Autor Wątek: Kleszcze, meszki i komary  (Przeczytany 165470 razy)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Odp: Kleszcze, meszki i komary
« 3 Cze 2017, 12:48 »
 Jestem leczona dużymi dawkami antybiotyków tzw. koktajle antybiotykowe składające się z 3 - 4 leków w różnych kombinacjach, zmieniane zestawy co 2-2,5 miesiąca. Aby organizm mógł sobie z tym wszystkim poradzić dodatkowo wspomagam się sporą ilością suplementów i witamin oraz ziół. Przy leczeniu boreliozy stosuje się dietę głównie przeciwgrzybiczną, gdyż terapia antybiotykami może powodować wystąpienie grzybicy jako efektu ubocznego. Ponadto ważne jest zachowanie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej. Produkty nie powinny być przetwarzane z dodatkiem tzw. chemicznych konserwantów i wzmacniaczy smaku, cukru i mąki pszennej. Wszystko przygotowuję w domu sama.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
« 9 Lip 2017, 22:07 »
Rozmawiałem dziś o kleszczach z leśniczym, którego mam w rodzinie. Pokazał mi służbową odzież zabezpieczoną antykleszczowo, jaką obecnie otrzymują. I bardzo ją sobie chwalił. Mówił, że kiedyś w ciągu roku znajdował na sobie od kilkudziesięciu, do nawet stu kleszczy. A obecnie, odkąd nosi w lesie tę odzież, nie zdarza się w ogóle.
Skoro jest to takie skuteczne, to pewnie tylko kwestia czasu, by na rynku pojawiła się zabezpieczona w ten sposób odzież rowerowa i turystyczna.

jendrzych

• Gość
« 9 Lip 2017, 23:12 »
@maper
zapewne do impregnacji odzienia ww. lesniczego użyto permetryny, lub związku pochodnego. Ciuchy tak zabezpieczone są na rynku od lat. Takoż i sama permetryna w postaciach rozmaitych. Można nabyć zestawy z demobilu armii USA, do nasączania mundurów. Sam używam specyfiku "Muszka Plus" w sprayu, przeznaczonego do zabezpieczania psów (sic!), w który zaopatruję się w sklepach zoologicznych. Działa.

sprzedawca: Duży ten piesek?
ja: Nie uwierzy Pan...

Offline m+k

« 10 Lip 2017, 17:30 »
@maper
zapewne do impregnacji odzienia ww. lesniczego użyto permetryny, lub związku pochodnego. Ciuchy tak zabezpieczone są na rynku od lat. Takoż i sama permetryna w postaciach rozmaitych. Można nabyć zestawy z demobilu armii USA, do nasączania mundurów. Sam używam specyfiku "Muszka Plus" w sprayu, przeznaczonego do zabezpieczania psów (sic!), w który zaopatruję się w sklepach zoologicznych. Działa.

Chyba będę się w tym kąpać hehe, i wszystkie rzeczy spryskiwać. A tak poza tym to warto  zaopatrzyć się w test do sprawdzania czy kleszcz był nosicielem borelii. To pierwsza rzecz jaką należałoby zrobić po usunięciu kleszcza. I w przypadku pozytywnego wyniku od razu wejść na antybiotyk przez 6-8 tyg. (doxyciclina 2x200mg) plus bardzo dobry probiotyk i dieta na ten okres. Lepsze to, niż walka latami z tym choróbskiem i łykanie tony tabletek, nie wspomnę o bólu i kosztach. Teraz niektórzy mówią, że przyszła moda na boreliozę. Mówią Ci co nie chorują i nie znają co ona z człowiekiem robi. Moja rodzinna też miała inne nastawienie do momentu gdy w rodzinie ta choroba się nie pojawiła. Teraz zmieniła zdanie bo nfz rozłożył ręce. Po prostu to nie moda a epidemia.

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 10 Lip 2017, 17:46 »
... permetryna...

Permetryna jest zabójcza dla kotów. Czytałem o przypadku, że sprzedawca polecił profilaktyczne potraktowanie tym środkiem, kupowanym dla psa, także kota.
Właścicielka kota nie przeczytała ulotki i kot był o krok od krainy wiecznych łowów. Przeżył, ale to raczej wyjątek niż reguła.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 10 Lip 2017, 20:44 »
Permetryna jest zabójcza dla kotów. Czytałem o przypadku, że sprzedawca polecił profilaktyczne potraktowanie tym środkiem, kupowanym dla psa, także kota.
Właścicielka kota nie przeczytała ulotki i kot był o krok od krainy wiecznych łowów. Przeżył, ale to raczej wyjątek niż reguła

Podobną sytuację miał mój znajomy. Nie jestem pewien czy to ten sam środek, ale weterynarz potraktował kota czymś na kleszcze, co okazało się być dla kota szkodliwe. Ledwo przeżył, ale przecierpiał biedak sporo, podobnie jak właściciele i ich portfel.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 12 Lip 2017, 09:14 »
weterynarz potraktował kota czymś na kleszcze, (...) podobnie jak właściciele i ich portfel.

Hmm, wydaje mi się, że finansowe konsekwencje swojego błędu powinien ponieść ten, co popełnił błąd w swojej profesji...

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 12 Lip 2017, 09:22 »
Hmm, wydaje mi się, że finansowe konsekwencje swojego błędu powinien ponieść ten, co popełnił błąd w swojej profesji...
Zgadzam się, ale "firmowe" ubezpieczenie OC nie jest chyba obowiązkowe, co mocno sprawę utrudnia.

Offline m+k

« 30 Lip 2017, 09:10 »
Telewizja, radio i prasa wciąż piszą o kolejnych zachorowaniach na boreliozę. Mogę jedynie potwierdzić, że w chwili obecnej nie ma już "tylko" rejonów zagrożonych, tym terenem objęta jest cała Polska i zagranica. Niemalże każdego dnia dzwonią do mnie ludzie, którzy nie wiedzą co robić, mieli kleszcza i co w tym przypadku robić dalej bo nfz nie potrafi pomóc. Przypomnę tylko, że tylko u niewielkiej grupy zarażonych pojawia się rumień co świadczy o 100% zarażeniu chorobą. W tym przypadku natychmiast należy włączyć leczenie aby ustrzec się przed rozwojem choroby. Każdorazowe wykrycie kleszcza wbitego w nasze ciało bez pojawienia się zaczerwienienia najlepiej poddać badaniu testem domowym i w przypadku jego zarażenia podjąć leczenie. Borelioza to cichy zabójca, rozwija się powoli i może dać objawy praktycznie z każdej części naszego ciała. Bądźcie ostrożni. Życzę szczęśliwych i pięknych wypraw wakacyjnych.

RDK

• Gość
« 30 Lip 2017, 14:08 »
Teraz niektórzy mówią, że przyszła moda na boreliozę.
Jak o każdym temacie, z którym się nie zetknęli w rzeczywistości i żyje tylko w wyobraźni jako swego rodzaju bajka, legenda. Najłatwiej bagatelizować  :-\

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
« 30 Lip 2017, 16:47 »
M+k,  możesz podać miejsce, gdzie można kupić taki test?

Offline Mężczyzna zero

• Osiołek i jego leń.
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 30.08.2015
« 30 Lip 2017, 20:14 »
Preparat dla psów dopisałem do listy zakupów.
Zainteresował mnie test, ale... "służy do wykrywania obecności bakterii z rodzaju Borrelia. Badanie można przeprowadzić wyłącznie na kleszczach", znaczy trzeba go przyłapać, a to nie zawsze jest możliwe.
Rower może być składakiem, ale musi się składać ;)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 30 Lip 2017, 20:33 »
Badasz kleszcza co wyjmujesz z ciała bo taki co łazi bez sensu badać bo dopiero idzie się wbić.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum