie znalazłem, gdzie w aplikacji można znaleźć informację o aktywacji pakietu.

Ostatecznie korzystałem z wifi i kazałem zwrócić pieniądze za niewykorzystany pakiet. Dzięki temu zaoszczędziłem sporo prądu.

Aha. Pakiet warto kupić przyjemnej dzień lub dwa przed wyjazdem z kraju. Pakiet nie od razu jest aktywny, trzeba czekać niby do 24 godzin.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum