Autor Wątek: Kleszcze, meszki i komary  (Przeczytany 165469 razy)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Odp: Kleszcze, meszki i komary
« 21 Mar 2017, 18:31 »
Komary też boreliozę mogą przenieść...

Hę? To prawda?
Niestety tak. Podobnie końskie muchy. Mam koleżankę, która właśnie zaczyna leczenie po zarażeniu przez końskie muchy. Warto też zabezpieczyć zwierzęta domowe. My podajemy tabletki raz na kwartał Bravecto.
Lepiej zapobiegać niż leczyć. Sama mam szczerze już dość tego dlugiego i agresywnego leczenia - minęło  5 miesięcy terapii. Nie wiem czy pisalam ale polecam film https://m.youtube.com/watch?v=4z3CEdI6ZbE

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 21 Mar 2017, 19:50 »

Zwierzęta: np. odp. dobrana obróżka foresto (Bayer) + w okresie wysypu tabletka/i na 1 miesiąc (mniejsze obciążenie chemią).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline m+k

« 31 Mar 2017, 17:18 »
Ja mam np kolegę, który w Warszawie mając kawałek trawnika, chce sobie kupić przepiórki żeby mu kleszcze zjadały...

Pewnie mial na mysli perliczki, chyba sasiedzi bo go szybko z nimi pogonili, przyklad https://m.youtube.com/watch?v=J3hV4tYC5Kc

Strasznie hałaśliwe są.
Ale to fakt, ze cos do ogrodu by sie przydalo....o jeszcze ryjówki zjadają kleszcze☺

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 31 Mar 2017, 17:47 »
Komary też boreliozę mogą przenieść...

Hę? To prawda?
Niestety tak. Podobnie końskie muchy. Mam koleżankę, która właśnie zaczyna leczenie po zarażeniu przez końskie muchy. Warto też zabezpieczyć zwierzęta domowe. My podajemy tabletki raz na kwartał Bravecto.
Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Opinie na ten temat są niestety mocno podzielone.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011

Offline m+k

« 14 Kwi 2017, 23:24 »
Ze znanych osób z tv z chorych można przytoczyć tu kilka osób min Kasia Kowalska wokalistka, Wojciech Jagielski, Czesław Lang, piłkarz Gołaś, dziennikarka Barbara Pasek i z poprzedniego postu piłkarz Radzio. Aktorka Barbara Kurdej Szatan tez leczyla sie w ten sposób co ja. I co najciekawsze teraz jak poznałam szeroką grupę chorych to większosc nie pamięta kleszcza i latami byli odsyłani od lekarza do lekarza. U mnie mija 6 mcy i do konca czerwca na pewno jeszcze trwa leczenie. Jesli chodzi o te urzadzenia to z tego co pisza inni na mojej grupie chorych na bb to po prostu nie dzialaja. Ponoc najlepiej dziala spryskanie ogrodu srodkiem przeciw kleszczom. Lato sie zbliza i az Wam zazdroszcze wyjazdowych planow. Przez specyficzna diete i leki moge tylko pomarzyc o wyjezdzie. Pozdrawiam.

• Jestem, jaki jestem...
« 21 Kwi 2017, 21:37 »
Prawie po ośmiu miesiącach, zakończyłem leczenie  ;D według lekarza prowadzącego, z dużym sukcesem.
Ponoć, nie zawsze, a nawet rzadko, udaje się opanować bakterie w takim stopniu.
Mam nadzieję, stop, jestem pewien, że ten rozdział ukąszenia, jest dla mnie zamknięty.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline m+k

« 13 Maj 2017, 20:18 »
Super Mariusz gratuluję. Ja jestem po 7 miesiącach i jeszcze to trochę u mnie potrwa. Aby jakos przetrwać na tej diecie zajęłam się kucharzeniem i stworzyłam stronę z przepisami dla osób, które tak jak i ja leczą się antybiotykami i są na diecie przeciwgrzybiczej. Podaję adres może komuś się przyda, choć lepiej nie. Strona wyłącznie tzw. Hobbystyczna., bez sponsorów i reklam . Zapraszam
http://borelka.pl

Codziennie pojawia się nowy przepis.
Pozdrawiam

• Jestem, jaki jestem...
« 22 Maj 2017, 21:18 »
Jak z kleszczami w tym roku?  Pojawiają się, obłażą?
W zasadzie maj-czerwiec to jeden z dwóch okresów w roku maksymalnej aktywności kleszczy w Polsce.
Ja niestety nie biwakuję w tym roku, stąd moje pytanie.

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 22 Maj 2017, 21:30 »
Pierwszego kleszcza widziałam już na samym początku marca - łaził mi po namiocie, było to w Gdańsku. Drugiego przyłapałam jak spacerował mi po dłoni, było to całkiem niedawno - pod domem (Wielkopolska). Licho nie śpi, trzeba być czujnym.
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Maj 2017, 21:36 »
Pidlasie: odkleszczowa choroba psiuczkę dopadła już w połowie marca b.r. Gdzieś od tego czasu do m. zam. my pospacerowe kleszcze znosimy na ubraniach, zwierz na sierści.

Ed. po- na odkleszczowa
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2017, 05:30 łatośłętka »
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Kobieta Kot

• Miasto: Blisko Poznania
  • Na forum od: 29.08.2013
« 22 Maj 2017, 21:44 »
Najtrudniej kontrolować plecy na wyjazdach solo. W sumie to niedasię.

Zawsze po nocy, najszybciej jak się da, staram się wbić na jakąś stację i w toalecie przed lustrem oglądam plecy.
Ég hjóla oftast nær í vinnua.
www.kot.bikestats.pl

Online Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 22 Maj 2017, 21:57 »
Plecy to chyba mało lubiane przez kleszcze miejsce?

Moje wszystkie były na nogach, a zdecydowana większość z nich poniżej kolan. No i nigdy nie znalazłem napitego.

Offline Mężczyzna Felix

• Miasto: Szamotuły
  • Na forum od: 16.02.2017
« 22 Maj 2017, 22:22 »
A ja mogę potwierdzić, że klaszcze zawitały też do miast na osiedlowe trawniki. Jeżeli chodzi o ich usuwanie to polecam pompki ssące takie jak aspivenin, po jej użyciu wyskakują z człowieka jak oparzone.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 23 Maj 2017, 09:16 »
Wyciągnąłem jednego spod kolana podczas dojazdu na zlot.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum