Autor Wątek: Puszcza Białowieska po stronie BLR bez wiz na trzy dni  (Przeczytany 4618 razy)

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
Potwierdzam. Mapki od Elwooda dobre :) Dzięki!
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013
to ja też poproszę :-) Nie ślę na priv, tylko Elwood please wrzuć tutaj obrazki

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy
Nigdzie nie musisz się logować. Nie podajesz maila.

yoshko@yoshko.pl

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Dzięki Wam!

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
wiadomo już jaki dokładnie jest zasięg zony po której można się poruszać? Które wioski z działającymi sklepami wchodzą w grę?

PS W sklepach w których byliście można było płacić kartą?

Offline Mężczyzna s_13

• Robert
  • Miasto: Czarna Białostocka
  • Na forum od: 16.06.2013

Ze swojej pieszej wycieczki po Puszczy Białowieskiej po stronie Białorusi, mam kilka map - może się komuś przydadzą, są tu:
http://zalewski.net.pl/2012/09/27/bialorus-poradnik-praktyczny-ceny-przewodnik/

Co do płatności kartą, ogólnych informacji itp.:
"Wokół parku utworzona została, tzw. strefa ochronna. Państwowy Park Narodowy „Puszcza Białowieska” to ogromne przyrodniczo-naukowe laboratorium, przyciągające naukowców z wielu krajów. Na obszarze parku narodowego zwiedzający mogą obejrzeć ślady człowieka pierwotnego epoki mezolitu, kurhany, kompleks „Wiskuli”, dwór hrabiego Tyszkiewicza, a także starodawną Białą Wieżę i pomniki architektury. W Parku istnieje muzeum przyrodnicze, w którym są pokazane eksponaty większości zamieszkałych w Puszczy zwierząt i rosnących na terytorium puszczy roślin, a także otwarte woliery ze zwierzętami. Turystom są proponowane piesze, konne, rowerowe oraz samochodowe szlaki turystyczne. Baza noclegowa to trzy hotele, dwa komfortowo urządzone domki położone w malowniczych miejscach puszczy, oprócz tego m.in. sauna, restauracja, w której można degustować potrawy narodowe, również dziczyznę.

Niedaleko od hotelu znajduje się pracownia artystyczna i pracownia preparowania zwierząt, w których wyrabiane są oryginalne pamiątki specjalnie dla gości odwiedzających Puszczę Białowieską"

"Na przejściu granicznym znajdują się także tablice  pokazujące strefę ruchu bezwizowego oraz punkt informacyjny w którym można uzyskać wszelkie informacje dotyczące pobytu na Białorusi. Docelowo zostanie tu uruchomiona wypożyczalnia rowerów."

W Kamieniukach - siedzibie BPN
"Posiadaną walutę na białoruskie ruble można wymienić w znajdującym się w pobliżu kasy kantorze wymiany walut. Kartą można również opłacić zakupy w sklepach czy też posiłek w barach i restauracjach."
za stroną: http://www.bialowieza.net.pl/Nawigacja/aktualnosci/wycieczki-na-bialorus/bezwizowe-wyjazdy-na-bialorus.html

--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

Byliśmy na początku lipca po stronie BRL parku.

Parę informacji praktycznych:

1. Składając wniosek bardzo uważajcie na:
- polskie znaki w imionach/nazwisku - musi być bez nich!
- zawsze dwa imiona jak masz-  tak jak w paszporcie
- zawsze dwa nazwiska jak masz, dokładnie tak samo wpisane jak w paszporcie (jak z kreską to z kreską)
- imiona w odpowiednie pole
- nazwisko w odpowiednie pole.
Jakikolwiek błąd skutkuje brakiem wpuszczenia do BRL.

Na granicy wszyscy bardzo przyjaźni.

2. Wnioski rozpatrują kilka razy dziennie, z tego co pamiętam: 7, 9, 11, 13, 18.
Przykładowo: mój wniosek wysłany o 8:00 miałem już potwierdzenie na emailu o 9:30.
Z dnia na dzień bez problemu dostaniecie potwierdzenie.
Można do nich też pisać emaila z prośbą o przyśpieszenie.

3. W hotelu Żubrówka kupicie ubezpieczenie i wydrukujecie jak coś jeszcze raz wniosek. Ubezpieczenie 8 zł, wniosek wydruk 0,50 gr (wysyłamy emailem na recepcję).

4. W Kamieniukach można w spożywczym sklepie płacić kartą - nam działały, ale słyszeliśmy, że komuś nie zadziałało. W spożywczym wszystko co trzeba, samoobsługa: woda, jedzienie, mięso, chleb, słodycze, alkohol, papierosy.

W restauracjach można płacić kartą. W restauracji w miasteczku taniej niż przy siedzibie parku. To restauracja niepozorna, ma napis 'Cafe'. Obiad na bogato (1-sze, drugie dane, sałatka, napoje ~15 zł). Na Białorusi porcje są zazwyczaj mniejsze niż w Polsce.

Jest też apteka jakby ktoś potrzebował (nie wiem czy można płacić kartą).

5. Przy siedzibie parku jest bankomat i kantor, można wymieniać złotówki, dolary, euro, ruble, funty.

6. Wejście do siedziby Dziadka Mroza ~60 zł. Płatność tylko gotówką w rublach brl. W zamian przedstawienie i upominek-czekoladki.
Nie byliśmy więc nie wiem czy warto. W zimie pewnie klimatyczniej niż przy 35st upale :)

7. Noclegi można dostać bez problemu. Jest wiele miejsc. Po przekroczeniu granicy można otrzymać kartkę z danymi i cenami. Ceny od 10 eur. Na stronie parku też są te dane.
My wracaliśmy do PL na noclegi. Można bez problemu też spać w tamtejszych hotelach.

8. Jako mapę można posłużyć się tymi tu wrzuconymi lub ściągnąć sobie coś na gpsa. Trudno się zgubić, drogi w większości proste, wyasfaltowane.

9. Uważam, że na 2 dni wyjazd jest ok. 1 dzień na stronę na południe od granicy (główne atrakcje i Kamienuki). 1 dzień na północ od przejścia.

Wyjazd na stronę BRL fajny jako atrakcja, ale puszcza po polskiej stronie bardziej się nam podobała - bardziej dzika, szutrowe drogi, a nie asfalt. Po stronie BRL oprócz głównego szlaku z siedziby parku do jeziora, totalne pustki. Spotykane osoby to wyłącznie Polacy.

Polaków dość łatwo poznać na trasie :) Mają indywidualne rowery, zazwyczaj w kaskach lub z sakwami :)
--

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 3 Lut 2017, 18:47 PABLO »

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Hej,
3 dni temu złożyłam wniosek o wizy przez stronę http://bezvizy.npbp.by/pl/.
Dostałam z adresu bezvizy.npbp@tut.by informacje "Po zatwierdzeniu, otrzymają Państwo przepustki" i tyle.
Z tego co pisaliście, to wizy dostawaliście od ręki. Czy spotkaliście sie z tak długim oczekiwaniem na te przepustki?

w zeszłym roku dawali szybko, ale w tym roku w tym wątku nikt nie pisał.
Rok temu wystarczyło napisać do nich na ten email co podajesz i odpowiadali kiedy będzie przepustka.
--

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
http://www.polskieradio.pl/75/921/Artykul/1659561,Bialorus-Grodno-i-Kanal-Augustowski-bedzie-mozna-zwiedzac-bez-wiz

Z informacji ambasady wynika, że cudzoziemcy będą mogli dostać się na Białoruś bez wiz przez przejścia w województwie podlaskim: Rudawka-Lesnaja (sezonowe przejście na Kanale Augustowskim - PAP) i Kuźnica-Bruzgi oraz przez przejścia graniczne białorusko-litewskie: Privalka-Švendubrė i Privalka-Raigardas.

Jest też mowa o tym, że dekret wprowadza bezwizowy tryb czasowego pobytu turystycznego w Grodnie i kilku innych miejscach w rejonie grodzieńskim (chodzi o "terytorium miasta Grodno, Gożskiego, Kopciewskiego, Odelskiego, Podłabieńskiego oraz Sopockinskiego selskich sowietów Grodzieńskiego rejonu").

Czyli mniej więcej TAK
Niestety raczej się nie da przejechać z Puszczy do Grodna. Za to fajny skrócik do Wilna.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum