Autor Wątek: Kleszcze, meszki i komary  (Przeczytany 165466 razy)

Offline Mężczyzna hansglopke

• Miasto: Zduńska Wola
  • Na forum od: 22.02.2013
Odp: Kleszcze, meszki i komary
« 15 Mar 2017, 22:22 »
Sezon na kleszcze uważam za otwarty. Kotek przyniósł.
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna."  - Turysta

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 16 Mar 2017, 07:31 »
Niestety otwarty. Pierwszego kleszcza widziałam wcześnie rano, 5 marca w Gdańsku. Łaził po siateczce sypialni mojego namiotu.
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 16 Mar 2017, 07:36 »
Sezon na kleszcze uważam za otwarty. Kotek przyniósł.

Piesek przeżył ledwo (pomimo zabezpieczenia odp. środkiem psikanym). Krótkie spacery bez penetracji lasów, łąk, kończące się przeglądem, wyczesywaniem.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna Waldemar

• Miasto: Reszel
  • Na forum od: 20.01.2010
« 16 Mar 2017, 08:39 »
Podaj proszę co to za specyficzny środek, sama skorzystam.

Pozwoliłem sobie w tym temacie zażartować /C2H5OH/. ;)

Mójkolega postawił na ziołolecznictwo, zioła mu pomagają. Właściciele sklepów wiedzą co polecić i jak stosować /czystek, wilcza kora, szczeć - podaję nazwę za kolegą/.
Pozdrawiam i powrotu do zdrowia życzę.
   Nie ocze­kuj wzlotów, lecz tre­nuj upadki !

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010

Offline Mężczyzna daniel33mc

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 31.12.2015

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 18 Mar 2017, 16:39 »
Też już myślałem nad zakupem tego typu odstraszacza.
Ciekawe jak ze skutecznością działania?
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline miuh

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 11.07.2009
« 20 Mar 2017, 08:28 »
Troche opinii w necie jest, ale glownie jakies blogi. Brak wiarygodnie wygladajacej informacji na temat tych ultradzwiekow, ale chyba byloby to zbyt piekne, zeby kupic sobie takiego "bzykacza" i miec problem kleszczy z glowy. Nie slyszy sie za bardzo o tym zeby ludzie ciagle zwiazani z praca w warunkach gdzie wystepuja kleszcze uzywali tego...ale jakby ktos mial szersze informacje na ten temat to chetnie poczytam :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 20 Mar 2017, 09:10 »
Bo podejrzewam, że ludzie pracujący w takich warunkach nie popadają w paranoję, i nie wpadają w panikę widząc kleszcza. Ja mam np kolegę, który w Warszawie mając kawałek trawnika, chce sobie kupić przepiórki żeby mu kleszcze zjadały...
Komary też boreliozę mogą przenieść...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 20 Mar 2017, 09:19 »
Testowałem aplikacje wymuszającą na smartphonie generowanie ultradźwięków która miały odstraszać komary. Nie działało to. Skoro nie działa na komary to pewno nie działa na jeszcze bardziej prymitywne kleszcze.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 20 Mar 2017, 10:19 »
Testowałem aplikacje wymuszającą na smartphonie generowanie ultradźwięków która miały odstraszać komary. Nie działało to. Skoro nie działa na komary to pewno nie działa na jeszcze bardziej prymitywne kleszcze.
Nie mam zdania na temat odstraszania kleszczy, ale to wnioskowanie to słabe jest bardzo.
1. Jesteś pewien że smartfon jest w stanie wygenerować takie ultradźwięki?
2. Jesteś pewien że aplikacja generowała właściwe dźwięki? Nie sądzę żeby komary reagowały na wszystko co można nazwać ultradźwiękiem. Podejrzewam że raczej reagują na ultradźwięki zbliżone do wydawanych przez polujące na nie nietoperze (od razu pytanie - czy nasze nietoperze generują takie same sygnały jak w miejscu tworzenia owej aplikacj?)
3. Oglądałem kiedyś program BBC, w którym było o ćmach i ich systemie ostrzegania przed nietoperzami. Autorzy podawali ile komórek nerwowych w tym bierze udział. O ile pamiętam cztery, więc wnioski o prostocie budowy mogą być lekko przedwczesne  ;)

Nie twierdzę że kleszcze reagują na te odstraszacze, a tylko wypowiadam się o wiarygodności wniosków.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 20 Mar 2017, 11:52 »
Komary też boreliozę mogą przenieść...

Hę? To prawda?

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 20 Mar 2017, 14:03 »
Nie do końca, faktycznie, w komarach (i innych ssących krew owadach) znaleziono bakterie boreliozy, ale nie ma dowodów, żeby przenosiły je na ludzi.

https://www.cdc.gov/lyme/transmission/

http://www.mlda.org/LymeCoInfections/Lyme/FactSheet.aspx

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 20 Mar 2017, 19:14 »
Bo podejrzewam, że ludzie pracujący w takich warunkach nie popadają w paranoję...
Niestety, tak kolorowo nie jest.
W zeszłym roku, z naszego nadleśnictwa, leczyło się większość ludzi pracujących w lesie. Pracowników nadleśnictwa, bo pracownikami sezonowymi czy z firm zewnętrznych nikt się nie interesuje.
Wynajętym busem, jeździło do Poznania 12 osób.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline miuh

• Miasto: Łomża
  • Na forum od: 11.07.2009
« 21 Mar 2017, 08:14 »
W zeszłym roku, z naszego nadleśnictwa, leczyło się większość ludzi pracujących w lesie.

Ale rozumiem ze nie na kleszczowe zapalenie mozgu? Bo od tego lesnicy to pewnie sa szczepieni, he?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum