Autor Wątek: Puszcza Białowieska po stronie BLR bez wiz na trzy dni  (Przeczytany 4495 razy)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
trzymam za słowo. Wybieram się tam w te wakacje i mam nadzieję, że wyrobię sobie inną opinię.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
i nie ma tego nieszczęsnego rezerwatu ścisłego (dostępnego najprawdopodobniej dla "równiejszych" oraz "bogatszych") jak to ma miejsce u nas.
PABLO, ten nieszczęsny rezerwat to jest prawdziwy skarb!
Daaawno temu, miałem okazję raz tam wejść, "prawie służbowo", towarzysząc jednemu z pracowników Parku. Te kilka godzin dość mocno przedefiniowało moje pojęcie lasu, puszczy itp.
Od tamtego czasu nie miałem możliwości wejść tam ponownie i choć trochę żal, to cieszę się że taki rezerwat istnieje, a ja jakoś to moje niewchodzenie przeżyję.

I nie pojeździłbyś po nim za bardzo rowerem  ;)
My, solidnie maszerując, na lekko, wyciągaliśmy ca 1km/h.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 18:49 PABLO »

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
Chcesz dzikiego lasu bez ograniczeń(prawie)-polecam Puszczę Borecką.

A rezerwaty ścisłe są dosyć powszechne tyle że w Białowieży jest to rygorystycznie przestrzegane.

I to mnie się nie podoba - tzn., że są równi i równiejsi, czyli są ludzie którzy mogą i którzy nie mogą.

Nie wmawiaj mi że nigdy nigdzie nie byłeś po znajomości. ;)

Offline PABLO

post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 18:48 PABLO »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
PABLO, ten nieszczęsny rezerwat to jest prawdziwy skarb!
Zgadzam się, co nie zmienia sytuacji, że uszczupla on obszar dostępny turystycznie.
Niestety, ilość lasu maleje, ludzi rośnie. Też bym wolał żeby było odwrotnie.
Akceptuję to, że dla dobra czegoś ważniejszego zrezygnuję z czegoś na co miałbym ochotę.

Daaawno temu, miałem okazję raz tam wejść, "prawie służbowo"
I to mnie się nie podoba - tzn., że są równi i równiejsi, czyli są ludzie którzy mogą i którzy nie mogą. Albo zamykamy teren całkowicie, albo wpuszczamy ludzi na pewnych zasadach (to nie ludzie są zagrożeniem, ale to co robią)
Niestety to nie jest cała prawda. Ilość ludzi ma znaczenie, bo sama obecność ludzi też wpływa na przyrodę. Puścisz tam zbyt dużo cichutkich, nieśmiecących obserwatorów i pewne gatunki porzucą młode czy nie założą gniazd.
NB kiedy tam byłem to też usłyszałem kilka razy - "tam teraz nie pójdziemy bo coś tam rośnie/lęgnie się/etc".

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013
Niestety, ilość lasu maleje, ludzi rośnie. Też bym wolał żeby było odwrotnie.
Akurat w naszym kraju jest właśnie odwrotnie  :)
Oczywiście sytuację zaciemniają różne sensacyjne wieści w mediach o przekrętach i nieprawidłowościach w Lasach Państwowych. To fakt, jak w każdym komunalnym przedsiębiorstwie z korzeniami w poprzedniej epoce, ale to tylko kropla w morzu. Mnie bardziej martwi, że świadomość społeczna w tym (i innym) aspekcie jest malutka, a bydlęcenie osiąga swoje apogeum. Z mojego podwórka widzę, jak po wiośnie wzdłuż drogi przy rezerwacie wyłaniają się tony śmieci, choć gmina zabrała by je legalnie (za podatek śmieciowy), lokalsi "rolnicy" blokują powstanie zamkniętych stref w rezerwacie, bo "tartaka" nie będzie można w postawić, napływowi z miasta budują się ze świadomością miejsca (albo i nie), a potem złorzeczą strażnikom wystawiającym mandaty za jazdę quadami lub zakrapiane ognicho na skraju lasu. Lokalna (oficjalna) władza namawia rolników (już nie oficjalnie) do samodzielnego rozprawienia się z problemem bobrów i ich żeremi, bo oficjalnie jest to kłopotliwe. Ale czego można wymagać od obywateli kraju, gdzie rządzący każą (wbrew opinii znających się w temacie) wybić co do sztuki wszystkie dziki, bo z Białorusi przyszedł jeden zakażony afrykańskim pomorem. Szkoda słów...
A w temacie... Dziadka Mroza polecam odwiedzić na Białorusi, a po prawdziwe żubry wystarczy wyjechać pod Hajnówkę, wrażenia o niebo lepsze niż te wyleniałe sztuki na wybiegu w Białowieży  :)

Offline PABLO

post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 18:48 PABLO »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Niestety, ilość lasu maleje
Ale od XIX wieku systematycznie rośnie... Tartaki przestają funkcjonować, drewno zostaje wyparte przez aluminium i płyty wiórowe. Efekty: W Kampinoskim PN drzew coraz więcej, w Bieszczadach coraz więcej drzew, rolnicy zalesiają działki orne. Owszem coraz więcej ludzi buduje się w ostatnich latach w lesie ale to głównie dlatego, że poprzednie pokolenia zalesiły nieużytki.

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
Szkoda słów...
Chylę moherowy w kompleksie zacietrzewiały łeb dewoty przed takimi wypowiedziami. W pokorze prawdy.
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Niestety, ilość lasu maleje
Ale od XIX wieku systematycznie rośnie...
Niejasno się wyraziłem. Nie chodziło mi o obszary porośnięte drzewami, tylko o las w stanie pierwotnym. Puszcza w rezerwacie ścisłym tak się ma do "normalnych" lasów, w jakich bywamy, jak park miejski do lasu.

Offline Mężczyzna Mariusz9977

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 02.06.2015
Elwood po tej stronie białoruskiej to jest jazdy na jeden dzień czy więcej ?

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
Ktoś wie jak długo ma obowiązywać to rozporządzenie Łukaszenki ?

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Do czasu kiedy nie napisze kolejnego dekretu odwołującego. :)

Offline Mężczyzna Mariusz9977

• Miasto: Olsztyn
  • Na forum od: 02.06.2015
Dzięki Elwood , mapki spoko ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum